Muzeul Naţional Cotroceni implementează proiectul ”Cotroceni Creativ” prin care îşi propune să identifice metode actuale de valorificare a patrimoniului muzeal, capabile să repoziţioneze instituţia în spaţiul cultural bucureştean. Finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, proiectul provoacă la dialog instituţiile publice de cultură şi actorii din industriile creative. Proiectul ”Cotroceni Creativ” este realizat în parteneriat cu Fundaţia Gala Societăţii Civile, Primăria Municipiului Bucureşti prin creart – Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie şi Castel Film.
În cadrul acestui proiect, Muzeul Naţional Cotroceni, împreună cu The Institute, lansează concursul de design de obiect Cotroceni Creativ. Concursul, dedicat artiștilor activi în industriile creative, îndeosebi studenților și tinerilor debutanți, are ca tematică reinterpretarea elementelor identitare ale Muzeului Național Cotroceni, pornind de la istoria spațiului cultural, de la figurile istorice asociate cu muzeul sau de la patrimoniul deţinut (artă decorativă, arte plastice, fotografie, carte veche).
DESPRE CONCURS:
Înscrierea în concurs se face până pe 25 august 2017 şi presupune depunerea unei propuneri de concept de obiect pornind de la elementele identitare ale Muzeului Naţional Cotroceni.
Înscrierea se face prin completarea aplicaţiei disponibile pe www.institute.ro/cotrocenicreativ.
Propunerile vor consta în proiecte de obiecte sau seturi de obiecte, autentice și originale, cu caracteristici specifice suvenirurilor: funcționale și practice, decorative și reprezentative pentru Muzeu, astfel încât experiența vizitatorilor să poată fi prelungită post-vizitare.
Obiectele pot fi ustensile și produse tableware, accesorii vestimentare, decorațiuni, produse de papetărie și design grafic, țesături, textile și alte produse, decorative și utilitare, obiecte versatile, capabile să reflecte valorile și identitatea Muzeului.
Propunerile de obiect vor fi jurizate de Radu Manelici – graphic designer și profesor la departamentul de design de la UNArte, Liviu Sebastian Jicman – director general Muzeul Naţional Cotroceni, Andrei Borţun – iniţiator al Romanian Design Week şi The Institute, Ruxandra Sacaliș – arhitect și designer de obiect, Elis Popescu – redactor şef Designist, Roxana Bedrule – manager cultural. În urma evaluării propunerilor, juriul va acorda 5 premii în valoare de 10.000 lei fiecare. Premiul va acoperi atât dezvoltarea prototipului, cât şi realizarea unei serii de minim 40 de bucăți.
Premiile sunt acordate de AFCN, Primăria Municipiului Bucureşti prin creart – Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie şi Castel Film.
Proiectele câştigătoare vor fi prezentate în luna octombrie în cadrul evenimentului Diploma, inițiat de The Institute și în contextul evenimentelor organizate de Muzeul Naţional Cotroceni şi de parteneri.
Calendar concurs:
12 iulie – lansare concurs
12 iulie – 25 august – înscrieri online, prin formularul de concurs, în pagina dedicată de pe institute.ro
25 august – 4 septembrie – jurizare
5 septembrie – anunțarea câștigătorilor
5 septembrie – 5 octombrie – perioadă de producție pentru mini seria de 40 de obiecte
6 octombrie – expunerea proiectelor câştigătoare în cadrul DIPLOMA
Mai multe detalii despre concurs www.muzeulcotroceni.ro/proiecte/regulament_cotroceni_creativ.pdf
Componența juriului concursului Cotroceni creativ a fost modificată. Doamna Eliza Yokina (arhitect partener la studioul CUMULUS și designer de produs) va face parte din juriu. Așadar, componența finală a juriului este:
Radu Manelici (designer grafic și profesor al departamentului de design al Universității Naționale de Arte din București), Ruxandra Sacaliș(arhitect și designer de obiect), Andrei Borțun (inițiator al Romanian Design Week), Eliza Yokina (arhitect partener la studioul CUMULUS si designer de produs), Liviu Sebastian Jicman (director general al Muzeului Naţional Cotroceni) și Roxana Bedrule (manager cultural).
Reamintim principalele aspecte privind concursul, care a fost lansat miercuri, 12 iulie:
Muzeul Național Cotroceni lansează Cotroceni creativ, un concurs de design de obiect, pentru a găsi soluții actuale de valorificare a identității și specificului Muzeului, un spațiu în care memoria istorică și culturală a României se împletește cu artele plastice și decorative.
Organizat în parteneriat cu The Institute, concursul invită artiștii din industriile creative să propună, până pe 25 august, obiecte inspirate din patrimoniul cultural al Muzeului, fie că au în centru figurile istorice asociate cu acesta sau pornesc de la zona artelor decorative și plastice.
Propunerile vor consta în proiecte de obiecte sau seturi de obiecte, autentice și originale, cu caracteristici specifice suvenirurilor: funcționale și practice, decorative și reprezentative pentru Muzeu, astfel încât experiența vizitatorilor să poată fi prelungită post-vizitare.
La concurs pot participa profesioniști, studenți și amatori, de pe întreg teritoriul României, iar obiectele pot fi: ustensile și produse tableware, accesorii vestimentare, decorațiuni, produse de papetărie și design grafic, țesături, textile și alte produse, decorative și utilitare, care pot fi fabricate în serie.
Înscrierile în competiție se fac prin completarea formularului de aici: www.institute.ro/cotrocenicreativ
Regulamentul concursului și mai multe informaţii aici:
www.muzeulcotroceni.ro/proiecte/cotrocenicreativ și www.facebook.com/Cotrocenicreativ
Concursul Cotroceni Creativ este lansat în cadrul proiectului care poartă același nume, inițiat de Muzeul Național Cotroceni, în parteneriat cu The Institute, Primăria Municipiului București prin creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, Castel Film și Fundația Gala Societății Civile. Proiectul este co-finanţat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN)
Comunicatul de presă privind lansarea concursului este disponibil aici: http://www.muzeulcotroceni.ro/comunicate_de_presa/2017/18%2012_iulie.html