Vineri, 30 iunie 2017, ora 19.00, la Sandwich gallery (Combinatul Fondului Plastic, București – Str. Băiculești 29), va avea loc vernisajul expoziției ”Fata cu tentacule” a artistei vizuale Delia Popa. Expoziția poate fi vizitată în perioada 30 iunie- 10 septembrie 2017.
Ukiyo-e – sau Imagini ale lumii plutitoare – este un gen de artă japoneză care a înflorit între secolele 17-19 și care, prin picturi și xilogravuri, se concentra pe viețile oamenilor obișnuiți. Shunga – sau Imagini de primăvară – este un tip de Ukiyo-e realizată mai ales ca xilogravură colorată și este, de fapt, artă erotică sau pornografie.
Shunga s-a bucurat de succes in toate clasele sociale, cu excepția clasei dominante a shogunilor și, conform surselor, în aceeași măsură în rândul femeilor și al bărbaților, fiind în posesia samurailor, a negustorilor, dar și a casnicelor. Majoritatea artiștilor de Ukiyo-e au realizat și Shunga, aceasta fiind căutată chiar mai mult decât alte teme și dovedindu-se că o singură lucrare Shunga le putea asigura traiul maeștrilor acestora pe circa 6 luni.
Una din cele mai cunoscute lucrări Shunga îi aparține lui Hokusai și se intitulează „Visul soției pescarului”, din 1814. Este o gravură ce a inspirat numeroși artiști moderni și contemporani, însă până acum nici o artistă…
În spațiul Sandwich, Delia POPA continuă seria de gravuri, desene și picturi intitulată Existential mice/Șoareci existențiali (2011 – prezent) în care personaje antropomorfice își asumă diverse roluri umane și comunică între ele, atingând, cu naturalețe și uneori cu umor, subiecte precum feminismul sau marginalitatea. De această dată, însă, personajele renunță la comunicarea verbală în schimbul apropierii fizice – o fantezie pe care o savurează din plin și asupra căreia, fără îndoială, dețin controlul. The existential mouse (Șoarecele existențial) nu mai caută, pentru moment, răspunsuri intelectuale, ci le trăiește neapologetic.
Accesul copiilor sub 14 ani este interzis.
Delia Popa este o artistă vizuală care lucrează cu desen, pictură, performance, instalație video și text, și care se inspiră din domenii ca istorie, comedie, antropologie culturală și traumă. A obținut Diploma Postuniversitară în Arte Vizuale de la Goldsmiths College, University of London (PgDip2005), și Masterul în Arte Vizuale de la School of the Art Institute of Chicago (MFA 2007).
Expoziții, proiecții video și performance includ proiectul Fete cu idei [Băieți și picturi], Lateral ArtSpace, Fabrica de Pensule, Cluj / ODD, București (2016); Dispoziții în timp și spațiu, MNAC București (2015); instalația experimentală We, Our Friends and Us, Salonul de Proiecte (2013); cercetarea Matonge-Tervuren, Advanced Performance and Scenography Studies (a.pass) Bruxelles (2012); proiectul inter-cultural Chelen Amenca/Dansează cu noi, Muzeul Național Brukenthal (2012) și UNA Galeria (2014). www.deliapopa.com
sandwich valorifică potențialul ascuns al unui spațiu rezidual dintre două construcții utilitare și folosește limitele constructive ale acestuia pentru provocarea unor noi soluții. sandwich funcționează ca spațiu independent de artă, din aprilie 2016.
Str. Băiculești 29 – Combinatul Fondului Plastic, București