spot_img

Săptămâna Adolescenţilor a debutat cu o dezbatere despre dependenţa de virtual, internet şi facebook

Luni, 8 mai 2017, ora 10:00, la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” (Bulevardul Pache Protopopescu 62) din Bucureşti, a debutat  a XX-a ediție a Festivalului ZIUA ADOLESCENŢILOR. SĂPTĂMÂNA ADOLESCENŢILOR care se desfășoară în perioada 8-14 mai 2017, un program de educaţie culturală şi de promovare a operelor literare şi artistice realizate de către adolescenţii bucureşteni, program menit să celebreze a douăzecea ediţie a Zilei Adolecenţilor, conform unei Legi promulgate la 13 noiembrie 1997 de Preşedintele României.

Primul eveniment al festivalului a fost o  dezbatere publică, “Adolescenţa, între real şi virtual”, despre dependenţa de virtual, internet şi facebook. Cristian Andrei (psiholog), Gabriel Cotabiţă, ADDA, Roxana Gabor Iliescu (jurnalist, mediator), Dan Mircea Cipariu (scriitor, președintele Clubului UNESCO-Adolescenții) și moderatoarea Mădălina Vintilă de la ProFM au discutat cu elevii prezenţi în Sala de Festivităţi a Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” pornind de la următoarele întebări: Care sunt avantajele mediului virtual pentru un tânăr de 14-19 ani? Care sunt pericolele? Care sunt obieceiurile culturale şi artistice ale adolescenţilor pe media electronică?

Mădălina Vintilă a deschis dezbaterea făcând un mic sondaj printre cei prezenți pentru a afla câți dintre ei au facebook, instagram, snapchat și alte aplicații de socializare. Doar doi elevi, din câteva sute, au ridicat mâna la întrebarea cine nu are cont pe facebook!

Dan Mircea Cipariu: ” Salut, Adolescență! Mă bucur să deschidem a XX-a ediție a evenimentului Ziua/Săptămâna Adolescenților. Cel care a inițiat acum 20 de ani acest program pentru adolescenți, Maestrul George Mihăiță,  este acum la Timișoara pentru a acorda două dintre Premiile UNITER. Sunt foarte bucuros că suntem aici. Vreau să vă spun că, mâine, între orele 16:00–18:00, vă invităm la vernisajul expoziţiei InstantAdolescenţa – cele mai bune fotografii digitale realizate de adolescenţi cu telefonul mobil. Miercuri, ora 17:00, la Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, are loc Gala „ Cele mai frumoase poezii de dragoste ale adolescenților”.  Eu sunt scriiitor, președintele Clubului UNESCO-Adolescenții și, timpul meu liber, vicepreședintele Uniunii Scriitorilor din România. Trebuie să vă spun că ideea cu discuția de astăzi a pornit de fapt de la o întâmplare foarte haioasă. Ne gândeam împreună cu George Mihăiță ce am putea discuta într-o dezbatere cu și despre adolescenți, iar el a spus că îi vede pe facebook pe copii lui care au 13 ani și,respectiv, 11 ani și de aici a pornit tema dezbaterii de azi. Ca bibliografie, vă recomand să consultați  o carte care se cheamă Singurătatea vine pe facebook, scrisă de mine și apărută acum 5 ani la Editura Tracus Arte, cu desenele lui Mihai Zgondoiu, cel care, de altfel, a conceput și realizat logo-ul și identitatea vizuală pentru ZIUA A. Aș vrea să aflu de la voi care sunt obiceiurile voastre culturale pe rețelele web. Mă interesează felul în care voi alegeți o informație, în urma căreia mergeți să cumpărați o carte sau să vedeți un spectacol, mai ales pentru că astăzi nu prea mai există nici critică literară, nici muzicală, nu mai există în general spiritul critic, deși el se exprimă foarte puternic pe rețelele web.”

” Este cineva care crede că dacă nu este pe facebook nu există?”, i-a întrebat Roxana Gabor Iliescu pe tineri. Aceștia au răspuns în cor ”DA!”. Pornind de la această întrebare s-a discutat despre dependența de facebook și de rețelele de socializare.

” Aud colegi de generație care spun că generația de azi este nebună pentru că stau față în față și chatuiesc mult timp pe facebook. Cumva sunteți judecați, așa cum și noi am fost judecați și asta m-a forțat să-mi aduc aminte cum eram eu când aveam 16-18 ani. Eram o adolescentă timidă, căreia nu îi era deloc comod să comunice și  așa am descoperit că întâlnirile online  sunt mult mai safe decât cele față în față. Mie întâlnirile online mi-au dat curajul  să scriu, să pun suflet. Când mă întâlneam cu cineva tremuram. Eu scriam pentru revista Salut texte haioase, însă aș fi vrut să scriu că eu sunt o fată sensibilă care vrea să fie iubită. Voi cum vreți să fiți iubiți?”, i-a întrebat Roxana pe adolescenți.

În sală s-a aflat și Nouria Nouri, fostă concurentă la Miss Adolescența, concurs organizat de revista Salut, în 1991. Aceasta a fost însoțită de fiul său, Darius în vârstă de 16 ani.  Darius: ” În medie eu stau online cam 7 ore pe zi. De regulă vorbesc în mediul online cu lumea pe care o cunosc. Nu sunt practicant de experiențe noi online, cu toate că mi s-a întâmplat asta de vreo 2-3 ori.”

Doctorul Cristian Andrei i-a provocat pe tineri la o discuție despre relația lor cu părinții.

” Aveți tați care au cont de facebook?”. Răspunsul a fost ”DA!”. ”Înseamnă că cei care au tați cu cont pe facebook nu au cont pe facebook. Ce se întâmplă cu acest adult care are cont pe facebook? Să presupunem că el are un cont la bancă, are în proprietate un apartament. Are cineva dintre voi un apartament în proprietate? Nu. Atunci, unde să vă duceți? Trebuie să mergeți undeva. Așa că, mergeți în online. Are cineva cont în bancă?” De data aceasta răspunsul majorității a fost DA.  ”Are cineva o mașină proprietate personală? ”, a întrebat doctorul Cristian Andrei. La această întrebare,  un elev a spus că și-ar dori și când va avea va intra pe facebook și va posta fotografia cu mașina.

Dr Cristian Andrei: ” Lumea stă atât de mult pe facebook pentru că nu are unde în altă parte să stea. Înainte lumea să întâlnea la bătătorul din spatele blocului. Astăzi, nu ne mai întâlnim la bătător ci online.”

O altă întrebare adresată celor prezenți a fost ce cuvânt ar vrea să lase moștenire copiilor lor . Iar răspunsul uneia dintre eleve a fost ” educație”.

Gabriel Cotabiță: ” Nu înțelegeți că ceea ce aveți la îndemână este obligatoriu să fie acolo. Eu îmi aduc aminte cât de mult căutam informații pe vremea mea și cât de bucuros am fost când a apărut internetul. Am reușit să găsesc în acel moment informația, pe care mi-o doream, instantaneu. Îmi doream să fiu informat. Încercați să fiți informați. Cei care consideră că a sta pe facebook este o prostie nu au ce căuta în această civilizație actuală. Un om informat este un om puternic. ”

”Învățați să dăruiți iubire!”, a fost sfatul pe care Gabriel Cotabiță l-a dat adolescenților prezenți la dezbatere.

” Ar trebui să avem o dreaptă poziționare față de orice mijloc pentru că parafrazând un text din Zburătorul lui Ion Heliade Rădulescu eu vă zic internet mic de statură vin la mama de mă fură. Cred că ar trebui să ne punem următoarea problemă: astăzi avem posiblitatea să transmitem orice oricui prin diverse divece-uri, dar ne lipsește esența comunicării care înseamnă transfer de cunoaștere, de conținut, de sensibilitate și de sinestezie. Orice soft care ar putea fi inventat va avea o mare problemă de rezolvat: aceea a sinesteziei. Să ne gândim întodeauna la ce alegem. Alegem a fi sau a avea? Ar trebui să ne concentrăm mai mult pe a fi, iar a fi fără sinestezie e mai greu”, a spus Dan Mircea Cipariu.

ADDA a răspuns cu bucurie întrebărilor adolescenților și la cererea lor a cântat refrenul celui mai nou single al său,” De dorul tău”. ADDA a fost întrebată despre începuturile carierei ei, despre muzică și nu numai. Una dintre eleve a fost interesată să afle cum i se pare ADDEI sistemul educațional în prezent. ”Consider că este puțin haos. Mi se pare că se învață foarte multe lucruri care nu sunt neapărat folositoare în viitor. Cred că la o anumită vârstă copiii ar trebui să fie testați și să meargă pe specializarea care îi atrage și care li se potrivește. ”

Programul Festivalului ZIUA ADOLESCENŢILOR. SĂPTĂMÂNA ADOLESCENŢILOR poate fi consultat la adresa web: www.ziua-a.ro .

Organizatori: Primăria Municipiului Bucureşti, Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, Teatrul de Comedie şi Clubul UNESCO – „Adolescenții”

Co-finanțator: AFCN (Administraţia Fondului Cultural Naţional)

Parteneri: Muzeul Municipiului București, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, Asociaţia Euro CulturArt, Asociația Călătoria spre tine, Printoteca, Cafeneaua Jos Pălăria

Parteneri media: Radio România Cultural, TVR1, TVR2, Smart FM, Observator Cultural, Radio France International, AgențiadeCarte.ro, Cațavencii

Parteneri pentru premiile adolescenţilor: Coca-Cola România, Oriflame, Dent Est 4 Teens, Cinema City, Cinemagia

Text: Simona IONIȚĂ

Foto: Gabi STAMATE

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508