Împlinirea unei jumătăți de veac de la reforma protestantă a fost marcată în lunile precedente de către Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București prin prelegeri științifice şi prezentarea unui număr special al revistei Pro Minoritate, dedicat reformei protestante. Cel mai important eveniment din această serie, organizat la Bucureşti, va avea loc luni, 30 octombrie 2017, ora 19.00, la Institutul Balassi (str. Gina Patrichi nr. 8). Se va vernisa expoziția de istorie protestantismului, intitulat ”Soli Deo Gloria –Cinci secole de protestantism maghiar”, urmat de un concert susținut de formaţia acapella Corvina Consort din Ungaria.
”Expoziția Soli Deo Gloria – Cinci secole de protestantism maghiar a fost realizat de Secretariatul de Stat pentru Diplomație Culturală și Științifică din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Comerțului Exterior din Ungaria, expoziție care pe lângă faptul că încadrează protestantismul în context istoric, prezintă antecedentele, circumstanțele în care a evoluat protestantismului, importanța lui din punct de vedere al istoriei religiilor și rolul în istoria maghiarilor, respectiv în reînnoirea Bisericii și a societății. În umbra luptelor de putere dintre Imperiile Habsburgic și Otoman Principatul Transilvaniei, în timpul domniei lui Bethlen Gábor și Rákóczi György I, a devenit centrul protestantismului. În materialele expuse se vorbește și despre importanța Dietei de la Turda, anul viitor împlinindu-se 450 de ani de la desfăşurarea acestei adunări în care pentru prima dată în lume se legifera libertatea religiilor. Reforma protestantă a avut o influenţă importantă asupra scrierilor istorice, vieţii științifice, folosirii limbii naționale, respectiv asupra limbii și literaturii maghiare, dar și asupra muzicii. Expoziția prezintă personalitățile reprezentative ale protestantismului maghiar, respectiv influența spirituală resimţită şi astăzi, a colegiilor/școlilor de odinioară. Vizitatorii expoziției Soli Deo Gloria vor putea „cerceta” pe o hartă imensă a Bazinului Carpatic, congregațiile reformate maghiare.
La vernisaj vor fi interpreta de către formația acapella Corvina Consort Psalmii de la Geneva în prelucrări autentice din secolele XVI-XVII, cu text original în limba franceză, dar și cu text în limba maghiară de epocă, în traducerea lui Szenci Molnár Albert, de la căror publicare de asemenea se împlinesc 410 ani. Membrii formației Corvina Consort sunt artiști recunoscuți pe plan internațional, care concertează pe cele mai importante scene din lume alături de alte somități ale muzicii vechi. Membrii consortului sunt sopranele Andrejszki Judit și Pintér Ágnes, tenorii Pászti Károly și Draskóczy Balázs, baritonul Kalmanovits Zoltán şi basul Demjén András. La lăuta evoluează Caius Hera, interpretând psalmi de Nicolas Vallet.” – Institutul Balassi