”Arta corpului”, de Don DeLillo, a apărut în colecția Biblioteca Polirom, traducere din limba engleză și note de Radu Surdulescu, și este disponibilă și în ediţie digitală. Romanul ”Arta corpului” este o anatomie a durerii şi a doliului: Lauren Hartke, o tînără body artist, îşi pierde soţul, un regizor mult mai în vîrstă decît ea, care se sinucide. În primele zile de după dureroasa pierdere, în casa veche de pe coasta singuratică în care se mutase împreună cu soţul ei, Lauren se confruntă cu o apariţie stranie, un individ între bărbat şi copil, „un corp tăcut şi vulnerabil, aproape al oricui”, care îi schimbă nu doar viaţa, ci şi arta pe care o practică. Show-urile ei capătă imaginea ectoplasmatică a domnului Tuttle, bizarul vizitator, iar Lauren devine o artistă a corpului care încearcă să se detaşeze de propriul trup.
„DeLillo apreciază posibilităţile unei realităţi suspendate. «Lumea e plină de înţelesuri abandonate», scrie în Zgomotul alb. «Crede totul», spune un personaj din Underworld, «Totul este adevărat». În Arta corpului, el se concentrează asupra dimensiunii intime, personale, o foloseşte pentru a depăşi momentele dificile, în care sinele ar putea scăpa printre degete.” (The Guardian)
„Arta corpului este o mică poveste de dragoste, liniştită, intimă şi stranie, dar nu atît de stranie încît să te distragă de la strălucirea prozei bine lucrate.” (The New York Times)
„O lectură tulburătoare şi fascinantă.” (Time)
Don DeLillo, romancier, eseist şi dramaturg american, s-a născut în 1936, la New York. Primul său roman, Americana, a apărut în 1971, urmat de End Zone (1972), Great Jones Street (1973) şi Ratner’s Star (1976). Odată cu publicarea romanului White Noise (Zgomotul alb), în 1985, premiat cu National Book Award for Fiction, s-a bucurat de o recunoaştere rapidă ca romancier de succes, inspirînd proza unor autori precum Jonathan Franzen, Martin Amis sau Zadie Smith.
A publicat în continuare romanele Libra (1988), o biografie fictivă a lui Lee Harvey Oswald pînă în momentul asasinării preşedintelui J.F. Kennedy, Underworld (1997), considerat capodopera sa, Cosmopolis (2003; Polirom, 2012), Falling Man (2007; Omul căzător, Polirom, 2015), Point Omega (2010; Punctul Omega, Polirom, 2012).
De-a lungul carierei i s-au decernat numeroase premii de prestigiu, printre care Premiul Academiei Americane de Arte şi Litere (1984), PEN/Faulkner Award (1992, 2012) şi PEN/Saul Bellow Award (2010).
Colecţia „Biblioteca Polirom” este coordonată de Bogdan-Alexandru Stănescu şi numără peste 1000 de titluri.
În pregătire:
Gao Xingjian, O undiță pentru bunicul meu
Benedict Wells, Sfârșitul singurătății
Mia Couto, Confesiunile leoaicei
Elias Khoury, Copiii ghetoului