Duminică, 9 iulie 2017, ora 18:00, Muzeul Național de Artă al României – MNAR și Fundația Muzeul de Artă Recentă – MARe vă invită la vernisajul expoziției ”Ion Grigorescu: Opera pictată 1963 – 2017”. Curator: Erwin Kessler, istoric și critic de artă, director al Muzeului de Artă Recentă – MARe.
Un eveniment de amploare care a presupus un extraordinar efort de echipă. Muzeul Național de Artă al României și Fundația Muzeul de Artă Recentă – MARe, aflate pentru prima oară într-o relație de parteneriat, sunt coordonatorii acestui eveniment la care au contribuit 10 muzee și galerii de artă și 20 de colecții private din țară și din străinătate.
ARTISTUL
Ion Grigorescu (n.1945), a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, București, promoția 1969, clasa Prof. Aurel Vlad și este membru al Uniunii Artiștilor Plastici, din 1971. Din 1989 este membru al GRUPULUI PROLOG (alături de Paul Gherasim, Constantin Flondor, Horea Paștina, Christian Paraschiv, Mihai Sârbulescu, Matei Lăzărescu). Ion Grigorescu este cunoscut ca fotograf, artist de performance, autor de film și artă video, dar mai puțin ca pictor, deși „este artistul român care a contribuit cel mai mult la transformarea picturii dintr-o practică tradițională într-un mijloc artistic conceptual” (Erwin Kessler).
A participat la 300 de expoziții de grup și a avut 42 de expoziții personale în România și în străinătate. Lucrările lui Ion Grigorescu au fost expuse la cele mai importante manifestări artistice mondiale, de la Documenta de la Kassel (2007) la Bienala de la Veneția (1997 și 2011), iar lucrările sale fac parte din colecțiile unora dintre cele mai importante muzee ale lumii: Muzeul de Artă Modernă din New York (MoMA), Centrul Pompidou – Paris și Tate Modern – Londra.
EXPOZIȚIA
Mai mult decât o expoziție retrospectivă dedicată unuia dintre cei mai dinamici și mai nonconformiști artiști români, expoziția înseamnă și un act de „reparație”, opera pictată (în general, și cea murală, în special) a lui Ion Grigorescu fiind cel mai adesea ignorată în favoarea proiectelor sale multi-media, performance etc. Este, așadar, o expunere „în forță”, putând fi văzute pentru prima oară împreună, 80 de lucrări ale artistului, realizate în perioada 1963 – 2017, lucrări ce vor fi prezentate în 6 secțiuni ce surprind momentele-cheie: „Paleta” (1963-1965), „Răspântia” (1965-1968), „Revizorul” (1968-1971), „Exodul” (1972-1978), „Săritura cu pictura” (1979-1993) și „Marginea era centru” (1993-2017).
CATALOGUL
Deși în strânsă legătură cu expoziția căreia îi poartă numele, catalogul „Ion Grigorescu: Opera pictată 1963 – 2017”, editat de Fundația Muzeul de Artă Recentă – MARe, la Editura Vellant, este primul catalogue raisonné dedicat unui artist român în viață. Publicat în limbile română-engleză, catalogul conține 512 pagini cu 700 de ilustrații, fiind realizat de un colectiv format din Erwin Kessler (editor), Carola Chișiu (coordonator catalog), Ioana Antonia Pearsică și Cristian Vechiu (documentare), Alexandra Zegrean și Diana-Andreea Novăceanu (arhivare), Ioana Iuna Șerban (traducere) și Victor Bartiș (design). Este un catalog critic exhaustiv al operei pictate a lui Ion Grigorescu și parcurge creația sa cronologic și analitic, fiind produsul unei cercetări de lungă durată.
SPAȚIUL
De asemenea, evenimentul are loc într-un spațiu din aripa Știrbey a muzeului, recent redat circuitului expozițiilor temporare, care a fost remodelat cu și pentru această ocazie prin colaborarea Muzeului Național de Artă al României cu Fundația Muzeul de Artă Recentă – MARe.
ORGANIZATORII
Această expoziție se înscrie în programele strategice ale MNAR pentru perioada 2016-2021, din care rezultă aportul artiştilor noștri la arta universală, raporturile tradiţie-modernitate, conexiunile cu arta contemporană şi cu noile generaţii de artişti, cu evoluţiile societăţii de azi.
Din 2015 și până în prezent, Fundația Muzeul de Artă Recentă – MARe a organizat expoziții în parteneriat cu Muzeul de Artă Constanța, Muzeul de Artă Craiova și Muzeul Brukenthal, Sibiu. MARe a fost partener la prima ediție „Timișoara Art Encounters” (2015) și la Noaptea Albă a Galeriilor – NAG 10 (2016). Proiectul major al Fundației Muzeul de Artă Recentă este MARe, primul muzeu din București pentru care s-a ridicat o clădire cu destinația exclusivă de muzeu de artă. MARe va fi primul muzeu privat de artă din România postdecembristă, care va oferi publicului o perspectivă diferită asupra artei românești și internaționale din anii ’60 și până în prezent.
„Consider că demersul nostru comun este unul esențial în conturarea unei perspective istoriografice și critice privitoarea la arta românească contemporană, de care muzeul nostru este atât de legat prin colecțiile sale și poziția sa națională, ce îl obligă să acorde interes și studiu celor mai meritorii creații artistice din acest spațiu cultural, mai ales atunci când aceste valori au o deplină recunoaștere internațională”, afirmă, în catalogul expoziției, Călin Stegerean, directorul general al MNAR.
MUZEE PARTENERE: Muzeul Județean Botoșani, Galeriile de Artă Plastică, Muzeul Național de Artă Contemporană, București, Muzeul de Artă Craiova, Muzeul de Artă Vizuală, Galați, Centrul de Cultură „Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului”, Mogoșoaia, Muzeul de Artă „Casa Simian”, Râmnicu Vâlcea, Muzeul Bucovinei. Secția de Artă, Suceava, Muzeul de Artă Timișoara.
PROGRAMUL expoziției:
Muzeul Național de Artă al României
(Calea Victorie 49-53, aripa Știrbei Vodă )
Perioada: 9 iulie – 22 octombrie 2017
Program de vizitare: miercuri – duminică, 11.00 – 19.00
Bilet de intrare: 10 lei
Gratuit: prima miercuri din fiecare lună