spot_img

Concert – eveniment la Șelimbăr, în memoria eroilor din Primul Război Mondial

Sâmbătă, 28 octombrie 2017, de la ora 12:00, în incinta Bisericii fortificate din comuna Șelimbăr de lângă Sibiu, va avea loc un concert-eveniment dedicat Monumentelor Eroilor din Primul Război Mondial. Vor fi interpretate lucrări de Mozart, Beethoven, dar și lucrări în primă audiție absolută create cu inspirația monumentelor eroilor. Intrarea va fi liberă, iar concertul va fi transmis în direct pe site-ul televiziunii culturale EnjoyTV.ro Programul concertului, în rândurile ce urmează. Evenimentul face parte din proiectul Arts District 100, manifestul cultural inițiat de UCIMR pentru a readuce în atenția publică spații de patrimoniu din România prin intermediul muzicii clasice. Concertul din incinta bisericii vechi de 500 de ani va fi susținut de Cvartetul Chordis, format din tineri muzicieni aflați în plină ascensiune. Cu acest prilej vor fi evidențiate două importante edificii ale căror istorii sunt astăzi aproape uitate: Monumentul Eroilor de la Șelimbăr și Monumentul eroilor din Bartolomeu din Brașov.

Monumentul Eroilor de la Șelimbăr se află amplasat la intrarea în comuna Șelimbăr, la marginea șoselei E 15A și a fost realizat în anul 1932, iar semnificația sa este una dublă, fiind dedicat memoriei eroilor căzuți în Primul Război Mondial dar și în cinstea victoriei obținută de Mihai Viteazul în fața lui Andrei Bathory, la 28 octombrie 1599. Coincidența face ca acest concert să se desfășoare tot la data de 28 octombrie, la 400 de ani de la evenimentul evocat.

Monumentul Eroilor din Bartolomeu se afă în cartierul omonim din Brașov, în apropierea liniei ferate. Acesta a fost ridicat în anul 1921, în cadrul unei ceremonii la care a concertat „Corul Banatului” dirijat de Ion Vidu. Monumentul este închinat memoriei eroilor căzuți în Bătălia pentru Brașov, un conflict extrem de violent care a dus la pierderea unui număr impresionant de români. Unii istorici denumesc evenimentul „Masacrul de la Bartolomeu”, petrecut la 8/10 octombrie 1916.

Prin acest proiect, realizat în premieră în România, cele două edificii au fost sursa de inspirație pentru doi reputați compozitori în plan internațional: Miika Hyytiainen din Finlanda și Zhiyi Wang din China.

Compozitorul finlandez este doctorand al Academiei de Muzică Sibelius din Helsinki și s-a făcut remarcat prin ingeniozitatea și creativitatea sa, realizând lucrări de operă multimedia și alte producții pentru artele spectacolului, muzica sa fiind interpretată în mai multe capitale europene.

Iar Zhiyi Wang din China este deja un compozitor recunoscut și multipremiat international, orchestrator al muzicii pentru Jocurile Olimpice de la Beijing, recent laureat cu Medalia de Aur la premiile Global Music Awards, pentru muzica filmului Dali Holiday.

La concertul de sâmbătă, dimensiunea globală a Războiului va fi reflectată și din perspectiva muzicii noi, prin viziunea tinerilor compozitori. De altfel, proiectul Arts District 100 a atras contribuția creativă a unor compozitori din România, Serbia/ Olanda, Finlanda și Irlanda.

Programul concertului

Sâmbătă, 28 octombrie, ora 12:00

Biserica fortificată din Șelimbăr

Cuvânt înainte: Sebastian Gheorghiu, inițiatorul proiectului

Concert Chordis Quartet, invitată Zsusza Domahidi – flaut

  1. 1. Zhiyi Wang – A Light Far Away – pentru Monumentul Eroilor din Bartolomeu (lucrare pentru cvartet de coarde și flaut)
  2. 2. Miika Hyytiainen – 320pentru Monumentul Eroilor de la Șelimbăr
  3. 3. Haydn – Op. 20 nr. 2 în Do major
  4. 4. L. van Beethoven – Op. 18 nr. 4 în Do minor

Chordis Quartet s-a format în anul 2015 în Târgu – Mureș, în urma studiilor pe care membrii componenți le-au finalizat la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj – Napoca. Recent au fost aplaudați la scenă deschisă la Roma și Arezzo, parte din Festivalul ICon Arts 2017. Din Chordis Quartet fac parte: Alex-Lucian Cioată, Peter Domahidi, Kata Domahidi și Flavius-Iosif Ignat.

Concertul va fi însoțit de o expoziție de fotografie documentară realizată de Mihai Benea. Expoziția cuprinde imagini ale monumentelor menționate, dar și imagini ale monumentelor din București, unele dintre ele aflate, din păcate, într-o stare de degradare morală.

Acest proiect cultural este inițiat de UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, iar concertul de la Șelimbăr dedicat celor două monumente a fost posibil prin co-finanțare din partea Primăriei Șelimbăr și a Ministerului Culturii și Identității Naționae prin programul „Acces Centenar”.

Evenimentul face parte dintr-un proiect mai amplu „Arts District 100” în care sunt prezentate alte 6 monumente din București, de asemenea, proiect finanțat în cadrul Programului cultural „București, oraș participativ” de către Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural al Municipiului București ArCuB.

În acest sezon Arts District au fost programate 3 concerte cu transmisiune în direct în cadrul cărora sunt prezentate 8 lucrări în primă audiție absolută dedicate celor 8 Monumente ale Eroilor alese pentru a fi aduse în atenția publicului. Primul eveniment a avut loc la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi din București, iar cel de-al treilea va avea loc marți, 14 noiembrie, la UNMB (Universitatea Națională de Muzică din București).

Ulterior, publicul din mediul online va urmări în perioda imediat următoare producția a 8 scurte documentare care vor cuprinde poveștile celor 8 monumente ale căror istorii sunt mai puțin cunoscute azi. Va fi alături istoricul Nicolae Pepene, directorul Muzeului Județean de Istorie din Brașov.

În perioada de documentare pentru proiect, au fost întrebați trecătorii despre semnificația acestor monumente: doar o persoană din patru intervievate a știut ce reprezintă monumentul și perioada istorică la care se raportează.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508