Pe 27 și 28 octombrie 2017, la Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București, Asociația Volum Art anunță conferința internațională “Counter-monumentality: re-imagining critical intervention”, din cadrul programului de artă publică Spațiu Expandat #7. Conferința se structurează în jurul conceptelor și practicilor monumentalității și spațiului public, având drept punct de plecare specificitatea spațiului public din București și situația monumentelor în post-comunism.
”Prin intermediul acestei conferințe căutăm să explorăm și să chestionăm diferite noțiuni precum cele de identitate națională/valoare națională, memorie colectivă, comunitate, artă în spațiu public, precum și posibilitățile artei de astăzi de a aduce noi perspective asupra acestor concepte.
Discuțiile examinează procesele care stau în spatele acestei practici, precum relația dintre artiști și finanțatori, scopurile în care anumiți subiecți dobândesc vizibilitate în detrimentul altora și funcțiile pe care aceste reprezentări le ocupă în sistemul politic. Putem reprezenta istoria și valorile comune fără simplificări, excluziuni sau figurile mistificate (și masculinizate) ale eroilor.
Ce semnificație au contra-monumentele astăzi, dat fiind că resursele acțiunii critice par să fie capturate și redistribuite într-o expansivă industrie a experienței și în cadrul (semio)capitalismului tentacular? Cum poate fi monumentalizarea evitată fără a conduce la depolitizarea memoriei? Cum putem re-negocia spațiul public în condițiile politice actuale? ”
Participanți: Judit Balko (RO), Jeroen Boomgaard (NL), Luchezar Boyadjiev (BG), Dan Drăghia (RO), Cătalin Gheorghe (RO), Dorothee Hasnaș (RO), Hans van Houwelingen (NL), Diana Mărgărit (RO), Vladiya Mihailova (BG), Cristian Nae (RO), Veda Popovici (RO), and Katalin Timar (HU).
Program:
Vineri, 27 octombrie
16.00-18.00
18.30 proiecție de film:
Hans van Houwelingen, Best Bucharest/Religion (36:00)
Sâmbătă, 28 octombrie
10.00 -13.00
14.00-17.00
Din programul ediției #7 SPAȚIU EXPANDAT
De descoperit prin București:
Luchezar Boyadjiev – În vacanță – serie de intervenții în spațiul public
12 octombrie – 12 noiembrie 2017
MUZEUL NAȚIONAL DE ARTĂ CONTEMPORANĂ, BUCUREȘTI
(În curtea interioară a muzeului)
Instalații artistice:
Mihai Balko, O utopie
Silvia Amancei & Bogdan Armanu, Care trecut? Care viitor ?
Igor Grubić, Arhitectură care lipsește
Radoš Antonijević, Cortul Densuș
Organizator: Asociaţia Volum Art
Echipa: Cristian Nae, curator, Judit Balko, manager de proiect, Mihai Balko, Radu Boeru & Irina Enache, coordonatori
Proiect finanţat în cadrul programului București Oraș participativ de către Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti ARCUB și de Administrația Fondului Cultural Național
Parteneri: Institutul Balassi (Institutul Maghiar din București), Centrul de Excelență în Studiul Imaginii (CESI), Radio Guerrilla, MNAC
Parteneri media: Zeppelin, WebCultura, VeiozaArte, Modernism
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.
Spaţiu expandat este un program de artă publică ce îşi propune activarea spaţiului public prin intervenţii temporare care variază de la sculptură sau instalaţie la performance. Pornind de la convingerea că arta nu devine publică doar datorită amplasamentului, dimensiunea publică având conotaţii sociale şi politice și fiind dată de alegerea problematicii pe care o investighează sau o pune în discuţie, programul încurajează dezvoltarea unei noi viziuni asupra artei publice romȃneşti şi se constituie într-o platformă critică şi de dialog.