spot_img

6 AUGUST 1917 – 6 AUGUST 2017. Datoria de a nu uita!

La un veac de la sângeroasele jertfe, pe linia istorică Mărăşti – Mărăşeşti – Oituz, acolo unde şi-au presărat oasele bunici şi stăbunici de-ai noştri, ofiţeri şi soldaţi cu sfântă dragoste de  Neam şi Ţară, avem datoria morală de a nu-i uita! Şi-mi vine-n ajutor un alt iubitor al gliei, Gabriel Drăgan (Nicoreşti – Galaţi, 8 iunie 1904 – 11 februarie 1984, Nicoreşti – Galaţi), profesorul filolog de elită, scriitorul şi jurnalistul care a lăsat posterităţii o frumoasă operă literară şi de istorie literară (necunoscută, ce e drept, în totalitate, spre marele nostru regret).

În volumul său de versuri Trofee de aur (Editura „Cugetarea”, Bucureşti, 1937), capitolul Moarte şi ideal, recunoaştem poemul Apocalips, dedicat tatălui său, Panaite Drăgan, „căzut pe frontul Mărăşeşti, la 6 august 1917”.

Am încredinţare că acest zguduitor poem, pe care vă invit a-l (re)lectura, s-a dorit (şi se doreşte) un omagiu pe care poetul şi toată generaţia sa de Români cu dragoste de Limba Română şi de Neamul Românesc, îl adresează Eroilor noştri jertfiţi pe câmpul de luptă, la 1917, dovedind cu propriul lor sânge… „Pe aici nu se trece!”

Apocalips

„Din bolţi de cer deschise, venind pe-aripi de soare,

O ceată de arhangheli cu scuturi de lumină

Vesti cu glas de flăcări din surle lucitoare,

Mânie şi pedeapsă cu ploi de foc şi tină,

Cu grindină, războaie şi foamete cumplită

Şi plăgi chinuitoare pe-o lume învrăjbită…

În nopţi de negru zbucium, în clocotiri de smoală,

Porni cutremur mare de vifore-n genune,

Cu trăsnete şi ropot de fulgere-n răscoală

Şi se-ncleştară armii de seminţii nebune,

Popoare rătăcite cu patimi de mărire

Şi limbi amestecate în geamăt de pieire…

Cetăţile de aur cu slava lor de veacuri,

Pe lespezi de portale căzură detunate,

Şi neamurile-n lupte cu schije şi tesacuri

Se spintecară-n chiot din trupuri măruntaie,

Rărunchii, splina, carnea în zdrenţe pe văpaie…

Crescură-n albii râuri de sânge în bulboace,

Cât Tibrul, Eufratul în revărsarea urii,

În spaimă, guşteri, broaşte, jigănii, dobitoace,

Cu mici, cu mari pieiră în tainele naturii

Şi-n stânci plesniră-n ţipăt văzduhurile toate,

Înfiorând pământul şi vitregele gloate…

Şi se ivi un înger pe nori, în geana lunii,

Strigând să vină pasările cerului de pradă,

La praznicul cel mare gătit deşertăciunii,

Să ospăteze stârvuri de împăraţi grămadă

Şi hoituri cu duhoare de regi şi robi în ştreanguri

Şi-ostaşi viteji şi şoareci din fund de ganguri…

Să cadă corbii, ulii şi şoimii-n văi coclite,

Să rupă-n ghiare leşuri cu pliscul să le curme,

Să le sfărâme ochii de gheaţă din orbite,

Să ciugulească viermii, cu forfotesc în turme

Şi să culeagă creieri din cranii fără miruri,

Trezind să urle morţii şi viii în deliruri…”

Aţi remarcat, acest poem reflectă umbrele de corb ucigător ale războiului, clocotul morţii şi „praznicul cel mare gătit deşertăciunii”. Un „praznic” de care nu avem voie a ne lepăda, pentru că ar fi păcat. Un mare păcat!

Eroilor Neamului (acum, în aceste luni – şi-n lunile ce vor urma), să le dăruim în adâncul sufletului nostru o Zi de Doliu, o zi în care o luminiţă, un bob de smirnă şi tămâie, o floare – să o dedicăm, Lor, Fiilor Neamului nostru, care au luptat (mii şi mii, dintre ei, răniţi de moarte) pe câmpurile de luptă, pe linia Mărăşti – Mărăşeşti – Oituz!

Să nu ne uităm Eroii!

Livia Ciupercă,

Iaşi, iulie 2017

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508