În perioada 26 – 28 mai 2017, între orele 16:00 și 20:00, la Teatrul Excelsior va avea loc o nouă ediție a workshop-ului de dirijat susținut de o echipă de formatori ai Programului Național Cantus Mundi, inițiat și coordonat de Corul Național de Cameră “Madrigal – Marin Constantin”. Atelierul, parte a programului “Nicio Școală fără Cor”, se înscrie într-o serie amplă de cursuri gratuite de pregătire la nivel național, destinate tuturor celor care sunt pasionați de muzică și își doresc înființarea propriului cor sau îmbunătățirea performanțelor dirijorale actuale.
Workshop-ul de la București va fi susținut de Anna Ungureanu, dirijor al Corului Național de Cameră “Madrigal – Marin Constantin”, alături de Luciana Ioan, Delia Andronache și Radu Isăcescu, membri ai celebrului ansamblu coral. Toți cei interesați se pot înscrie completând formularul online disponibil aici: bit.ly/VreauSaFiuDirijorCantusMundi, cu minim 2 zile înainte de data atelierului.
Cursul oferă tuturor participanților noțiunile de bază pentru dirijat coral și cunoștințele pentru înființarea și coordonarea unui cor. De la informații despre anatomia umană, aparatul fonator, exerciții tehnice, vocalize, până la teorie muzicală, practică dirijorală, noțiuni care țin de interpretare, stil muzical și psihologia copilului, sesiunile de formare oferite de echipele Cantus Mundi pun bazele unei adevărate revoluții muzicale în domeniul cântului coral – toate acestea la inițiativa dirijorului Ion Marin.
De la începutul acestui an, membrii echipelor de formatori Cantus Mundi au susținut workshop-uri la Sibiu, Oradea, Timișoara, Sfântu Gheorghe, Focșani, Cluj, Constanța, Râmnicu Sărat, Baia Mare și Arad. La finalul workshop-urilor, fiecare participant primește o diplomă. Interacțiunea continuă, apoi, pe platforma Cantus Mundi, care poate fi accesată la www.cantusmundi.com, iar cei înscriși beneficiază de o bază extinsă de partituri on-line, precum și de facilități disponibile exclusiv dirijorilor de cor.
Inițiat în anul 2011, de către dirijorul Ion Marin, pe baza voluntariatului membrilor Corului Madrigal, Programul Național Cantus Mundi a fost instituționalizat prin Hotărârea de Guvern nr. 821/2014, devenind astfel, de la o simplă idee, o Direcție a instituției aflată în subordinea Ministerului Culturii: Corul Național de Cameră “Madrigal-Marin Constantin”. Cantus Mundi pune pe hartă talentul, educația și dezvoltarea culturală a tinerilor din România. În 7 ani, 4100 de dirijori și 250 000 de coriști din cele 41 de județe ale României vor face parte din Programul Național Cantus Mundi. La 100 de ani de la Marea Unire, Programul Național Cantus Mundi, desfășurat de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, își propune să existe coruri în fiecare școală din România.