Marți, 17 octombrie 2017, Liceul Pedagogic ”Anastasia Popescu” din București, coordonat de entuziasta profesoară Monica Șerbănescu, a avut privilegiul de a se număra printre cele 6 licee ale Bucureștiului alese pentru susținerea conferințelor din programul „Canonic Art. Școala Ardeleană”, găzduind cea de-a treia etapă din campania de promovare a Școlii Ardelene și a celor mai mai importanți reprezentanți ai acesteia. Scriitorul Dan Mircea Cipariu a prezentat idealurile culturale, lingvistice și spirituale ale Școlii Ardelene, subliniind eforturile de prim început în realizarea unei gramatici a limbii române, bazată pe logică, pentru normarea limbii și pentru susținerea originii latinești a limbii române. Cu acest prilej, elevii din clasele primare au primit două daruri minunate de carte: ”Balada unui greier mic” și ”Cioara” de George Topîrceanu, două cărți de autor semnate de Elena Murariu. Volumul „Cioara” de George Topîrceanu, caligrafiat și ilustrat de Elena Murariu, a fost selecționat de juriul concursului Cele Mai Frumoase Cărți 2017 și este prezent chiar zilele acestea la Frankfurt Book Fair 2017. De asemenea, elevii Liceului Pedagogic ”Anastasia Popescu” au primit o donație de 24 de tablouri tematice, excepțional realizate, înfățișând istoricul, figurile și ideile centrale ale Școlii Ardelene. Invitata specială a evenimentului, actrița și poeta Ioana Crăciunescu, a citit ”Balada unui greier mic” și a evocat întâlnirile pe care le-a avut în adolescență cu mari poeți ai literaturii române precum Emil Botta, Ștefan Augustin Doinaș sau Nichita Stănescu.
Un scurt reportaj, scris de Ioana Busuioc, elevă în clasa a V-a Prințul Radu
17 octombrie. Freamăt. Emoție. Pe scena sălii noastre de festivități se află trei invitați și o colegă adorabilă de la clasa I. Am înțeles că ne-am strâns laolaltă pentru prezentarea unui proiect al Muzeului Literaturii Române. Holul a devenit acum o adevărată expoziție care cuprinde panouri cu reprezentanți ai unei perioade din literatura română, despre care aflu că s-a numit Școala Ardeleană. Pe al doilea palier, se află expuse ilustrații ale unei poezii de George Topîrceanu, iar artista care ni le-a dăruit este prietena noastră, pentru că am mai avut-o invitată. O cunoaștem bine, este artist iconar și se numește Elena Murariu!
Ceilalți doi invitați, scriitorul Dan Mircea Cipariu și actrița Ioana Crăciunescu ne-au impresionat prin tot ce ne-au dezvăluit: proiectul Canonic Art celebrează o mișcare foarte importantă pentru țara noastră, Școala Ardeleană, și pe reprezentanții săi cei mai de seamă: Petru Maior, Samuil Micu, Gheorghe Șincai, Ion Budai Deleanu, care, neputând iniția o mișcare revoluționară bazată pe forța armatei, au pus toată râvna lor în înființarea de școli cu predare în limba română, influențând definitiv istoria și lingvistica epocilor următoare. Ne-a plăcut mult și poezia- joc pe care Dan Mircea Cipariu ne-a spus-o!
Dar cel mai tare ne-a încântat felul în care actrița Ioana Crăciunescu a recitat balada greierașului! Ne-a emoționat pe toți. La final, am făcut o fotografie de grup și i-am rugat să revină la noi, ca oaspeți, cât de curând.
Ioana Busuioc, elevă în clasa a V-a Prințul Radu
Programul Canonic Art. Școala Ardeleană este organizat de Muzeului Național al Literaturii Române din București, Primăria Municipiului București și Clubul UNESCO-Adolescenții
Ziua Școlii Ardelene se sărbătorește anual la 11 octombrie. Este o sărbătoare publică, dedicată omagierii rolului fundamental al ideilor culturale și politice promovate de mișcarea cunoscută sub numele de Școala Ardeleană, ai cărei principali reprezentanți au fost Samuil Micu, Gheorghe Șincai, Petru Maior și Ioan Budai-Deleanu. A fost stabilită această dată, deoarece la 11 octombrie 1754, episcopul greco-catolic Petru Pavel Aron a emis decretul de înființare, la Blaj, a primelor școli sistematice și moderne din istoria românilor. Proiectul de lege privind instituirea acestei zile a fost adoptat de Senat, la 19 noiembrie 2013, și de Camera Deputaților, la 3 iunie 2014, aceasta din urmă fiind for decizional. Legea a fost promulgată de Președintele României, la 1 iulie 2014.
Campania de promovare a literaturii române canonice Canonic Art, în liceele bucureştene, prin intermediul unor întâlniri, dialoguri şi recitaluri cu personalităţi literare și artistice din generaţii şi geografii literare diferite, este un programul pilot ce își propune să celebreze valorile, operele și personalitățile celei mai importante mișcări premergătoare Marii Uniri de la 1918, Școala Ardeleană. Titlul acestui prim program pilot se intitulează: Canonic Art. Școala Ardeleană.
Campanie de promovare a literaturii române canonice, Canonic Art, în liceele bucureştene este un program cultural, literar şi de educaţie culturală care va pune în comunicare personalitățile și operele canonice ale literaturii române cu liceenii bucureşteni. Astfel, asigurăm o cale de apropiere a publicului adolescentin faţă de valorile literare canonice şi faţă de ceea ce reprezintă vocaţia interactivă a unui muzeu al literaturii în epoca reţelelor şi a virtualului. O expoziție reprezentativă pentru valorile, operele și personalitățile Școlii Ardelene, folosind documente din arhiva Muzeului Național al Literaturii Române din București, expoziție cuprinsă în 25-30 de panouri, va fi itinerată și dăruită fiecărui liceu cuprins în programul Canonic Art. Școala Ardeleană.