Joi, 26 octombrie 2017, ora 19.30, MNLR vă invită la o dezbatere pe marginea cărții Iuliei Popovici, ”Elefantul din cameră. Ghid despre teatrul independent din România”, apărute la Editura Idea Design & Print 2017. Evenimentul va avea loc în Sala Perpessicius a Sediului expozițional MNLR din Strada Nicolae Crețulescu 8. Inviţaţii acestei întâlniri moderate de Vasile Ernu sunt Iulia Popovici, Raluca Voinea și Theodor-Cristian Popescu.
„Elefantul din cameră. Ghid despre teatrul independent din România este concentrată aproape exclusiv asupra a ceea ce eu privesc drept contribuția fundamentală, până acum, a teatrului independent asupra scenei din România, în termeni de estetică, proces de lucru și relație spectatorială: practicile și tehnicile documentare, sub formele lor sociale, politice, educaționale, comunitare. Și nici această arie nu o epuizează (nici nu încearcă, nici nu poate), sfârșind astfel prin a fi nedreaptă cu mai toată lumea de pe scena independentă. Dar nu e decît prima mea carte despre independenți…”. (Iulia Popovici)
Iulia POPOVICI este ziaristă, critic și curator de arte performative. Redactor la săptămânalul „Observator cultural”, a lucrat anterior, timp de şase ani, la cotidianul „Ziua” și a publicat/ publică în „IDEA artă + societate”, „Long April”, „Criticatac.ro”, „Arta”, „Dilema Veche”, „România curată”, „Studia Dramatica” (România), UBU, „Bruit du Monde” (Franța), „Szinház” (Ungaria); „Dialog, Teatr” (Polonia), „Bilten” (Croația), HowlRoun.com, Critical Stages etc. Din 2011, este co-curator al Platformei Independente de Artele Spectacolului din cadrul Festivalului Temps d’Images, Cluj, iar în ultimii ani a fost curatorul mai multor evenimente de teatru și dans din România și Polonia. A fost expert evaluator în multiple sesiuni de finanțare culturală organizate de AFCN, Ministerul Culturii și Centrul Național al Dansului Bucureşti. Este membră în Consiliul director al ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei. A publicat cartea Un teatru la marginea drumului (Cartea Românească, 2008), a contribuit la mai multe volume colective și a editat/coordonat antologiile bilingve New Performing Arts Practices in Eastern Europe/Noi practici în artele spectacolului din Europa de Est (Editura Cartier, 2014) și The End of Directing, the Beginning of Theatre-Making and Devising in European Theatre/Sfârșitul regiei, începutul creației colective în teatrul european (Editura Tact, 2015), ambele comisionate de Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu.