Editura Cartier anunță apariția celui de-al 11-lea titlu din „Cartier de colecție”, serie începută anul trecut, în care au mai apărut până acum volume antologice din poezia lui Radu Vancu, Andrei Bodiu, Alexandru Mușina, Benjamin Fundoianu, Ilarie Voronca sau Mihai Ursachi.
Maeștrii unei arte muribunde. Poeme alese 2010-2017 de Claudiu Komartin cuprinde: cobalt (2013), Dezmembrați (2015, semnat cu heteronimul Adriana Carrasco) și volumul inedit Douăsprezece secunde până la dispariția luminii. Cartea cuprinde 21 de fotografii de Ana Toma, iar conceptul colecției îi aparține graficianului Vitalie Coroban.
« Poezia lui Claudiu Komartin vine (adeseori… irupe) dintr-o hipersensibilitate etică ulcerată – de unde și ambitusurile retorice de vates adus la condiția tardomodernității noastre pre- sau postapocaliptice, cine mai știe ? –, din replieri metadiscursive – cu po(i)esisul ca problematizare ontologică recurentă. Vine, de asemenea, dintr-o situare fie acut subiectivă și elegiacă față de lume, peratomahică, fie indirectă, filtrată prin „personaje”, voci, scenarii, adjuvante iconice, ba chiar și printr-un heteronim mexican, Adriana Carrasco. Oricum, poetul a depășit „dorința mimetică” girardiană, nu-l ispitește plierea pe modele (decât ca „exercițiu de stil”, ca dialog sau omagiu în filigran), nici trendurile (decât ca fenomene socio-literare față de care ia distanță critică) și nici consacrările curente. El se luptă la marginea Imperiului (perversul și decervelantul Imperiu al Binelui, în formularea lui Philippe Muray), a alungat mediatorii, suportă pe viu, „la sânge”, provocarea realității – o realitate sufocată de simulacru, asfixiantă la rândul ei, ale cărei ultime scintilații de prospețime le pândește ca un haijin, căutând astfel să reconfigureze acel dernier rivage de care vorbea Houellebecq. Se petrece în poezia lui Claudiu Komartin un balans hamletian între a fi și a nu fi, între furie și extenuare, cu momente de un lirism curățat de orice impuritate, străin de orice polizare estetizantă, precis și intens, transgresiv și lucid, care-ți face pielea de găină. » (O. Nimigean)