Joi, 21 septembrie 2017, de la ora 19.00, la Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București (str. Gina Patrichi nr. 8), este invitată Fenyvesi Orsolya. Ea a absolvit istoria artelor la Universitatea Eötvös Loránd din Budapesta. Volume publicate: ”Tükrök állatai – Animalele din oglinzi” (2013), ”Ostrom – Asediul ”(2015). În toamna anului 2017 apare al treilea volum al ei intitulat ”A látvány/Kommentárok – Spectacolul/Comentarii”. Poeziile ei au fost traduse în limba engleză, germană, română, sârbă, turcă și franceză. Partener de discuție: André Ferenc, redactor. Poeziile lui Fenyvesi Orsolya sunt traduse de Andrei Dósa. Discuția va fi în limba maghiară și se asigură traducere simultană.
Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti organizează, pe lângă programele de traducere a literaturii maghiare în limba română, seri literare, în colaborare cu organizaţii ale scriitorilor. Astfel, în anii anteriori, Institutul Balassi a organizat împreună cu Uniunea Scriitorilor Maghiari din Ungaria saloane literare lunare, precum şi programe comune cu Muzeul Literaturii Române. A urmat seria de evenimente literare cu titlul ”Trecerea de frontieră (Határátlépések)”, la care au fost invitați creatori din literatura maghiară universală care se simt în largul lor în mai multe culturi (maghiară-română, maghiară-slovacă, maghiară-ebraică) şi datorită situaţiei şi crezului lor literar traversează zilnic graniţe lingvistice, culturale şi geografice.
Institutul Balassi a prezentat la târgurile de carte din România unul dintre brandurile Institutului Balassi, şi anume proiectului Donau Lounge, care are drept scop popularizarea culturilor şi literaturilor dunărene. În toamna anului 2016, împreună cu Liga Scriitorilor Maghiari din Transilvania (E-MIL) Institutul a iniţiat o nouă serie cu titlul Serile E-MIL la Bucureşti, aducând în faţa publicului bucureştean literaţi conectaţi într-un fel de Transilvania, care vorbesc în operele lor despre transilvanism.
Identitatea, dependenţa literaturii de limbă sunt teme deosebit de importante şi interesante într-un mediu precum Bucureştiul, pentru un public format din numeroşi intelectuali poligloţi şi cu identitate dublă. În această toamnă Institutul Balassi a adus tineri scriitori maghiari pentru întâlnirea cu publicul bucureștean. Seria Tineri scriitori maghiari la București este organizată împreună cu Uniunea Scriitorilor Tineri (FISZ), iar partenerul de dialog a tinerilor scriitori vor fi invitați de la Liga Scriitorilor Maghiari din Transilvania.