spot_img

Peste 10.000 de bucureșteni și turiști, la a șasea ediție Bucharest Jazz Festival

Duminică, 9 iulie 2017, Bucharest Jazz Festival a încheiat, cu aplauze la scenă deschisă, o ediție efervescentă care a reușit, printr-un program diversificat și un lineup cu artiști inovatori, să recruteze noi fani ai muzicii de jazz din rândurile ascultătorilor de rock, electro, samba, etno și muzică clasică. Între 3 și 9 iulie, cu șapte zile de festival, jurnaliști străini, două scene de concerte, artiști de Grammy, colaborări muzicale în primă audiție, un nou concurs de jazz și un public de peste 10.000 de persoane, evenimentul organizat de Primăria Capitalei prin ARCUB, Bucharest Jazz Festival 2017, a adus jazzul mai aproape de locuitorii orașului, de la cei pasionați de fotografie, la exploratori ai noilor curente în muzică, interesați de jurnalism muzical sau nostalgici ai jazzului clasic.

În seara zilei de luni, 3 iulie, fotograful independent al revistei americane Jazz Times, Sánta István Csaba, alături de directorul artistic al festivalului, Teodora Enache, și de directorul ARCUB, Mihaela Păun, au deschis festivalul de jazz de la București cu vernisajul expoziției solo Jazzonance, dedicată ultimelor legende jazzului din a doua jumătate a secolului trecut. Între clubul festivalului de la ARCUB și scena din Piața George Enescu, Bucharest Jazz Festival 2017 a pregătit, între 4 și 9 iulie, un program încărcat de ateliere și conferințe, jam sessions, minirecitalurile concursului New Jazz Voices și concerte live.

Jurnalistul newyorkez Simon Rentner a fost prezent pe tot parcursul festivalului pentru interviuri cu artiștii și un material despre Bucharest Jazz Festival. Premiat de revista Jazz Times pentru cel mai bun podcast în 2016 jurnalistul muzical a venit și la clubul festivalului pentru a vorbi despre începuturile jazzului. La discuție au participat fotograful Sánta István Csaba și Ion Baciu Jr., unul dintre capetele de afiș ale festivalului, care, în a patra zi de festival, a umplut spațiul de la Gabroveni Jazz Club cu zeci de tineri veniți la atelierul despre improvizația în muzică. Din seria evenimentelor de zi de la clubul festivalului la ARCUB au făcut parte întâlnirea de miercuri a lui Mihai Iordache și Tavi Scurtu cu jurnaliști radio, reprezentanți ai caselor de discuri și ai editurilor din țară, iar vineri, înainte să urce pe scena din Piața George Enescu, chitaristul Stanley Jordan a răspuns la Gabroveni Jazz Club întrebărilor despre muzică, terapie și tehnica sa unică de a cânta la chitară. Cu o zi înainte de concertul său din închiderea festivalului, percuționistul israelian de origini braziliene Joca Perpignan a ținut la ARCUB un workshop despre ritmuri și stiluri muzicale braziliene. În ultima zi de festival, clubul festivalului s-a mutat în Piața George Enescu pentru un atelier de educație muzicală creat special de muzicianul Cătălin Milea pentru cei mici.

În cele cinci seri de concerte live, jazzul s-a făcut auzit în combinații de rock, electro, samba și poezie pe scena festivalului din Piața George Enescu. Miercuri, 5 iulie, noua formație de jazz KRiSPER a deschis seria concertelor urmați de Luiza Zan & Big Band-ul Radio condus de dirijorul Ionel Tudor. Una dintre cele mai bune voci feminine ale noii generații de jazz, cu rădăcini în zona muzicală underground, A-C Leonte și-a prezentat pe 6 iulie la Bucharest Jazz Festival ultimul său proiect, Reveries, iar Ion Baciu Jr. împreună cu Ari Hoenig și Or Bareket au combinat baladele cu improvizațiile de jazz. În premieră la Bucharest Jazz Festival, pe scena din Piața George Enescu s-au făcut auzite versuri de Walt Whitman pe muzică blues în concertul Mike Godoroja & Blue Spirit de vineri, 7 iulie. Atmosfera s-a încins și pe scenă și în public cu ocazia concertului Stanley Jordan | Gábor Dörnyei | Kornél Horváth presents The Thunder Tour, o colaborare neobișnuită între versatilitatea chitarei lui Jordan, energia tobelor lui Gábor Dörnyei și ritmicitatea percuțiilor lui Kornél Horváth.

Seara de sâmbătă, 8 iulie, a fost rezervată unor artiști nominalizați la premiile Grammy, preferați ai revistelor Rolling Stones, Jazz Times și câștigători Jazzpar Prize. Fosta percuționistă a lui Miles Davis și Jan Garbarek, Marilyn Mazur a strâns mii de spectatori în Piața George Enescu, iar concertul Branford Marsalis Quartet & Kurt Elling, a făcut deliciul publicului cu refrene fredonabile și piese melodice. Ritmuri energice, stiluri originale și influențe multiple – acestea au fost cuvintele cheie ale concertelor de duminică, 9 iulie, din închiderea festivalului, al grupului basarabean de etno-jazz Trigon și al formației de world music a percuționistului israelian de origini braziliene Joca Perpignan.

Două dintre premierele Bucharest Jazz Festival cu mare priză la public din acest an, minirecitalurile New Jazz Voices și jam session-urile care s-au ținut la clubul festivalului de la ARCUB, au adunat în fiecare seară, după concertele din Piața George Enescu, sute de tineri veniți din alte domenii artistice, turiști și muzicieni străini, dar și artiști ai festivalului precum Ari Hoenig și A-C Leonte.

În ultima zi de festival, Teodora Enache a anunțat pe scena din Piața George Enescu câștigătorul concursului New Jazz Voices: Vlad Simon. Dintre finaliștii înscriși la concurs din Bacău, București, Constanța, Huși, Petroșani, Pitești, Sibiu și Republica Moldova.

Pe lângă interviurile și înregistrările făcute de jurnalistul american Simon Rentner, concertele și sesiunile de jam sessions au fost transmise live și de către Cealaltă muzică, proiectul de promovare a muzicii creative inițiat de Michael Acker, Tavi Scurtu și A-C Leonte.

Accesul la toate reprezentațiile din cadrul festivalului a fost gratuit.

Eveniment Facebook: www.facebook.com/bucharestjazzfestival/

Parteneri oficiali: Banca Transilvania, Honda Trading România, Honda Civic

Cu sprijinul: Aqua Carpatica și Viticola

Parteneri media: UTV, Neptun TV, RFI România, Radio România Cultural, Radio România Internațional, Cărturești, Revista Biz, DC News, Feeder.ro, Revista Zeppelin, iConcert.ro, Ziarul Metropolis, Inoras.ro, Urbankid.ro, 4 arte,ro, orasulm.eu, Brigada de Voluntari.

Detalii pe www.arcub.ro

Descarcă aplicația ARCUB: Android și iOS!

De 21 de ani, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București transformă orașul prin intermediul culturii. Festivaluri de tradiție, precum B-FIT in the Street!, Bucharest Music Film Festival, Bucharest Jazz Festival, Spotlight, Sound & Vision umplu străzile orașului de culoare, muzică și creativitate.

ARCUB. Eveniment. Stradă. Teatru. Expoziție. Concert. Festival.

Spațiul de întâlnire pentru arta și cultura Bucureștiului.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508

StatCounter - Free Web Tracker and Counter