spot_img

Bookfest deschide maratonul cărților bune la Iași

Între 6 și 8 octombrie 2017, în  Piața Unirii, Salonul de Carte Bookfest revine la Iași, cu o nouă ediție, alături de Festivalul Internațional de Literatură și Traducere (FILIT). Astfel, cititorii pot găsi într-un singur loc cărțile invitaților (FILIT), de la traducerile unor scriitori cu renume internațional, la cele mai recente volume ale autorilor din România. La Bookfest Iași, programul de vizitare este zilnic, de la 10 la 20, iar accesul publicului este liber.Ieșenii vor fi așteptați cu circa 8.000 de volume din cele mai variate domenii, cu reduceri substanțiale la cărțile unora dintre cele mai importante edituri din România: Humanitas, Grupul Editorial ART, All, Nemira, Corint, Paralela 45, Trei, Herald, Litera, Niculescu, Gama și multe altele. Ofertele expozanților vor include reduceri nominale care merg până la 90%, dar și oferte de tip „pachet cadou” sau cărți la preț unic.

Cele mai vânate cărți la 5, 10 și 15 lei

Astfel, Nemira și Corint vor avea reduceri de cel puțin 25%  la toate cărțile, editura Trei de 30%, editura ART între 25-30%, editura Litera va avea reduceri cuprinse între 20% și 40% la titlurile noi, editura Niculescu între 10% și 50%, iar editura ALL va avea reduceri cuprinse între 45% și 90%. De asemenea, editura Trei va avea o ofertă largă de carte cu prețul unic de 10 lei, iar editura Nemira va oferi spre vânzare pachete promoționale cu reduceri de până la 35%, dar și cărți la 5, 10 și 15 lei din cele mai bune titluri.

Trei dintre cărțile Svetlanei Aleksievici, câștigătoarea premiului Nobel pentru Literatură în 2015, a cărei operă a fost publicată în 43 de limbi şi în 47 de ţări, vor putea fi găsite la standul editurii Litera. Două dintre acestea sunt centrate în jurul teatrului de operațiuni sovietic din Al Doilea Război Mondial: Războiul nu are chip de femeie, apărută în România în 2016, prezintă experiențele miilor de femei sovietice trimise pe front în lupta împotriva Germaniei naziste, iar cartea Ultimii martori prezintă marea conflagrație din perspectiva copiilor care i-au supraviețuit. În cea de-a treia carte, intitulată Soldații de zinc, Svetlana Aleksievici a îndrăznit să încalce unul dintre ultimele mari tabuuri ale imperiului sovietic: mitul războiului din Afganistan, al soldatului „internaționalist” care ajută un popor înapoiat să construiască socialismul. Soldații de zinc reprezintă o reconstituire tulburătoare și de neuitat a realității și absurdității războiului.

Un alt volum al autoarei va putea fi găsit la standul editurii Humanitas: Vremuri second-hand, carte apărută în România în anul 2016. „Vremuri second-hand este un mausoleu literar închinat cetăţenilor unui imperiu care a dispărut în trei zile, la fel de fulgerător cum Rusia ţaristă a devenit, în 1917, Uniunea Sovietică. Dar este, mai presus de toate, un monument dedicat celor care, în cursul Istoriei, s-au simţit la un moment dat străini de vremurile pe care le trăiau”, spunea despre carte Julie Clarini, în cotidianul francez Le Monde.

Oferte de neratat la ART și ALL

Cărțile din celebra serie de romane de suspans Dexter, ale autorului american Jeff Lindsay, vor putea fi găsite la standul editurii ARTJeff Lindsay a publicat o serie de romane de suspans în anii ’90 ai secolului trecut, însă a devenit cu adevărat cunoscut abia în 2004, odată cu prima carte care-l are ca protagonist pe Dexter Morgan și care cuprinde șapte romane, cel din urmă, Dexter’s Final Cut, fiind publicat în 2013. Darkly Dreamind Dexter (Dexter. Vise întunecate) a stat la baza unui serial TV de succes.

Tot la standul editurii ART vizitatorii vor putea răsfoi romanul Rătăcitorii de Olga Tokarczuk, volum câştigător al Premiului Nike (cea mai prestigioasă recompensă literară din Polonia) și tradus în peste 20 de limbi. „Rătăcitorii este un cabinet de curiozităţi literare, un amestec de povestiri, mărturii, poveşti orientale, anecdote, consideraţii morale şi filosofice, ţesute într-un ansamblu în care toate se leagă. (…) Este vizibil în special gustul autoarei pentru monstruozităţi anatomice şi colecţii de organe anormale”, scria Le Magazine Littéraire despre volumul scriitoarei care va fi prezentă la FILIT.

La standul editurii ALL, cititorii vor putea găsi două dintre romanele autorului britanic Jim Crace: Casa Molimei, apărut în România în anul 2012 și Recolta, publicat de editura ALL în 2015. Romanul Recolta a fost nominalizat la Premiile Man Booker și Goldmisths în 2013, a câștigat James Tait Black Prize Fiction în 2014 iar în vara lui 2015 a fost desemnat câștigătorul prestigiosului International IMPAC Dublin Literary Award, în valoare de 100.000 de euro.

Doi autori premiați cu Nobel, invitați la a V-a ediție FILIT

Peste 70 de scriitori sunt invitați la ediția de anul acesta a FILIT, ce se va desfășura în 4 și 8 octombrie la Iași, iar printre invitați se află, în premieră, doi laureați ai Premiului Nobel Pentru Literatură. Astfel, la Sala mare a Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, publicul ieșean se va putea întâlni vineri 6 septembrie, ora 20:00 cu Gao Xingjian, laureat Nobel pentru Literatură în anul 2000 iar a doua zi de la aceeași ora, cu Svetlana Aleksievici, laureata Nobel pentru Literatură în anul 2015.

Printre invitații de marcă ai festivalului se numără și alți autori străini precum Jonathan Coe, Jim Crace, Olga Tokarczuk și Jeff Lindsay dar și importante nume ale literaturii române moderne precum Mircea Cărtărescu, Eugen Ovidiu Chirovici, Jan Cornelius,  Dana Grigorcea, Dan Alexe, Simona Antonescu, Ioana Bradea, Ruxandra Cesereanu, Andrei Crăciun, Codrin Liviu Cuțitaru, Tudor Ganea, Adrian Georgescu, Mircea Mihăieș, Ioan T. Morar, Andrei Oișteanu, Marius Oprea, Dora Pavel, Mircea Pricăjan și Bogdan-Alexandru Stănescu.

Puteți urmări programul complet al FILIT pe pagina de Facebook: www.facebook.com/filit.iasi și pe site-ul festivalului, www.filit-iasi.ro/program-filit-2017/

În total, ediţia 2017 a FILIT reunește circa 170 de invitaţi de seamă ai literaturii mondiale şi române, precum şi traducători, manageri culturali, editori, librari, difuzori de carte, critici şi jurnalişti culturali. Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi este un eveniment finanţat de Consiliul Judeţean Iaşi prin Muzeul Literaturii Române Iaşi. FILIT 2017 se desfăşoară sub patronajul Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Salonul de Carte Bookfest Iași este organizat de Asociaţia Editorilor din România, sub egida Federației Editorilor din România.

Programul zilnic de vizitare va fi 10:00 – 20:00 iar intrarea publicului va fi liberă.

Parteneri: Primăria Municipiului Iași, FILIT

Parteneri media: Ziarul de Iași, Iași Fun, Suplimentul de Cultură

Bookfest este cel mai important Salon de Carte din România și singurul eveniment al industriei editoriale care a reușit să capete o dimensiune internațională marcantă, ajuns anul acesta la ediția a XII-a. Începând din 2012 Bookfest s-a extins și în alte orașe din România – Timișoara, Cluj-Napoca, Iași, Tîrgu-Mureș, Brașov dar și în Republica Moldova cu două ediții la Chișinău. În 2017 Salonul a fost organizat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, invitatul de onoare fiind Suedia, iar printre personalitățile prezente s-au numărat Mårten Spångberg, Stina Wirsén, Cecilia Hansson, Athena Farrokhzad, Majgull Axelsson and Fredrik Backman. La edițiile internaționale anterioare țările invitate au fost: Spania, Ungaria, Franța, țările de limbă germană (Germania, Austria, Elveția), Polonia, Cehia și Israel.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508

StatCounter - Free Web Tracker and Counter