Sâmbătă, 17 iunie 2017, la Cristian, lângă Brașov, a avut loc Festivalul Internaţional de Muzică Cristian, ce a răsfăţat melomanii veniţi din toate colţurile lumii, cu momente de grație, din opere celebre, semnate de W.A. Mozart.
Arta lui Mozart, ramâne un model de perfecţiune neîntrecută, atât în domeniul operei, al simfoniei cât şi al concertului, expresie a unei individualitaţi creatoare unice, despre care Albert Einstein spunea: „Mozart este cel mai măreţ compozitor dintre toţi. Beethoven şi-a creat propria muzică, dar muzica lui Mozart este atât de pură şi de frumoasă încât s-ar zice că a “găsit-o” – că a existat întotdeauna ca o parte din frumuseţea interioară a Universului, asteptând să fie descoperită.”
Concertul susținut în Biserica Evanghelică din localitate a avut ca invitaţi mai multe personalități ale muzicii culte între care renumitul oboist Diethelm Jonas şi marele organist Sergej Tcherepanov, veniţi din Germania, de la Lübeck.
Prima capodoperă mozartiană din concert a fost “Mica serenade” în Sol major, K 525. Orchestra Camerata Neustadt, care, sub bagheta dirijorului Radu Hamzea, a reuşit să-i conștiențizeze pe cei prezenţi, de genialitatea, frumusețea și diversitatea universului mozartian. Oboistul german, Diethelm Jonas a pus inima în fiecare notă şi a interpretat agil şi virtuos “Concertul pentru oboi în Do major KV 314”, conducând auditoriul, fermecător si spiritual, spre frumuseţea interioară a universului mozartian.
Bătrâna și valoroasa orgă a Bisericii evanghelice din Cristian şi-a etalat sonoritatea sub măiestrele mâini ale lui Sergej Tcherepanov, născut la Alma Ata, emigrat şi format ca organist în Germania, de peste 20 de ani. Acum, cu o activitate diversificată în cadrul Facultății de Muzică Lübeck, profesor de orgă şi corepetitor de muzică veche pentru instrumentele de suflat.
Publicul a avut parte şi la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de muzică Cristian, de o seară memorabilă, graţie lui Paul Hamsea, cel care a organizat festivalul, cu pasiune şi dedicaţie totală. Programul a fost elegant grafiat și editat de artistul german, Christian Lucian Hamsea şi a purtat ca şi la ediţiile anterioare mottoul: ‚,muzică, istorie, arhitectură”
Fiecare lucrare mozartiană conţine un motiv sau o variaţiune pe tema iubirii şi astfel că cei veniţi în număr mare la festival au aflat despre pasiune, dor, disperare, pierdere, mânie, tristeţe, amărăciune, compasiune, respect, prietenie, recunoştinţă, gelozie, îndoială sau fericire, în numai o oră şi jumătate de muzică.