spot_img

Lansarea volumului ”Mai sunt judecători la Berlin” de Dan Radu Rușanu, la BCU

Miercuri, 3 mai 2017, ora 18.00, la Biblioteca Centrală Universitară ”Carol I” (Calea Victoriei nr. 88),  va avea loc evenimentul de lansare a volumului – ”Mai sunt judecători la Berlin”, de Dan Radu Rușanuș. Lansarea va avea loc în prezența autorului și a mai multor personalități culturale și politice de marcă.

Volumul scris de Dan Radu Rușanu, în timpul detenției, aduce în paginile sale dezvăluiri incendiare despre actorii politici din România dar este și o mărturie a experienței, parcă desprinsă din Procesul lui Kafka, trăită de autor.

Cel care va avea curiozitatea de a citi acest volum va reuși să înțeleagă multe dintre evenimentele petrecute în lumea politică românească de-a lungul vremii, evenimente dezbătute în mass-media și povestite pentru prima oară de unul dintre actorii săi, care nu se sfiește să spună lucrurilor pe nume.

”Ca unul care am făcut parte din clasa politică timp de 24 de ani, am încercat să relatez în paginile acestei cărţi acţiuni și fapte reale ale unor lideri politici care au influenţat scena politică din România la un moment dat, cu bune și cu rele, cu plusuri și cu minusuri. În unele cazuri, acţiunile și influenţa acestora se resimt și astăzi.”

Mărturisiri teribile din lumea politicii ale lui Dan Radu Rușanu, fost vicepreședinte PNL, omul care după doi ani de procese, 4 luni de arest preventiv și 3 luni de arest la domiciliu, a fost achitat.

”Nu am încercat să mă ascund după nume fictive sau după iniţialele personajelor, majoritatea lor, lideri politici cunoscuţi, pentru că multe dintre faptele relatate au fost de notorietate la vremea respectivă, și tocmai de aceea trebuie menţinute în atenţia cititorului acestei cărţi. Poate doar percepţia mea ca participant direct în cele mai multe cazuri să difere de a celorlalţi ori de cele relatate de presă. Sau, cum spun chinezii: «Dormim toţi în aceeași încăpere, dar visăm diferit».” – autorul, în prefața cărții Mai sunt judecători la Berlin Dan Radu Rușanu.

Articole recomandate

1 COMENTARIU

  1. „Mai sunt judecatori la Berlin”
    Dan Radu Ruşanu,
    sub ochiul vigilent al cititorului

    „Nu am avut niciodata veleitati de scriitor, in afara unui curs de finante publice… Nu am scris nicio altă carte, nici macar un articol de ziar”. (pag. 21)
    „Ma dovedisem un condei incomod pentru ochiul vigilent al puterii comuniste, scriitor fara legaturi primejdioase in afara (…) debutasem in teatru, film si in proza doar prin concursuri …” ( pag. 26)
    „Sunt scenaristul filmului „Sezonul pescarusilor” in regia lui Nicolae Opriţescu”. (pag. 27)
    „Restul este literatură – si nu m-am putut abtine, in romanele mele, sa-mi trec personajul scriitor printr-o incercare asemanatoare”. (pag.28)
    Anuntat de la bun inceput ca o carte-document, romanul scos pe piata de Dan Radu Rusanu, – care-si neaga veleitatile de scriitor, cade involuntar in spectrul fictiunii din dorinta de a romanţa subiectiv realitati colective ce par, la prima vedere, dezvaluite in sintagma cu pretentii de breaking news. Autorul leaga intamplari, realitati si fapte politice intr-o descriere care, in anumite momente scapa de sub controlul simplului cronicar, lasand sa razbata cu usurinta propriul ego inaltandu-se ca un demiurg deasupra marilor facaturi politice din Romania ante, dar, mai ales, post comunista! Impletirea – de multe ori reusita! – a stilului grav, serios, cu cel al anecdotei mai mult sau mai putin inedita, determina condeierul sa sacrifice adevaruri arhicunoscute si deja arhianalizate de societate, in detrimental pretuirii acestora!
    Sa luam sub lupa, de pilda, doar cateva paragrafe:
    Pag 83
    Red.: Cum se comporta Theodor Stolojan in campania electorala din 2004?
    DRR: Eram in campania electorala din 2004 la un judet din sudul tarii (…) Stolojan a tinut un discurs foarte bun (foarte mincinos! N.m.) …Adica „sa traiti bine” a incheiat Stolojan cu formula consacrata deja.
    Pai, sa le luam cronologic;
    – Dupa alegerile locale, din iunie 2004, au inceput prgatirile pentru campania electorala de alegeri a presedintelui si a legislativului, din 28 nov 2004;
    – La jumatatea lunii august, PNL si PD au inceput strangerea de semnaturi pentru sustinerea candidaturii lui Th. Stolojan, pana cand s-a imbolnavit brusc, subit si dintr-o data, – culminand cu penibilul moment “draga Stolo”!

    Ne amintim ca la inceputul lunii octombrie 2004, Theodor Stolojan si-a anuntat retragerea din fruntea PNL si totodata, de la candidatura pentru Presedintie, invocand motive de sanatate.
    Imediat dupa anuntarea retragerii candidaturii sale din cursa prezidentiala, a urmat panarama mesajelor din partea unor lideri politici, prin care toti acestia se formalizau părând ca iau in serios gravitatea acestei boli „stolojănite” si s-au ingrămădit sa-i transmita insanatosire grabnică dintr-o boală care n-a existat nicio clipă, si din care, o luna mai tarziu „abia a scăpat” ca sa prindă speteaza scaunului de consilier prezidential si dupa aceea de europarlamentar – asa cum convenise in secret cu Basescu!!
    Anunţul de retragere nu a fost motivat prin explicaţii medicale precise, menţinându-se ambiguitatea asupra stării reale de sănătate şi a cauzelor îmbolnăvirii. După anunţul retragerii din cursa prezidenţială, Theodor Stolojan şi soţia sa au plecat în grabă din România, pentru a nu putea fi chestionaţi asupra stării reale de sănătate. S-a motivat că se doreşte menţinerea discreţiei absolute asupra bolii presupusului bolnav, dar, in iuresul manipularii puse la cale de cei doi malefici ai natiunii, Base si Stolo, descoperirea ulterioară a manipulării a fost tardiva!
    Insusi Traian Basescu, realizand comicul situatiei, a doua zi dupa circ, a declarat: „Stolojan nu are nevoie de intervenţie chirurgicală, nu este în situaţia de a fi operat; acum se află într-un loc liniştit, în natură…“ – in timp ce o parte a natiunii a fost tentată sa creadă ca Basescu a vrut sa spuna ca Stolo e pregatit sa se afle „intr-un loc cu verdeata”…
    …Si astfel, in mintea alegătorului mediu, grăbit şi neatent, imaginile s-au cumulat, nu s-au coroborat, iar aceasta bufonerie jalnică oferită de cei doi actori mincinosi, Th. Stolojan si Traian Basescu, a făcut ca, fapte care nu pot exista împreună în viaţa reală – retragerea pe caz de boală, retragerea pe motiv de şantaj, etc., – au determinat o anumită opţiune de vot favorabilă manipulatorului Traian Basescu!
    Nu vi se pare, dle D.R. Rusanu, ca istoria reala este mai degraba aceasta, decat imaginea gratuita si mincinoasa pe care i-o faceti lui Th. Stolojan in paginile cărtii, mizând pe memoria scurta a multimii? Un scriitor adevarat, (care n-a scris niciodata nimic, nici macar un articol de ziar in afara unui curs de finante publice, a unor piese de teatru, scenarii de film, ceva proza si ceva romane!…) nu are voie sa-si bata joc de cititori, asa cum, cu o lejeritate condamnabila, o fac unii ca Liiceanu sau Plesu, – altă grupă de manipulatori perversi!…
    Ca urmare a momentului „draga Stolo”, Traian Basescu si-a anuntat intrarea in cursa prezidentiala pe 6 octombrie 2004, iar slagarul „sa traiti bine” a fost lozinca lansata de el pentru prezidentiale, deci, auzita prima data dupa 6 octombrie! Pai, si-atunci, cum să spună Stolojan alegatorilor mineri din Lupeni (vezi pag. 86) „formula consacrata deja” – cand, aceasta formula „s-a consacrat” abia dupa ce Stolo si-a lasat baltă toate interesele de campanie datorita bolii necrutatoare de functii politice ??
    Povestioarele cu pretentii de carte-document pe care le insiruiţi in paginile cărtii, cum sunt momentele discutiilor cu Smedescu si Paul Niculescu-Mizil, in care dvs. va prezentati ca pe românul cel mai curajos din epoca lui nea Nicu, sau confuziile acceptate tacit in descrierea unor evenimente care sar din cronologie, fac sa risipeasca savoarea lecturii pentru un cititor care a trait evenimentele pe care le ilustrati!
    V-ati gândit cumva, măcar o secundă, ca sunt destule arhive , doldora de imagini şi declaraţii a lipsei sale de onoare, (luati, de pilda, doar declaratiile si promisiunile pe care le facea Th. Stolojan printre dintii inclestati in Campania din 2004 de pe scena portocaliilor!), a dezertărilor şi trădărilor sale, a jocurilor oneroase de culise, a principiilor clamate cândva , călcate în picioare de dragul şi numai în scopul căpătuielii? Nu e exclus ca, văzând zestrea lăsată de proprietăţi la munte şi la mare, afacerile puse „pe roate” în dispreţul incompatibilităţilor, al normelor de mediu dar mai ales în dispreţul stării de sărăcie a ţării, sa mai vina si alti „napastuiti” ai soartei, gen Dan Radu Rusanu, să spună, senini: Ei, şi!?
    Dincolo de subiectivismul abordarii amintirilor politice, cartea „Mai sunt judecatori la Berlin” este o lectura interesanta, realizata intr-un stil narativ atragator, care zugraveste realitatea unei valori in care s-a balacit clasa politica din Romania ce nu face mai mult de doua parale! Clasa politica, nu cartea! Cu o erata care sa repare cele descrise mai sus in spiritul strict al adevarului istoric, intr-o editie viitoare revazuta si adaugita, cartea are, insă, toate şansele de a ramâne, cu adevărat, o lectură-document!
    (Rezumat pana la pagina 87!)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508