Sâmbătă, 24 iunie 2017, de la ora 19:00, pe EnjoyTV.ro, va avea loc transmisiunea unei noi ediții Arts District dedicată Vilei Golescu din Câmpulung Mușcel. Aparținând uneia dintre cele mai vechi familii boierești, cu rădăcini în secolul al XV-lea, vila a fost construită în anul 1910, supraviețuind împrejurărilor dificile ale istoriei. Mai multe despre Vila Golescu va povesti Andreea Săvescu, membru al Fundației Pro Patrimonio și președinte al Asociației Edu Action, într-un dialog cu Sebastian Gheorghiu, inițiatorul manifestului Arts District.Iar în a doua parte a transmisiunii, publicul din mediul online este invitat să asculte recitalul susținut de Duo Cello Jaya în grădina Vilei Golescu. Invitat special va fi Iulian Ochescu la pian.
Programul ales amintește de bucuria de a fi a vechilor elite românești, de seratele elegante organizate adesea la reședințele de vară. Din program vor face parte lucrări de David Popper, César Cui, Dmitri Shostakovich, dar și o lucrare prezentată în primă audiție absolută, compusă special pentru acest eveniment de către compozitoarea Diana Rotaru. Piesa se numește „Lut” pentru două violoncele și a fost scrisă cu inspirația Vilei Golescu.
Compozitoarea Diana Rotaru, pe Facebook: „Stiti cum e să dai peste niște interpreți fabuloși care-ți cântă mai bine piesa decat ți-ai imaginat-o tu? Se poate. Și e unul din acele motive pentru care nu aș da «meseria» de compozitor pentru nimic altceva de pe lumea asta mare. Cu toate belelele ei. (…)
Lucrarea «Lut» pentru două violoncele a fost scrisă pentru proiectul Arts District, conceptul fiind de a crea o imagine sonoră a Vilei Golescu din Câmpulung-Mușcel. M-a impresionat cel mai mult parcul terasat, «exotic», care înconjura vila și am pornit de la o imagine vizuală: Țâșnirea dinlăuntrul pamântului a vegetației luxuriante și apoi, în mijlocul acesteia, a bijuteriei arhitectonice – vila propriu-zisă.
Articulată în 5 secțiuni, lucrarea începe cu un bocet teluric, un vaier din adâncuri care se tensionează și devine treptat dans energetic fulgerat de jerbe ascendente, urmând ca în secțiunile finale să se ramnifice și să înflorească eterofonic în registrul acut, încremenind într-un coral delicat și luminos («vila»). Macro-forma reprezintă, de fapt, o mare cadență Sol – Do (G – U(t), prima și ultima literă din numele «Golescu»).
Lucrarea se înscrie estetic în zona «folclorului imaginar / imaginat», de o certa influență românească. Titlul «Lut» face astfel aluzie atât la «pământ», cât și la «casa tradițională». Lucrarea este dedicată minunaților membri ai formației Duo Cello Jaya, Ella Bokor și Mircea Marian.”
Un manifest pentru revalorificarea spațiilor de patrimoniu
Transmisiunea face parte din proiectul Arts District – un manifest dedicat conștientizării și reasumării spațiilor de patrimoniu și, totodată, reprezintă un efort de promovare al acestor locuri prin intermediul muzicii, prin capacitatea sa de a revitaliza istorii și de a trezi la viață emoții personale și arhetipale în conexiune cu spațiul ales.
Există spații culturale mai puțin accesibile publicului larg, clădiri istorice ce se degradează sub nepăsare ori locuri care au renăscut grație unor inițiative recente ce merită repuse în circuitul cultural.
Pornind de la toate acestea, Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) continuă seria emisiunilor – concert Arts District prin cel de-al doilea sezon, sub forma unui manifest prin muzică pentru revalorificarea spațiilor de patrimoniu. Proiectul este co-finanțat de AFCN.
În perioada mai – august 2017, tineri muzicieni pornesc într-un itinerariu format din 8 astfel de spații printre care se numără sate cu biserici fortificate, cetăți, palate sau conace cu istorii fascinante, clădiri care au vrut să reziste în ciuda ignoranței epocilor care s-au succedat. Fiecare ediție va cuprinde o parte informativă despre spațiul ales și un recital de muzică clasică și jazz. Noutatea acestui sezon constă în invitația compozitorilor contemporani de a crea o lucrare nouă inspirată de unul dintre spațiile de patrimoniu incluse în proiect.
Următorul obiectiv promovat de Arts District va fi Mănăstirea Chiajna, cu o emisiune – concert difuzată în seara zilei de 8 iulie, de la ora 19.00. Întreaga arhivă a evenimentelor poate fi urmărită pe canalul de YouTube al EnjoyTV Romania.
„Duo Cello Jaya” se numără printre cele mai apreciate duo-uri de violoncel din România. Conceptul se bazează pe talentul a doi viloncești de excepție: Ella Bokor și Mircea Marian, remarcați, în ultimii 5 ani, pe scena marilor săli de concerte din România. Vă veti putea bucura de povestea acestui grup ascultând albumul lor de debut „Tales of Duo Cella Jaya”. Grupul a fost fondat în 2012, împrumutând numele zeiței hinduse Jaya – semnifică dualitatea „jay-jaya” – masculin-feminin, reprezentând păzitorii intrării în tărâmul paradiziac (de asemenea, ar putea fi tradus și prin victorie sau succes). Fondatorii grupului sunt absolvenți ai Universității Naționale de Muzică – București (clasa prof. Marin Cazacu). Ella Bokor a câștigat premiul „Ion Voicu”. În anul 2009 a obținut Bursa Erasmus pentru studii la „Hochschule für Musik und Darstellende Kunst” în Frankfurt am Main, Germania, la clasa profesorului Daniel Robert Graf. Mircea Marian a fost distins cu Locul I la concursurile internaționale de la Chișinău și Liezen. Programul concertistic cuprinde lucrări dintre cele mai variate pe temă clasică, un program rar întâlnit în sălile de concert. „Duo Cello Jaya” a obținut, de curând, Premiul „Isa Just Composed” în cadrul (Internationale Sommerakademie Prag-Wien-Budapest) cu lucrarea „Switch On-Switch Off” de Mariela Rodríguez.
Iulian Ochescu este absolvent al Universității Naționale de Muzică din București la clasa prof. Dana Borșan, câștigător a peste 20 de premii naționale și internaționale la concursuri de pian, dintre care se disting Premiul „J.S.Bach” și Marele Premiu la concursul internațional Millenium Piano, Premiul I la Concursul internațional Pro Piano-România. A studiat în cadrul unor cursuri de măiestrie cu pianiști și profesori de renume internațional, iar activitatea sa artistică include apariții în calitate de solist alături de Orchestra de Cameră Radio și Orchestra Filarmonicii Ion Dumitrescu. A concertat la Festivaluri din Suedia și Austria.
Despre UCIMR
UCIMR este o organizație non-guvernamentală de utilitate publică, dedicată muzicienilor și dansatorilor profesioniști, reunind, în prezent, circa 10.000 de membri la nivel național. În cei 21 de ani de activitate, UCIMR s-a impus în viața culturală prin coerența și continuitatea proiectelor sale, al căror impact a contribuit la îmbunătățirea condiției artiștilor români și la atragerea unui public nou cu fiecare proiect.
Din anul 2009, UCIMR susține și promovează tinerii interpreți români, printr-un program dedicat, intitulat „Oportunități la Tine Acasă”. Programul acordă oportunități de afirmare tinerilor muzicieni prin cele peste 100 de concerte susținute în orașe din toată țara, anual. Concertele fac parte din stagiuni independente, festivaluri, cursuri de perfecționare cu maeștri internaționali și concursuri în țară și în străinătate, sprijinite de instituții publice și companii din mediul privat.
De-a lungul timpului, UCIMR a câștigat în competiție deschisă zeci de finanțări și sponsorizări pentru continuitatea proiectelor, fiind mereu aproape de sectorul creativ.
Evenimentele programului atrag anual minimum 10.000 de spectatori în sălile de concerte și cumulează peste 600.000 de vizualizări în mediul online.