Miercuri, 25 octombrie 2017, de la ora 17.00, Dan Cristea, directorul revistei „Luceafărul de dimineață”, critic și teoretician literar, continuă seria de conferinţe ale Filialei de Critică a USR, găzduite de Muzeul Naţional al Literaturii Române, cu o conferinţă pe tema: ”Arta lui Kavafis”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
„Prezentul în care trăia Kavafis, după cum îl intuim și din multe poeme ale sale, era unul al creației și singurătății, al spaimei de senectute și de degradarea pe care o aduce aceasta cu sine. În acest prezent a scris Kavafis poemele sale, atât de moderne în gândirea poetică, despre trupul care dorește și cere, despre memoria corpului ori despre trupul care-și amintește. Romancierul englez E. M. Forster, cunoștință de peste două decenii a alexandrinului, i-a creionat acestuia un portret de toată lauda: «… un gentleman grec, cu pălărie de pai, în picioare, complet imobil, într-o poziție ușor oblică față de restul universului»”, scrie Dan Cristea într-un eseu despre marele poet.
Născut în plin război, în 1942, Dan CRISTEA a avut parte de profesori buni formați în perioada dinaintea instaurării comunismului și a urmat Facultatea de Filologie între 1960-1965, tocmai când începuse dezghețul ideologic. Încă din 1964 a debutat cu o recenzie în revista „Contemporanul”, condusă pe atunci de George Ivașcu. Pe George Călinescu l-a prins la cursurile „libere” pe care le ținea în amfiteatrul „Odobescu”, la parterul facultății. Era un spectacol în toată regula. George Călinescu era și un mare actor, folosind toate resursele: voce, gesturi, mimică. I-a ceva vreme să-și „curețe” felul de a scrie de stilul călinescian, în vogă în perioada respectivă. O pată de culoare a reprezentat-o Al. Piru, spirit dotat cu umor și causticitate, un adevărat „computer” în ce privește informația literară. În anii următori, Dan Cristea a publicat câteva cărți de critică literară, apreciate de specialiști. În 1980 a primit Premiul pentru Critică Literară al Uniunii Scriitorilor. În 1984 s-a expatriat, stabilindu-se întâi în Grecia și, din 1985, în Statele Unite. Studiază și lucrează la prestigioasa University of Iowa-City, specializându-se în literatura americană și franceză. Din fericire, nu a uitat de literatura română, a cărei evoluție o urmărea de la distanță. E directorul revistei „Luceafărul de dimineață”. A scris critică și istorie literară.