Luni, 22 mai 2017, începând cu ora 18.00, în Sala Cafenea de la ARCUB, la Hanul Gabroveni (Str. Lipscani 84-90), seria de conferințe ’’Ce Punem în ramă?’’ continuă cu o nouă temă: ”Imagini de conjunctură. Realitatea augmentată şi experiența estetică dincolo de galerie”. Conferința face parte din Programul Expozițional ARCUB 2017.
Realitatea Augmentată este considerată de specialişti şi de publicul larg una dintre cele mai importante şi spectaculoase realizări în domeniul comunicațiilor şi sistemelor de vizualizare din ultimele două decenii. O tehnologie care suprapune elemente virtuale peste lumea reală, Realitatea Augmentată crează senzația că aceste obiecte se află chiar în fața noastră, fie că e vorba de imagini fotografice, imagini video, de animație 3D digitală sau de informații de interes comun. Spre deosebire de realitatea virtuală, Realitata Augmentată păstrează contactul senzorial cu mediul înconjurător, pe care îl suplimentează cu diverse elemente ce îmbunătățesc procesul cognitiv.
Dar ce implicații estetice, culturale şi sociale are această experiență care inserează virtualul în real? Cum poate fi extins procesul de augmentare? Putem vorbi în acest caz de o repunere în discuție a unor categorii şi convenții artistice şi mediatice?
În această prezentare, voi analiza şi discuta, plecând de la câteva exemple incitante provenite din zona artelor şi a aplicațiilor media recente, modul în care utilizarea realității augmentate determină şi afectează discursul vizual, raportarea la locația fizică şi implicarea spectatorului dincolo de spațiile consacrate ale unei galerii de artă. afirmă Horea Avram.
Horea Avram este istoric de artă, teoretician media şi curator independent. Doctorat în istoria artei şi studiile comunicării la McGill University, Montreal. Cercetează şi scrie despre teoria reprezentării şi cultura vizuală în relație cu noile tehnologii. A publicat printre altele în Encyclopedia of Aesthetics (Oxford University Press, 2014) şi Theorizing Visual Studies: Writing Through the Discipline (New York: Routledge, 2013). În prezent predă la Departamentul de Cinematografie şi Media, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca.
Seria de conferințe #CePunemÎnRamă?
Trăim într-o lume cu o atât de rapidă și profundă transformare, încât am devenit, cu toții, cu sau fără voia noastă, mai mult sau mai puțin participativi, creativi, „designeri” ai unei lumi viitoare. Suntem toti, împreună, de la persoane individuale la organizații, firme, corporații, instituții, comunități sau autorități, useri și creatori de conținut, desenatori ai realității.
Într-o perioadă de democratizare a creativității, inclusiv în medii antreprenoriale, civile ori corporative, sub umbrela inovației, a start-up-ului sau a programelor de dezvoltare personală de tip dimineți creative, scrieri creative sau business și creativitate, nuanțele de fond ale conceptelor de creativitate și creație de artă ar putea fi confundate. Programul de conferințe lunare #CePunemÎnRamă? funcționează ca un mediu de analiză și schimb de idei al cărui scop este conștientizarea diferitelor fațete, pragmatice și estetice, ale comportamentelor creative contemporane. #CePunemÎnRamă? se adresează atât celor activi în instituțiile culturale, în industria creativă și în scena de artă, de la artiști independenți la colecționari, cât și tuturor celor care doresc să conștientizeze rolul creativității în societate.
Cu un caracter interdisciplinar, #CePunemÎnRamă? va aborda probleme de antropologie culturală, de discernământ estetic și de responsabilitate, prezentând exemple integrate din artă, design, arhitectură, cercetare, care pot conduce audiența la o privire lucidă în sensul creației.
Detalii pe www.arcub.ro
Parteneri media: RFI România, Radio România Cultural, Ziarul Metropolis, Revista Zeppelin, orasulm.eu, inoras.ro, metropotam.ro, sub25.ro, feeder.ro, modernism.ro, orasulvechi.ro, 4arte.ro
De 21 de ani, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București transformă orașul prin intermediul culturii. Festivaluri de tradiție, precum B-FIT in the Street!, Bucharest Music Film Festival, Bucharest Jazz Festival, Spotlight, Sound & Vision umplu străzile orașului de culoare, muzică și creativitate.
ARCUB. Eveniment. Stradă. Teatru. Expoziție. Concert. Festival.
Spațiul de întâlnire pentru arta și cultura Bucureștiului.