Editura ieșeană Junimea condusă de poetul Lucian Vasiliu a publicat, în cursul verii anului 2017, ediția a doua a romanului ”Pavană în peisaj marin” de Stelian Țurlea. Cartea a apărut într-o primă ediție în anul 1988, la Editura Cartea românească.
La acea dată admirabilul poet Gheorghe Tomozei scria: ”Mă grăbesc să salut apariţia unei cărţi de excepţie (…) Stelian Ţurlea izbuteşte să creeze o mică lume, să anime eroi, să dea credibilitate tribulaţiilor lor și să sugereze drumul, cum spuneam, spre vis. Spre deosebire de Alain Fournier cu care s-ar zice că seamănă (<<Cărarea pierdută>>) şi de Salinger (cu care… chiar <<duce>>) romancierul nostru îşi refuză rostirea poetică, deşi junii pe care îi plimbă spre mare par proiectați pe nisipurile… poeziei şi manifest terestra lor încăpățânare de a ajunge la <<ţărm>> capătă un halou fantast. (…) E mai important să vrei să mergi la mare (la Marea pare să spună scriitorul) decât să ajungi. Spre mare mergi, fără a osteni, toată viaţa. Și marea e chiar viaţa. Excelentă, cartea acestui aproape necunoscut scriitor…”
Un grup de patru adolescenţi dintr-un oraş de provincie, plictisiţi de locul în care nu se întâmplă nimic, dornici să facă ceva ”nemaivăzut”, hotărăsc să plece la mare, acolo unde se ţin ”serbările tineretului”, un cenaclu păstorit de un celebru poet, la care orice adolescent dornic să cânte era invitat să se prezinte. Toate se întâmplă în anii 80, înțelegem că e vorba de cenaclul lui Adrian Păunescu, deși nu i se rostește numele. Adolescenții nu ajung la cenaclu, dar trec prin fel și fel de întâmplări mărunte în care se descoperă, fapt foarte important, pe ei înșiși.
Criticul ieșean Ioan Holban, care însoțește noua ediție cu o prefață suculentă scrie: ”Stelian Țurlea este un fin psiholog, ştie să exploreze structurile adânci ale profilului vârstei personajelor sale; (…) Stelian Țurlea este un bun creator de atmosferă, un fin observator al tipologiilor. (…) Pavană în peisaj marin este romanul destrămării unei vârste şi a unui grup; paginile sale sunt ca un cântec al unui saxofon, într-o seară, pe o plajă pustie, cu povestea tinereţii care se duce.”