Marți, 30 mai 2017, ora 19.00, la Gallery (str. Leonida nr. 9-11, București) se va desfășura o nouă ediție a Galeriei Întâlnirilor, coordonată de Daniel Sur. Cu această ocazie va avea loc o seară de poezie Invitați: Alenka Jensterle-Doležalová (Slovenia) și Eugenia Țarălungă. Co-moderator: Dan Mircea Duță, traducătorul poetei slovene în limba română. Evenimentul are loc sub egida Asociației Naționale pentru Arte Vizuale Contemporane.
Alenka Jensterle-Doležalová este poetă slovenă care trăiește la Praga. Este șefa catedrei de balcanistică de la Facultatea de litere a Universității Caroline din Praga și a publicat până acum 4 volume de poezie, iar pentru primul a luat premiul pentru cel mai bun volum de poezie publicat în Slovenia în anul respectiv. În acest moment scrie și în slovenă și în cehă și lucrează la un nou volum de poezie pe care ar vrea să-l scoată exclusiv în cehă. E inițiatoarea, organizatoarea și directoarea festivalului Luna Tânără, un festival al poetelor slovene, care are loc în fiecare an în luna noiembrie. Este tradusă în cehă, slovacă, germană și română
Eugenia Țarălungă este născută în 1967, la București. Din 1988 are colaborări în presa studențească (debut publicistic cu două reportaje și cu o cronică despre volumul Cuvânt înainte, de Cristian Popescu). Începuturile poetice sunt remarcate și susținute de poetul Ștefan Ioanid, profesoara Ioana Cruceru, criticul literar Radu G. Țeposu, prof. Romul Munteanu, Nora Iuga și Constantin Abăluță. Participări sporadice sau mai frecvente la cenaclurile conduse de prof. Mircea Martin și, 15 ani mai târziu, Marin Mincu. Premii pentru grupaje poetice la numeroase concursuri literare din țară, înainte de debutul în volum, începând cu concursul Arthur Rimbaud (1991, organizat de Ambasada Franței la centenarul morții poetului).
Volume (poeme & texte-bloc): mici unități de percepție, 2002, Ed. Muzeul Literaturii Române; biu, 2010, Ed. Limes; rabatabil la cerere, 2014, Ed. Tracus Arte.
A fost distinsă cu Premiul de debut al USR acordat de Fundația „Laurențiu Ulici” în 2003, nominalizată la Premiile USR cu al doilea volum (2011) și a primit premiul USR București pentru cel mai recent volum – rabatabil la cerere, Cartea anului 2014 (poezie).
Poeme traduse de: Geo Vasile (în lb. italiană), Ardian-Christian Kuciuk (în lb. albaneză), Miljurko Vukadinovič (în lb. sârbă), Pere Bessó (în lb. catalană).
Colaborări la mai multe periodice, între care: România liberă („Ieslea de la rădăcinile lumii”, decembrie 2006), Viața românească, unde deține din 2004 rubrica „Breviar editorial”.
Cronică de film în revistele Viața studențească (1988-1989) și Viața românească.