spot_img

Preşedintele ICR, Liliana Ţuroiu, i-a înmânat compozitorului Vasile Şirli premiul de deschidere a Galei Celebrităţilor din Sibiu

Aleea Celebrităților din Sibiu s-a îmbogățit sâmbătă, 17 iunie 2017, cu șase personalități marcante din cultura „planetară“, aşa cum a numit-o directorul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), Constantin Chiriac. Vasile Șirli, Philippe Genty, Rimas Tuminas, Ohad Naharin, Marcel Iureș și Robert Wilson au fost artiștii ale căror nume au completat colecția de stele de pe aleea dintre zidurile-simbol ale Cetății Sibiului, „cetate care nu a fost cucerită până acum decât de artişti”. Institutul Cultural Român (ICR) a fost reprezentat la festivitate de președintele instituției, Liliana Țuroiu, și de vicepreședintele Krizbai Béla Dan.

Ceremonia de pe Aleea Celebrităţilor a continuat cu Gala Celebrităților, unde fiecare artist cu „stea“ a fost onorat, pe scena Sălii Thalia, de personalităţi invitate în cadrul FITS, ajuns la cea de-a 24-a ediţie.

Preşedintele ICR, Liliana Ţuroiu, a deschis Gala Celebrităţilor de la Sibiu şi i-a înmânat primul premiu compozitorului Vasile Şirli.

„Vasile Şirli este un artist extraordinar, un om cu adevărat delicat şi dedicat. Tema acestei ediţii a Festivalului este «Iubire», iar Vasile Şirli rămâne compozitorul de suflet al tinereţii noastre, autorul «Neîmplinitelor iubiri». Un om absolut fermecător, de încredere, pe care toţi cei care l-au întâlnit îl iubesc necondiţionat. Este o onoare şi o bucurie pentru mine ca, în numele Institutului Cultural Român, să-i decernez lui Vasile Şirli acest premiu în cadrul Galei Celebrităţilor de la Sibiu“, a declarat preşedintele ICR.

În cadrul Galei Celebrităţilor au fost decernate patru premii speciale. Premiul „Virgil Flonda” a fost acordat actorului Miklós Bács, pentru contribuția excepțională în dezvoltarea artei interpretării, Premiul „Iulian Vișa” a ajuns în acest an la Eugen Jebeleanu, pentru vocea unică de artist al tinerei generații, Premiul pentru un parteneriat de excepție a fost acordat domnului Virgil Șoncutean, director general Allianz Țiriac, iar domnul Stelian Iacob, General Manager al Therme București, a fost distins cu Premiul pentru un parteneriat de excepție.

La Gala FITS 2017, care a avut loc la Sala Thalia, publicul a avut ocazia săîntâlnească o parte dintre invitații speciali ai festivalului și să se bucure de revederea cu María Pagés, Group TAGO, Helga Davis și Fado Violado și să simtă iubirea cu care aceștia dăruiesc actul artistic.

ICR a continuat, și în acest an, parteneriatul bine statornicit cu o manifestare artistică autohtonă care a dobândit o relevanță mondială. Cea de-a 24-a ediţie a Festivalului a propus, în perioada 9 – 18 iunie 2017, un program care a adus în orașul de pe Cibin peste 2.850 de artiști din peste 70 de ţări.Companii de renume din domeniul artelor spectacolului, regizori români şi străini, critici, operatori din turismul cultural local şi regional, operatori culturali străini, zeci de mii de spectatori din comunitatea locală, regională şi internaţională s-au întâlnit la Sibiu pentru a întregi, pe parcursul a zece zile, sărbătoarea Thaliei.

Desfăşurat sub genericul „Iubire”, Festivalul i-a avut ca invitaţi de marcă pe celebrul dansator şi coregraf Mikhail Baryshnikov, artistul avangardist Robert Wilson, regizorul Varely Fokin, coregraful Ohad Naharin de la celebra Batsheva Dance Company din Israel.

Institututul Cultural Român s-a dovedit un partener important al festivalului.Ca la fiecare ediție, ICR a sprijinit o serie de proiecte, traduceri, spectacole din cadrul FITS, printre care: „#EMOJIPLAY“ (16 iunie, Teatrul Gong), „Aglaja” (10 iunie, Teatrul Gong), „All over your face Reactor de creație și experiment” (16 iunie, Teatrul Gong), „În adâncuri” (12 iunie, Fabrica de Cultură), „O mie de motive” (15 iunie, Teatrul Gong), „Soldatul de ciocolată” (9 iunie, Sala Thalia), „Frig”(13 iunie, Teatrul Gong), „Variațiunile Goldberg” (14 iunie, Biserica Romano-Catolică), „Creditul”(14 iunie, Teatrul Gong), „În largul mării”(17 iunie, Teatrul Gong), „Migraaaaanți” (9 iunie, Teatrul Gong), „Deșteptarea primăverii” (11 iunie, Fabrica de Cultură). De asemenea, ICR a sprijinit traducerile, proiectele literare și artistice realizate de Bogdan Georgescu, Eugen Jebeleanu, Raluca Rădulescu, Camelia Oana, Elena Richard, Alexandra Stoicescu, Mirella Patureau.

Parteneriatul dintre Sibfest şi ICR a creat reale şanse legate de promovarea, în ţară şi mai ales înafară, a artelor scenei, prin interrelaţionare culturală, prin prezentarea şi aducerea unor trupe şi artişti de excepţie, dar şi a criticilor, producătorilor, distribuitorilor şi reprezentanţilor unor festivaluri internaţionale de teatru. A fost creată o platformă de conexiuni culturale naţionale şi internaţionale.

„Spectacol şi spectaculos, FITS nu este doar un festival. Timp de 10 zile FITS a fost – şi pentru artişti, şi pentru spectatori (dar cine poate rămâne doar spectator?) – un mod de a trăi.

Prezenţa Institutului Cultural Român alături de Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu este un gest de preţuire a muncii şi talentului artiștilor noştri şi de susţinere a mesajului de iubire pe care ei îl transmit întregii lumi. Ne dorim ca valorile culturale din România să devină cât mai vizibile și să se bucure de aprecierea pe care o merită în lume iar Institutul Cultural Român să poată contribui la îndeplinirea acestui deziderat. Fie ca Iubirea să triumfe nu doar în minunata lume a teatrului, ci și în inimile fiecăruia dintre noi!“, consideră preşedintele ICR, Liliana Ţuroiu.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508