Joi, 11 mai 2017, la ora 17:15, la Pavilionul României din Giardini della Biennale, a avut loc vernisajul expoziției Geta Brătescu – Apariții, care reprezintă România la Bienala de Artă de la Veneția în 2017. La vernisaj au participat Attila Kim, comisarul Participării României la Bienala de la Veneția, Alexandru Oprean, secretar de stat în Ministerul Culturii și Identității Naționale, Liliana Țuroiu, președintele Institutului Cultural Român și Magda Radu, curatoarea expoziției. În deschiderea vernisajului, domnul Attila Kim a urat bun venit celor prezenți la vernisaj și a spus câteva cuvinte despre participarea României în contextul Bienalei de anul acesta.
„Avem onoarea de a prezenta pentru prima oară în Pavilionul României o expoziție solo a unei artiste care lucrează neîntrerupt din anii ’60 și care, chiar și astăzi, la vârsta de 91 de ani, experimentează constant cu noi metode de auto-expresie.”
Attila Kim i-a invitat să ia cuvântul, din partea organizatorilor Bienalei, pe domnul Alexandru Oprean, secretar de stat în Ministerul Culturii și Identității Naționale, doamna Liliana Țuroiu, din partea Ministerului Afacerilor Externe și a Institutului Cultural Român, iar în încheiere pe Magda Radu, curatoarea expoziției.
În deschiderea discursului său, Alexandru Oprean a mulțumit din partea Guvernului României, celor prezenți la vernisaj, echipei proiectului Geta Brătescu – Apariții și în mod special artistei Geta Brătescu pentru întreaga sa operă artistică.
„Dincolo de prezența de 110 ani a României în cadrul Bienalei, în acest an aducem prin proiectul nostru, opera Getei Brătescu. Pioniera și Prima Doamnă a artei contemporane conceptuale românești, o artistă care aduce noi dimensiuni acesteia și oferă prin opera sa o altă înțelegere a artei, a simțului și sensului artistic…Să ne trăiți întru mulți ani doamnă Geta Brătescu! Viva Arte Viva!
În continuare a luat cuvântul Liliana Țuroiu, președintele Institutului Cultural Român, care a vorbit despre importanța evenimentului Bienalei și despre implicarea activă a ICR în susținerea difuzării în străinătate a creației artiștilor români.
„Bienala venețiană este un moment de sărbătoare care celebrează spiritul creator, schimburile de idei întreprinse prin mijloacele artistice de exprimare receptate de public cu întreaga lor încărcătură de semnificații pilduitoare.
Prezența României la Bienala de Artă de la Veneția continuă fructuoasa tradiție a conectării la dialogul dintre culturile lumii purtat pe tărâmul artelor și al arhitecturii, al creației deopotrivă clasică și inovatoare la care artiștii și arhitecții noștri participă prin rodul talentului lor, prin mesajul transmis de operele pe care le expun.”
În încheiere, Magda Radu, curatoarea expoziției, mulțumit atât organizatorilor, partenerilor, sponsorilor și susținătorilor proiectul Geta Brătescu – Apariții, cât și echipei proiectului și a transmis mesajul doamnei Geta Brătescu către cei prezenți la vernisaj și publicului Bienalei.
„Pentru mine Veneția este departe, este tinerețea mea. Acolo am stat la tinerețe nu mult, dar foarte activ cercetând spațiul venețian și arta acestui oraș minune, arta orașului, dar și arta aglomerată de artiști în Veneția.
Acum, la vârsta mea înaintată, prietenii mei mă duc din nou în Veneția, mă duc prin arta mea în splendida Veneție.
La această vârstă, călătoria se află în sacul memoriei util păstrării unei tinereți cerebrale. Prin ceea ce lucrez în atelier, bagajul meu spiritual lucrează neîncetat. Veneția este încă aici.”
Geta Brătescu – Apariții este proiectul care reprezintă România la Bienala de Artă de la Veneția în 2017. Expoziția se va desfășura în Pavilionul României din Giardini della Biennale și în Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică din Veneția și va fi deschisă publicului între 13 mai și 26 noiembrie 2017.
Participarea Getei Brătescu la Bienala de la Veneția aduce împreună lucrări din toate etapele de lucru ale artistei – multe dintre ele arătate în premieră –, demonstrând dezinvoltura cu care ea utilizează o multitudine de medii artistice. Expoziția Apariții este concepută prin prisma unor nuclee tematice, incluzând și cea mai recentă etapă a demersului ei artistic, într-o încercare de a oferi o oglindire a spațiului atelierului, înțeles ca spațiu fizic, dar și ca entitate meta-artistică. Atelierul fizic și cel mental se împletesc într-o alcătuire complexă, la fel și textele literare cu conceptualizarea lor vizuală, mitologiile feminine cu auto-prospecția, memoria personală cu memoria culturală și imaginația. „Amintirea este apariție; epifanie, ca și arta”, spune Geta Brătescu.
Geta Brătescu (n. 1926, Ploiești) este o personalitate centrală a artei contemporane românești începând cu anii ‘60. Artistă cu o carieră îndelungată și prolifică, Geta Brătescu a dezvoltat o operă complexă ce include desen, colaj, gravură, tapiserie, obiect, fotografie, film experimental, video și performance. A studiat simultan la Facultatea de Litere și Filosofie și la Școala de Belle Arte din București și a lucrat ca director artistic pentru revista Secolul 20, denumităîn prezent Secolul 21. În 2016, Hamburger Kunsthalle a prezentat o amplă retrospectivă Geta Brătescu.
Printre expozițiile sale recente se numără expoziția personală de la Tate Liverpool din 2015; MATRIX 254 / Geta Brătescu de la Berkeley Art Museum and Pacific Film Archive în 2014; participările în II Palazzo Enciclopedico, La Biennale di Venezia, 2013; La Triennale, Paris, Palais de Tokyo, în 2012; în cea de-a 12-a ediție a Bienalei de la Istanbul din 2011 etc. Lucrările sale se află în colecții importante precum: MoMA, New York; Centre Georges Pompidou, Paris; Tate Modern, Londra; Hammer Museum, Los Angeles; San Francisco Museum of Modern Art, San Francisco; Muzeul de Artă Modernă, Varșovia; Muzeul Național de Artă Contemporană, București; MUMOK, Viena; Kontakt Collection, Viena; Moderna Galerija, Ljubljana și FRAC Lorraine, Metz. În 2017, Geta Brătescu participă la Documenta 14, Atena și Kassel, și într-o expoziție personală la Camden Arts Center, Londra, curatoriată de Jenni Lomax.
Detalii despre echipa proiectului Geta Brătescu – Apariții puteți găsi aici: apparitions.ro/despre/organizatori
Imagini pentru presă și credite pot fi accesate la pagina de media a site-ului proiectului www.apparitions.ro
Inițiator: Salonul de proiecte
Organizatori: Ministerul Culturii și Identității Naționale; Ministerul Afacerilor Externe; Institutul Cultural Român
Parteneri: Muzeul Național de Artă al României; Verlag der Buchhandlung Walther König; Ivan Gallery, București; Galeria Barbara Weiss, Berlin
Cu sprijinul: Hauser & Wirth
Sponsori: UniCredit Bank; ISSA – Crama La Salina
Cartea „Geta Brătescu – Apparitions” este publicată de Koenig Books, Londra și este realizată în colaborare cu Neuer Berliner Kunstverein (n.b.k.) și este co-finanțată de Administrația Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Mulțumiri speciale instituțiilor și colecțiilor care împrumută cu generozitate lucrări pentru expoziția Geta Brătescu – Apariții: Muzeul Național de Artă al României, MNAC București/Muzeul Național de Artă Contemporană al României, Vehbi Koç Foundation Contemporary Art Collection, Istanbul.
facebook.com/getabratescu.apparitions
instagram.com/getabratescu.apparitions