spot_img

Institutul Cultural Român susține Romanian Design Week

Între 20 și 28 mai 2017, Institutul Cultural Român prezintă, la Romanian Design Week, expoziția cu care România a participat la ediția de anul acesta a London Fashion Week. Intitulată “Standpoint”, inițiativa reunește creațiile designerilor Smaranda Almășan, Emese Bakó, Andreea Castrase, Sabina Pop şi Ancuța Sarca, într-un proiect conceput de Romanian Design Week. Designul expoziției, deschisă vizitatorilor din Londra între 17-21 februarie, îi aparține arhitectului Attila Kim.

Realizat printr-un parteneriat între Institutul Cultural Român din Londra, The Institute şi Romanian Design Week, proiectul “Standpoint” a fost cea de-a șaptea participare consecutivă a României la celebrul eveniment, expoziția românească fiind inclusă, ca de obicei, în cadrul secțiunii International Fashion Showcase, coordonată de British Fashion Council și British Council.

De-a lungul timpului, participările românești la London Fashion Week au fost încununate cu premii și mențiuni foarte onorante. Din acest motiv, proiectul din acest an, o explorare a dialecticii local-global ce îi reunește pe câțiva dintre cei mai inventivi tineri designeri români ai momentului, a fost așteptată cu un interes pe măsura reputației câștigate la Londra de creativitatea românească.

Proiectele prezentate la ediția din acest an au fost invitate să descindă în laboratoarele creatorilor de modă, încercând să distingă procesul prin care aceștia transformă cultura locală într-un limbaj universal.

“Standpoint” încorporează, prin paleta diversă de texturi și materiale, reflecții privitoare la influența trecutului asupra practicilor creative contemporane, introspecții personale, precum și câteva dintre sursele de inspirație oferite de o lume globalizată. Limbajul internațional al modei devine astfel o modalitate de comunicare a experienței unice a fiecărui designer, influențată atât de trecut, cât și de specificul cultural local și de universul creativ personal.

Participanţi:

Smaranda Almăşan este o creatoare de modă ale cărei colecţii sunt caracterizate printr-un design elegant şi tăieturi fine, precum și printr-o atenţie deosebită la detalii, iar stilul ei este definit ca „avangardă purtabilă”. După absolvirea Masteratului în Design Vestimentar la Universitatea de Artă şi Design din Cluj, şi-a deschis propriul studio în cadrul Fabricii de Pensule. În ultimii ani, Smaranda a participat la o serie de evenimente de profil, printre care celebrele târguri de modă de la Düsseldorf, Munchen şi Viena.

După finalizarea unui internship la renumita casă de modă Giles Deacon din Marea Britanie, Emese Bakó a lucrat pentru H&M la Stockholm. Ţinutele ei, reprezentări vizuale pline de atitudine şi delicateţe, au apărut într-o serie de reviste de profil prestigioase, de la Elle, Harper’s Bazaar, la Beau Monde sau Unica. Tăieturi sofisticate, detalii feminine, catifea, satin şi ţesături brocart, broderii realizate manual, mărgele şi alte tehnici atractive sunt doar câteva dintre elementele care definesc creaţiile artistei.

De-a lungul scurtei sale cariere în industria modei, Andreea Castrase a fost distinsă cu premii importante printre care Best Young Designer award la Elle Style Awards şi Best Young Designer la premiile Beau Monde, ambele în 2015. Creatoarea a câştigat experiență lucrând pentru Ann Demeulemeester şi H&M, dezvoltând o estetică ce poate fi definită ca atemporală şi austeră, capabilă însă să genereze emoţie.

Cu un simţ al liniei originale și îndrăznețe, Sabina Pop este interesată de legăturile dintre arta contemporană și design. În prezent înscrisă la programul doctoral al Universităţii de Artă şi Design din Cluj, Sabina propune creaţii purtabile dar curajoase, caracterizate prin culori vii și pattern-uri puternice, suprapuse inedit, dar și prin siluete minimaliste, cu volume geometrice generoase.

Ancuţa Sarca este un explorator neobosit care investighează în permanenţă diverse concepte culturale şi a cărei originalitate a fost remarcată rapid nu doar de presa de specialitate din România, dar şi de celebrul brand Meadham Kirchhoff, care i-a oferit un internship în studioul său londonez. În cea mai recentă colecție a sa, Ancuţa traduce mişcări sociale şi culturale în haine-experiment, folosind materiale neconvenționale, culori vibrante și texturi hi-tech.

Despre Romanian Design Week 2017, Expoziția centrală

Ediția aniversară Romanian Design Week (a-V-a) prezintă cea mai mare expoziție dedicată industriilor creative din România într-un spațiu de peste 4000 de mp., cele mai bune proiecte de design, inițiative de succes și exemple de bune practici din ultimul an, dar și pentru a investiga împreună rolul creativității în 2017.

Expoziția centrală Romanian Design Week, un proiect inițiat de The Institute și organizat în parteneriat cu ING Bank, reunește anul acesta 200 dintre cele mai bune proiecte realizate doar în ultimul an de către 150 de designeri, graficieni și arhitecți români, precum și o selecție de expoziții satelit organizate alături de partenerii noștri și de prezențe  internaționale.

Selecția lucrărilor a fost realizată de către echipa The Institute, alături de boardul creativ RDW: Adrian Soare, arhitect partener SYAA, Domnica Mărgescu, director de modă și Maurice Munteanu, editor de modă Elle Romania, Mihai Gurei, Creative Director și owner Intro,  Ovidiu Hrin, Synopsis, Ștefan Ghenciulescu, arhitect, redactor-şef al revistei Zeppelin, Andreea Bădală, Fashion Designer-ul din spatele brandului MURMUR, Emilian Cartiș, Product Designer leading Product Design + Innovation pentru PepsiCo Europe, inițiatorul Design Council România și Ștefan Vasilachi, Group Creative Director, Geometry Global.

Designul expoziției este semnat de Attila Kim.

Eveniment organizat de The Institute & ING Bank.

Găzduit de Mega Image

Mai multe detalii pe www.institute.ro

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508