spot_img

Editura Casa Radio la Festivalul Enescu 2017 – șase noi albume muzicale

Editura Casa Radio a pregătit pentru debutul lunii septembrie – o lună în care sărbătorim valorile culturii muzicale româneşti şi universale prin concertele şi recitalurile Festivalului „George Enescu” – şase albume muzicale în format compact-disc ce pun în prim-plan compozitori şi interpreţi români, înregistrări mai vechi şi mai noi din Fonoteca Radio România.

Primul dintre noile titluri se intitulează „George Enescu – Compozitor” şi este un dublu-cd ce grupează patru creaţii simfonice enesciene: Simfonia a III-a, Poemul „Isis” şi Simfoniile a IV-a şi a V-a. Înregistrările acestui album – realizate în perioada 1994-1998 – beneficiază de versiuni interpretative de reală calitate: dirijorii Horia Andreescu, Camil Marinescu şi Corneliu Dumbrăveanu, tenorul Florin Diaconescu, Orchestra Naţională Radio şi Corul Academic Radio.

De menţionat este şi prezentarea albumului, comentariile realizate de compozitorul şi muzicologul Pascal Bentoiu în calitate de semnatar al aranjamentul orchestral pentru trei dintre cele patru lucrări ce compun albumul şi, totodată, muzicianul care a reuşit să descrie splendorile capodoperelor enesciene atât la nivelul înalt al cercetării ştiinţifice, cât şi printr-o abordare accesibilă publicului larg.

Tot creaţia enesciană face legătura cu cel de-al doilea album prezentat de Editura Casa Radio, întrucât una dintre cele două lucrări de pe CD-ul intitulat „Marin Cazacu – Dvořák, Enescu” este Simfonia concertantă op. 8 pentru violoncel şi orchestră, o lucrare superbă ce evidenţiază latura romantică a lui Enescu, mai ales în interpretarea inspirată (din 1995) a reputatului violoncelist Marin Cazacu, alături de Orchestra Naţională Radio dirijată de Horia Andreescu. Cealaltă lucrare oferită pe disc este Concertul op. 104 pentru violoncel şi orchestră de Antonin Dvořák, o înregistrare realizată în anul 2000 de Marin Cazacu împreună cu aceeaşi orchestră, condusă însă de Emil Simon.

De la violoncel trecem la harpă, prin cel de-al treilea album, intitulat „Elena Ganţolea – De la Vivaldi la jazz” şi dedicat celei care, după studiile urmate sub pregătirea Lianei Pasquali, devenea în 1970 solistă a Orchestrei Radio şi îşi desfăşura, atât în ţară cât şi în străinătate, o impresionantă carieră interpretativă.

Fie în lucrări instrumentale solo, fie alături de Orchestrele de Cameră şi Naţională Radio dirijate de Cristian Brâncuşi, Iosif Conta şi Paul Popescu, harpista Elena Ganţolea evidenţiază – prin aceste înregistrări realizate în perioada 1978-1992 – diversitatea stilistică a repertoriului pentru harpă, prin opusuri semnate Antonio Vivaldi, Arcangelo Corelli, Marcel Grandjany, Marcel Tournier, Paul Constantinescu, Ede Terényi.

Una dintre propunerile editoriale adresate Editurii Casa Radio este cea a violonistului Sherban Lupu, un adevărat ambasador al culturii româneşti în întreaga lume. Propunerea se referea la valorificarea – prin apariţie pe CD – a unui ciclu de lucrări concertante aparţinând regretatului compozitor Theodor Grigoriu. Astfel, a fost editat albumul cuprinzând „Cele patru anotimpuri (Anotimpuri româneşti)” – Patru concerte pentru vioară şi orchestră de Theodor Grigoriu.

Astfel, Sherban Lupu – împreună cu Orchestra de Cameră Radio dirijată de Ludovic Bács – dă o replică, în ethos românesc, celebrelor „Anotimpuri” de Vivaldi, prin această serie de înregistrări realizate în anul 2002 şi oferite acum publicului.

Înscris la capitolul „Profil interpretativ”, unul dintre cele şase albume este cel intitulat „Răzvan Suma. Haydn, Schumann – Concerte pentru violoncel”.

Fost elev al lui Marin Cazacu, Răzvan Suma a devenit la rândul lui unul dintre numele importante ale artei interpretative româneşti actuale: concerte şi recitaluri în ţară şi în străinătate, înregistrări şi transmisiuni în direct la posturi de radio şi televiziune, diverse serii de turnee, de asemenea activitatea pedagogică desfăşurată în cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.

În albumul care îi este dedicat, Răzvan Suma propune publicului două lucrări concertante pentru violoncel, înregistrări realizate în vara anului 2016 împreună cu Orchestra Naţională Radio condusă de Cristian Oroşanu: Concertul nr. 1 în Do major de Joseph Haydn şi Concertul op. 129 în la minor de Robert Schumann.

Cel de-al şaselea album prezentat de Editura Casa Radio îl aduce în prim-plan pe pianistul Gheorghe Halmos, printr-o serie de înregistrări istorice din Arhiva Radio România (anii 1959-1983), mai exact printr-o selecţie de sonate pentru pian de Ludwig van Beethoven. Selecţia este grupată pe două cd-uri şi începe cu Sonata op. 2 nr. 3 pentru a încheia cu monumentala Sonată op. 106 „Hammerklavier”.

Astfel, „Gheorghe Halmos. Beethoven – Sonate pentru pian” este un album ce îşi propune să evidenţieze rolul pe care reputatul interpret l-a avut în consolidarea şcolii pianistice româneşti.

Toate discurile vor fi disponibile pe site-ul Editurii Casa Radio (www.edituracasaradio.ro) și la standul din str. Temișana nr. 31, București, unde vor putea fi achiziționate la prețurile de producător. Pe perioada Festivalului „George Enescu” (2-24 septembrie), Editura Casa Radio va avea un stand propriu în foaierul Sălii Mari a Palatului şi în Piaţa Festivalului. Discurile Editurii Casa Radio se găsesc în magazinele de specialitate (librăriile Humanitas. Cărturești…).

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508