Joi, 26 octombrie 2017, la ora 18.00, în aula Muzeului Național George Enescu, Institutul Cultural Român, în colaborare cu Muzeul Național „George Enescu”, continuă seria evenimentelor „Luna Enescu la ICR” cu lansarea volumului ”George Enescu – Muzicianul de geniu în imagini” – vol. 2 .Albumul este semnat de Viorel Cosma și editat de Institutul Cultural Român în colaborare cu Muzeul Național „George Enescu”, urmând să fie prezentat de muzicologul Mihai Cosma.
Volumul ”George Enescu Muzicianul de geniu în imagini” ne oferă o biografie în imagini a strălucitului muzician, oprindu-se, în acest al doilea volum, asupra ultimelor două etape din viața compozitorului, maturitatea (1920 – 1946) și senectutea (1946 – 1955).
„După încheierea primului război mondial (1918), George Enescu a pășit în cea mai fastă etapă a vieții sale, ajunsă la maturitatea fizică, artistică și spiritual: turneele răsunătoare peste Oceanul Atlantic(SUA și Canada, 1923-1940), premiera triumfală a capodoperei Oedipela Paris (1936) și căsătoria mult așteptată cu prințesa iubită, Maruca Cantacuzino (1937)” scrie autorul volumului. Momentele importante din această perioadă sunt ilustrate cu fotografii rare realizate de fotografi celebri ai vremii.
„Etapa senectuții a fost un calvar, un dezastru, durerosul exil în SUA și Franța fiind precedat de lipsuri materiale, datorii financiare, conflicte matrimoniale și bineînțeles boli și necazurile inerente bătrâneții”, sintetizează în prefața volumului Viorel Cosma. Fotografiile adunate în acest volum surprind momentul în care George Enescu a ajuns pe tărâm american cu vaporul „Ardealul” insoțit de o numeroasa delegație de artiști români (1946), instantanee din concertele susținute in America de violonistul George Enescu la aproape 70 de ani (24 noiembrie 1948) și momente cu compozitorul măcinat de boală alături de credinciosul său prieten, cățelușa Mutzerly.
Fotografiile provin din arhivele Muzeului Național „George Enescu”, Teatrului Național din București, Muzeului Național de Istorie a României, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand” și din arhive personale. Albumul este editat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Muzeul Național „George Enescu“ și va fi prezentat de prof. univ. dr. Mihai Cosma.
În completarea evenimentului, va avea loc un recital cameral susținut de Gabriel Croitoru – vioară (interpretează pe vioara Guarnieri del Gesù – „Catedrala”, care i-a aparținut lui George Enescu, și care acum este în patrimoniul Muzeului „George Enescu”), Marin Cazacu – violoncel și Iulian Ochescu– pian.
În program:
George Enescu: Bourée din Suita nr. 3, op. 10, pentru pian solo
Constantin Dimitrescu – Serenada Română pentru violoncel și pian
George Enescu – Balada pentru vioară și pian
Paul Constantinescu – Cântec vechi pentru violoncel și pian
Béla Bartók – Șase dansuri românești pentru vioară și pian
George Enescu – Sérénade lointaine pentru vioară, violoncel și pian
Constantin Dimitrescu – Dans țărănesc
Și Institutele Culturale Române din afara țării derulează, în luna octombrie, evenimente dedicate muzicianului George Enescu în cadrul proiectului „Luna Enescu la Institutul Cultural Român”.
Sub titulatura De la Enescu la blues, de la doină la jazz modern, ICR New York organizeză un nou turneu de succes, avându-i ca protagoniști pe doi muzicieni de renume internațional: pianistul român Lucian Ban și violonistul american, nominalizat la premiile Grammy, Mat Maneri. Turneul are loc în perioada 27 octombrie – 2 noiembrie 2017 și constă într-o serie de patru concerte, însoțite de prezentări și discuții cu publicul și un workshop-prelegere, toate susținute de cei doi artiști în patru locuri legendare și consacrate pentru iubitorii muzicii, din sudul și sud-vestul Statelor Unite.
Institutul Cultural Român de la Beijing continuă proiectului „Cinemateca Românească și Audiție muzicală“, în perioada 25 octombrie – 31 decembrie 2017, la sediul său, cu proiecția a trei filme românești (Aventurile lui Babușca, Buletin de București și Maria Mirabela) și prin prezentarea compozițiilor și interpretărilor marilor muzicieni români George Enescu și Dinu Lipatti. Filmele vor fi programate o dată pe lună, iar înainte de proiecția acestora vor avea loc audiții muzicale cu compoziții, aparținând lui George Enescu Dinu Lipatti.