spot_img

”Râd, deci gândesc”- Peste 50 de evenimente în cadrul festCO 2017

Joi, 25 mai 2017, ora 11.30, în foaierul Teatrului de Comedie, Sala Radu Beligan, a avut loc conferința de presă prilejuită de cea de-a XV-a ediție a Festivalului  Comediei Românești- festCO, ce se va desfășura în perioada 27 mai – 4 iunie 2017. Conferința a fost susținută de Maestrul George Mihăiță (Directorul Teatrului de Comedie și Directorul Artistic festCO 2017), Monica Similea (Directorul Executiv festCO 2017), Maria Zărnescu (Președintele juriului festCO 2017, critic de teatru), Bogdan Amarfi (PR festCO 2017), Aura Corbeanu ( Consultant Management festCO 2017). A XV-a ediție a Festivalului Comediei Românești festCO 2017 va aduce în București peste 50 de evenimente: spectacole de teatru, workshop-uri, concerte, spectacole lectură, spectacole de stradă, proiecții de filme, lansări de carte, expoziții și multe surprize.

” Ne bucurăm că am ajuns la această ediție, a XV-a, a Festivalului Comediei Romînești, o ediție aniversară. Mulțumesc Primăriei Municipiului București pentru sprjinul acordat ca de obicei. Probabil că i-am convins cu celelelalte ediții că e bine să continuăm. La această ediție avem mai multe evenimente față de anii trecuți. Avem noutăți, prima dintre ele este prezența Companiei Star Theatre din Beijing, care va susţine spectacolul The Crossroad. Celălalt invitat special al festCO, Thaddeus Phillips, va da un adevărat recital pe scena Teatrului de Comedie, într-un one-man-show care a cucerit deja publicul la marile festivaluri ale lumii. Anul acesta spre deosebire de alți ani avem o echipă puternică. Mulțumesc, în primul rând, Aurei Corbeanu, care a intrat în echipa noastră cu experiența dumneaei. Avem o echipă tânără, Monica Similea este directorul executiv al festivalului, Bogdan Amarfi, mâna dreaptă a Monicăi. Vreau să o salut și pe Maria Zărnescu, președinta juriului. Precizez și că datorăm domnului Octavian Saiu venirea invitaților din America și din China”, a spus Maestrul George Mihăiță în deschiderea conferinței.

Doamna Aura CorbeanuConsultant Management festCO 2017: ”Vă mulțumesc în numele Festivalului Comediei Românești că sunteți alături de noi. Ediția din acest an are o structură destul de diversificată în care vom regăsi nu mai puţin de 13 secţiuni.

La această ediție avem, în  cadrul secțiunii Concurs, 9 spectacole producții ale Teatrului Național ”I.L.Caragiale” din București, Teatrul Metropolis, Teatrul Excelsior, Teatrul de Comedie, Teatrul ”Maria Filotti” Brăila, Teatrul Național Târgu Mureș, ARCUB și Gigi Căciuleanu Romania Dance Company. Selecția pentru secțiunea Concurs a fost realizată de doamna Alice Georgescu. Juriul care va stabili câştigătorii ediţiei va fi compus din Maria Zărnescu – preşedintele juriului, Mihai Bisericanu, Emilia Dobrin, Lia Manţoc şi Erwin Şimşensohn. Printre secţiunile care se vor regăsi în cadrul festivalului se numără Comedii de colecţie, în care vor fi prezente cinci spectacole invitate – Gaiţele – regia Alexandru Dabija, Cum iubeşte cealaltă jumătate – regia Sanda Manu, Dineu cu proşti– regia Ion Caramitru, Măscăriciul şi Revizorul – regia Horaţiu Mălăele, festCO pentru copii şi adolescenţi, liceenii în festCO, one-man-show-uri, spectacole de improvizaţie, lansări de carte, concerte, workshop-uri.”

”Vor exista și concerte ale actorilor noștri, Ștefan Bănică și Tudor Chirilă, în Parcul Titan.” a adăugat domnul George Mihăiță.

Monica Similea – Directorul Executiv festCO 2017: ” Conceptul și grafica tipăriturilor sunt realizate de artistul vizual Mihai Zgondoiu; Creație trofeu și concept afiș: Horațiu Mălăele, ca în fiecare an. Anul acesta s-a alăturat echipei noastre și domnul Florin Iaru, pe partea de layout și ceea ce înseamnă procesare de imagine și DTP.

Evenimentele outdoor din cadrul festCO vor avea loc pe strada Franceză, Parcul Titan (scena de la lac), foişorul din Parcul Alexandru Ion Cuza. Concertele pe care Ştefan Bănică şi trupele Vama şi Cargo ar fi trebuit să le susţină în faţa Teatrului de Comedie au fost mutate la scena din zona lac a Parcului Titan. La Carusel Cărturești va exista standul FestCO unde veți găsi cărți de teatru.”

”Mărturisesc că sunt bucuroasă și onorată să sărbătoresc alături de Teatrul de Comedie a XV-a ediție a Festivalului Comediei Românești. Un festival care probabil de la râs se îngrasă de la an la an.  Este mereu mai dezvoltat și mai generos și ca secțiuni și ca număr de spații. Eu voi participa în principal la secțiunea Concurs, dar tare mi-aș fi dorit să fiu în mai multe locuri. Este o bucurie să vezi că în continuare rezistă comedia românească”, a spus doamna Maria Zărnescu -Președintele juriului festCO 2017, critic de teatru.

Bogdan Amarfi -PR festCO 2017: ”Una din misiunile Teatrului de Comedie, care continuă prin acest festival, este susținerea tinerilor, a adolescenților. Anul ăsta am decis să mergem noi spre ei. În secţiunea Comedia la tine în liceu, Teatrul de Comedie se va deplasa în trei licee bucureştene – Liceul Gheorghe Şincai, Liceul Mihai Viteazul şi Liceul Matei Basarab– unde va prezenta, de la ora 12.00, spectacolul Emancipare, text şi regie Radu Iacoban. Tot un program pentru copii va fi şi festCO pentru copii şi adolescenţi în cadrul căruia îşi vor prezenta spectacole Teatrul Ion Creangă, Teatrul Ţăndărică şi Teatrul Excelsior”.

”Mulți dintre cei care au participat la festivalul de teatru dedicat liceenilor Jos Pălăria au devenit astăzi actori și regizori consacrați. Am cooptat în festival și laureații celorlalte festivaluri dedicate tinerilor: Ideo Ideis – Festivalul național de teatru tânăr și Festivalul George Constantin. Pe Vlad Cristache  l-am cunoscut când era în clasa a IX-a și iată-l acum un regizor cunoscut”, a adăugat domnul George Mihăiță.

***

Concerte în cadrul FestCO 2017:

Sâmbătă, 27 mai 2017, ora 20.00, Parc Titan- scenă lac- concert Vama

Duminică, 28 mai 2017, ora 21.00, Parc Al.I. Cuza- foișor- concert Alex Ștefănescu

Joi, 1 iunie 2017, ora 20.30, Parc Titan- scenă lac- concert CARGO

Sâmbătă, 3 iunie 2017, ora 20.30, Parc Titan- scenă lac- concert Ștefan Bănică

Proiecții de filme în cadrul FestCO 2017:

Luni, 29 mai 2017, ora 21.00, Parc Al. I . Cuza- foișor- ”Doar cu buletinul”

Marți, 30 mai 2017, ora 21.00, Parc Al. I . Cuza- foișor- ” Nuntă mută”

Miercuri, 31 mai 2017, ora 21.00, Parc Al. I . Cuza- foișor- ”Funeralii fericite”

Joi, 1 iunie 2017, ora 21.00, Parc Al. I . Cuza- foișor- ”Tache”

Intrarea este liberă.

CONFERINȚĂ în cadrul FestCO 2017

Vineri, 2  iunie și sâmbătă, 3 iunie 2017, ora 10.00, la Biblioteca Centrală Universitară ”Carol I”

Tema: ”Râd, deci gândesc. Puterea comediei în secolul XXI ”

Organizată de către Asociația Internațională a Criticilor de Teatru (AICT)

Invitați speciali: Hans-Thies Lehmann (Germania), Savas Patsalidis (Grecia), Emmanuel Dandaura (Nigeria), Xie Boliang (China), Michel Vaïs (Canada)

Moderatori: Margareta Sörenson (Suedia, Președinte AICT) și Octavian Saiu (România)

***

Programul COMPLET  FestCO: www.festco.ro/program.php

Biletele pentru Festivalul Comediei Româneşti – festCO 2017, inclusiv pentru producţiile-eveniment invitate din China şi SUA, pot fi achiziţionate de la casa de bilete a Teatrului de Comedie sau online pe www.comedie.ro şi www.festCO.ro .

Text & foto: Simona IONIȚĂ


Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508