spot_img

6 dintre cele mai bune producții ale muzicii noi, promovate prin solidarizarea operatorilor culturali

Cum ar fi fost dacă am fi avut acces la înregistrări ale primelor concerte susținute de George Enescu? Cum ar fi arătat istoria muzicii dacă am fi avut acces și la concertele contemporanilor săi? Astăzi, eforturilor depuse de tinerii compozitori români li se alătură proiectul CAMERA. 6 dintre cele mai bune producții ale muzicii culte contemporane beneficiază de ajutorul noilor tehnologii pentru a ajunge la un public extins. Fenomenul muzicii noi suferă, ca și alte ramuri ale artelor contemporane, de o anume marginalizare, producțiile fiind accesibile doar unui public restrâns, nișat.

La inițiativa UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, în parteneriat cu televiziunea culturală EnjoyTV.ro, a fost creat conceptul original CAMERA prin intermediul căruia au fost selectate prin concurs 6 proiecte de muzică nouă. Acestea beneficiază de sprijin financiar, transmisiune în direct prin live streaming la calitate HD, arhivare pe YouTube și sesiuni foto profesioniste cu rol de documentare. Toate acestea au fost posibile prin proiectul „CAMERA” propus de UCIMR care a câștigat, la rândul său, încrederea și sprijinul AFCN prin co-finanțarea acordată în acest an.

Primele spectacole au avut în prim plan interpretări contemporane ale mitului lui Oedip din creația enesciană, dar și interpretări în primă audiție absolută ale compozitorilor actuali. Transmisiunile în direct au fost urmărite de sute de persoane, iar pe YouTube au cumulat deja peste 10.000 de vizualizări în prima lună.

„La granița dintre muzici și gânduri”

Programul și descrierea celor 6 evenimente:

  • Opera9 – „O interpretare contemporană a mitului lui Oedip” – evenimentul a avut loc pe 12 septembrie la Muzeul Național „George Enescu”. Înregistrarea, aici:

https://www.youtube.com/watch?v=VmBrvZpxtBg

  • Eclectrik – „La granița dintre muzici și gânduri”

Evenimentul a avut loc duminică, 15 octombrie, la Muzeul Național „George Enescu”

A interpretat The Chamber Music Project.

Înregistrarea, aici: https://www.youtube.com/watch?v=vDVVCA9GmZ8

  • „Cântece, descântece” – Proiect componistic de Carmen Cârneci

Evenimentul a avut loc sâmbătă, 21 octombrie la Sala mică a Ateneului Român. Au fost prezentate 3 lucrări în primă audiție absolută. A interpretat ansamblul „devotioModerna”. Înregistrarea evenimentului, aici: https://www.youtube.com/watch?v=-Uq_SSope3A

  • „Musica Orientalis”

Joi, 2 noiembrie, ora 18:00, la Muzeul Național „George Enescu”. Intrarea liberă.

Un proiect semnat de chitaristul Costin Soare. Pentru un instrument adesea ocolit de creația contemporană, chitara clasică, interpretul a provocat 4 compozitori contemporani să creeze noi lucrări pentru acest instrument. Lucrările vor fi prezentate în primă audiție absolută.

Program: Sebastian Androne – Improvisation, Gabriel Almasi – Suspin, Carmen Cârneci – Origami Orientalis, Dan Dediu – Zaira, Zemrude.

„În trup” – Operă nouă de cameră

Premiera: sâmbătă, 4 noiembrie la Universitatea Națională de Muzică din București. Intrarea liberă. Libret original: Ciprian Măceșaru, muzica: Diana Rotaru, regia: Rareș Zaharia, coregrafia: Cristina Lilienfeld. „În trup” este proiectul care s-a bucurat de cele mai multe voturi pe pagina de Facebook UCIMR.

  • „Mozaic muzical” Duo Cello Jaya

Vineri, 10 noiembrie, ora 19:00, la Centrul Tinerimea Română. Intrarea liberă.

Cum repertoriul clasic este destul de limitat în privința muzicii pentru două violoncele, membrii Duo Cello Jaya, Ella Bokor și Mircea Marian, au provocat de-a lungul timpului compozitorii să creeze lucrări noi pentru duo de violoncele. În cadrul acestui proiect vor prezenta 5 astfel de lucrări, pentru prima dată în același program.

Într-o societate din ce în ce mai divizată la toate nivelurile, CAMERA este „un proiect altruist”, așa cum îl numește Sabina Ulubeanu, unul dintre compozitorii participanți în proiect.  UCIMR este o organizație care activează pe piața culturală de peste 20 de ani în sprijinul artiștilor interpreți, organizând pentru ei peste 100 de concerte anual. În premieră în România, UCIMR propune un proiect care vine atât în sprijinul interpreților, cât și compozitorilor contemporani și operatorilor culturali care propun evenimente.

Diana Gheorghiu, compozitor și coordonator artistic al proiectului: „Ceea ce diferențiază proiectul CAMERA de restul evenimentelor din oferta atât de bogată a sezonului de toamnă este abordarea. Ce vrem, de fapt, să reamintim publicului și colegilor noștri artiști, până la urmă, este că interpreții și creatorii depind unii de alții, între ei este o relație bidirecțională, în care nici unul nu poate exista și evolua fără celălalt. De aceea ne bucurăm că evaluatorii AFCN au girat ideea noastră și ne-au permis să promovăm 6 producții excelente, care, cu siguranță, merită să fie cunoscute și să trăiască mai departe, prin arhivarea online, după momentul efectiv al prezentării pe scenă”.

După desfășurarea a trei dintre evenimentele incluse în proiectul CAMERA, artiștii sunt foarte încântați că le vine cineva în ajutor întocmai cu acoperirea unor aspecte ce țin de promovare, înregistrare la calitate HD (de câte ori nu ați găsit înregistrări cu telefonul pe YouTube din care nu se înțelege nimic și care, mai degrabă, defavorizează muzica?), dar, mai ales, prin sprijinul financiar sub formă de premii care contează foarte mult, mai ales în contextul în care accesarea de fonduri se obține foarte greu pentru proiectele de nișă.

Despre UCIMR

Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) este o organizație non-guvernamentală de utilitate publică, dedicată muzicienilor și dansatorilor profesioniști, reunind, în prezent, circa 10.000 de membri la nivel național. În cei 21 de ani de activitate, UCIMR s-a impus în viața culturală prin coerența și continuitatea proiectelor sale, al căror impact a contribuit la îmbunătățirea condiției artiștilor români și la atragerea unui public nou cu fiecare proiect.

Din anul 2009, UCIMR susține și promovează tinerii interpreți români, printr-un program dedicat, intitulat „Oportunități la Tine Acasă”. Programul acordă oportunități de afirmare tinerilor muzicieni prin cele peste 100 de concerte susținute în orașe din toată țara, anual. Concertele fac parte din stagiuni independente, festivaluri, cursuri de perfecționare cu maeștri internaționali și concursuri în țară și în străinătate, sprijinite de instituții publice și companii din mediul privat.

De-a lungul timpului, UCIMR a câștigat în competiție deschisă zeci de finanțări și sponsorizări pentru continuitatea proiectelor, fiind mereu aproape de sectorul creativ și, de asemenea, a acordat la rândul său finanțări pentru numeroase alte proiecte independente.

Evenimentele programului atrag anual minimum 10.000 de spectatori în sălile de concerte și cumulează peste 600.000 de vizualizări în mediul online.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508