Pentru al treilea an consecutiv Centrul Cultural Italo Român din Milano a marcat Ziua Limbii Române, care a reunit sâmbătă, 2 septembrie 2017, un număr mare de participanți la Consulatul General al României din Milano.
”Este o datorie și o onoare să găzduim această aniversare aici la Consulatul General al României din Milano, o sărbătoare de suflet românească pe care suntem datori să o punem în valoare”, a declarat d.na consul Iulia Cupsa Kiseleff, care a transmis și salutul consulului general al României la Milano, dl. Adrian Georgescu. Consulatul Romaniei al Milano este o ușă permanent deschisă tuturor inițiativelor care pun în valoare cultura română, a mai adăugat în cuvântul său de deschidere.
Violeta Popescu de la Centrul Cultural Italo Român a mulțumit în numele asociației, tuturor celor prezenti, considerând că aniversarea Zilei Limbii Române nu este un argument care presupune doar o dezbatere știintifică, pur lingvistică ci este un dat ființial al nostru ca națiune, un interes, o temă de reflecție adresată tuturor celor care vorbesc limba română de acasă sau de peste hotare. Odinioară strămoșii noștri luptau pentru limba si pământul lor, pe care le considerau lucruri sfinte . Astăzi putem spune ca valorile unui neam rămân dăinuiesc atât cât generatiile actuale poartă vie această icoană a jertfei celor care le-au transmis aceaste valori. De asemenea, a subliniat importanța pe care Statul Român o acordă acestei Zilei, un semn al încrederii în valorilor noastre proprii. Pentru românii din afara granitelor, Ziua Limbii Române comportă mai multă emoție decât pentru românii de Acasa, limba, graiul, când esti departe de țară, se traduce prin amintirea prărintilor, a casei în care te-ai născut, a primelor cuvinte rostite, a tot ceeea ce ai dobândit ca bagaj educațional și cultural.
A onorat cu prezența din partea autorităților italiene, Diana de Marchi – președinta Comisiei de Drepturi Egale din Primăria orașului Milano, care a transmis salutul acestei institutii și admiratia pe care o pentru comunitatea românească, tot mai prezentă la nivel public în Milano, prin importante acte culturale și artistice.
În cadrul programului tineri români din grupul Nepsis de la Monza au interpretat imnul României și au cântat pe versurile unor poeti români. Studenta Teodora Nacu de la Universitatea de Studi din Milano a făcut o succintă expunere a poeților Nichita Stănescu și Grigore Vieru, importanța mesajului lor literar, patriotic pe care l-au transmis, urmată de o selecție video de interviuri sau poezii recitate de cei doi poeți pe tema limbii române, a valorii pe care o comportă poetul și poezia pentru generatiile care vor lua contact cu aceste creații.
Întâlnirea pe tema Zilei Limbii Române a prilejuit si abordarea tematicii Centenarului României Mari la care sunt asteptate initiative, proiecte care să marcheze acest moment din istoria României. Daniela Nenciulescu, artist plastic a vorbit despre pregătirea în anul 2018 a unei expoziții de artă contemporană care va cuprinde cărți de artist, cu o selectie de texte ale actului istoric din 1918, un omagiu dedicat Centenarului.
Au luat cuvântul și au intervenit în cadrul manifestării, președinți sau membrii ai unor asociații românești din Lombardia (Asociatia România -Lombardia, Robert Răducescu, Asociatia Orizonturi Latine – Silvica Simonca din Cremona, Asociatia IHTIS din Cassano D’Adda – Selina Ardelean, membrii din Asociatia San Lorenzo din Como, pr. Gabriel Popescu, Angela Grigor s.a.. Viorel Boldis a facut o scurtă evocare a poetului Grigore Vieru, iar Florentina Niță a recitat din creațiile proprii pe care le-a dedicat acestei aniversări.
În cadrul recitalului la chitară, sustinut de Petrica Bratu toti cei prezenti au avut ocazia să interpreteze impreună pe versurile poetului Alexei Mateevici Limba noastră-i e o comoară.
Evenimentul face parte din proiectul initiat la inceputul anului de CCIr intitulat: Dialog cultural românesc la Milano.
Din partea editurii Rediviva a fost oferite 40 de volume publicate in decursul anilor în colectiile Memorii și Caiete românesti.