Vineri, 19 mai 2017, sub egida Anului Kodály, s-au decernat premiile în cadrul celei de-a XIII-a ediţii a Festivalului Muzicii Maghiare, organizat de Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti. Premianții pleacă la concerte la Roma, Viena, Budapesta și în țară. Pentru prima dată s-a decernat premiul In Memoriam Bács Lajos (Ludovic Bacs).
În istoria de peste un deceniu a Festivalului se întâmplă pentru a doua oară ca Premiul I să fie oferit de juriu unui duo de voce şi pian. Studente la Academia Regală de Muzică din Londra, cântăreaţa Waimay Yau şi pianista Leona Crasi au convins juriul cu sensibilitatea şi tehnica lor manifestată în interpretarea celor Opt cântece populare maghiare de Bartók Béla şi trei lieduri de Debussy. Duoul foarte bine închegat va susţine, în toamna acestui an un recital la Collegium Hungaricum din Viena, oraşul operei.
Irina Rădulescu a adus în festival o nouă sonoritate, cea a marimbei, câştigând cu tenacitatea şi modului ei de interpretare atât publicul, cât şi juriul, având ocazia să concerteze în toamnă la Universitatea de Muzică Liszt Ferenc din Budapesta, în calitate de deţinătoare a Premiului II.
Câștigătorul Premiului III, Cătălin Răducanu, care a excelat prin interpretarea unor piese de Mihail Jora şi Bartók Béla, va avea ocazia să reconfirme dedicaţia sa pentru opera bartókiană în cadrul unui recital susţinut la Accademia d’Ungheria din Roma.
O noutate în ce priveşte premiile acordate în cadrul Festivalului Muzicii Maghiare este faptul că s-a instituit, cu sprijinul Fundaţiei ACCUMM, Premiul In Memoriam Bács Lajos, în semn de recunoaştere şi recunoştinţă faţă de dirijorul, compozitorul şi pedagogul Bács Lajos, această personalitate de marcă a vieţii muzicale româneşti şi a vieţii spirituale a comunităţii maghiare din Bucureşti, unul dintre mentorii Festivalului Muzicii Maghiare. Acest premiu s-a acordat pianistului Gabriel Gîţan, student al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.
Publicul fidel Festivalului, care a stat timp de trei seri în sala de concert a institutului savurând muzica oferită de concurenţi şi rezonând cu ei, şi-a acordat votul duetului Diana Ciudin şi Iolanta Eremia, două violoniste studente ale Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, invitându-le astfel să susţină concertul de crăciun al Institutului nostru.
În programul concurenţilor din acest an, alături de compoziţii aparţinând literaturii muzicale maghiare şi universale, au apărut mai multe nume din literatura muzicală românească, pe lângă George Enescu au fost interpretate piese de Dinu Lipatti, Mihail Jora şi Dan Dediu.
La gala de premiere care a avut loc la Palatului Cantacuzino vineri, 19 mai 2017, alături de laureaţi a urcat pe scena Aulei Trio Energico, fondat de trei studente ale Universităţii de Muzică Liszt Ferenc din Budapesta. Programul trioului a fost alcătuit – în spiritul Anului Kodály – din lucrări ale compozitorului, pedagogului şi etnomuzicologului Kodály Zoltán, personalitate celebrată în anul 2017 şi de UNESCO, precum şi din lucrări ale lui Gárdonyi Zoltán şi un opus dedicat de Mendelssohn special trioului cu pian.
Ediţia a XIII-a a Festivalului Muzicii Maghiare s-a constituit într-un debut de succes al şirului de evenimente dedicate Anului Kodály la Bucureşti.