Data de 11 aprilie – ziua de naştere a lui József Attila, unul dintre cei mai importanţi poeţi maghiari – a fost declarată încă în anul 1964 ca fiind Ziua Poeziei Maghiare. Pentru marcarea acestei zile în 2017 Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti propune publicului bucureştean două seri literare consecutive, în care prezentăm opera şi viaţa altor doi poeţi maghiari de seamă, Balassi Bálint şi Radnóti Miklós.
Miercuri, 12 aprilie 2017, începând cu ora 19.00 publicul poate afla cine a fost Balassi Bálint, poetul al cărui nume poartă şi Institutul nostru. Balassi Bálint este primul poet maghiar, în adevăratul sens al cuvântului. Un adevărat fenomen renascentist prin care s-a renăscut literatura maghiară, trecând de la latină la limba maghiară. A creat în literatura maghiară tehnica de autoformare, cuprinzând autobiografia lirică fictivă în cicluri de poezii. În această seară prezentăm Ciclul Célia, de curând publicat în traducere în limba română. Pe marginea volumului vor discuta Elena Lavinia Dumitru, traducătoarea poeziilor și Bányai Éva, profesor la catedra de hungarologie a Universității București.
În cadrul serii actorii Ștefana Ionescu-Darzeu și Miriam Rizea vor prezenta un performance regizat şi creat de Kovács Zsuzsánna.
Marţi, 11 aprilie 2017, de la ora 19.00, publicul este invitat la o seară literară dedicată lui Radnóti Miklós, în cadrul căreia vom proiecta un film-sketch inspirat din viața și opera acestui reprezentant de excepţie a poeziei maghiare. Filmul Radnóti hétszer / De șapte ori Radnóti cuprinde șapte studii care ni-l prezintă pe poet prin prisma unor tineri cineaști care apelează la stiluri și genuri cinematografice diferite.
Invitații serii sunt: Ausztrics Andrea, producătorul filmului și coregizoarea unuia dintre episoade, și Leichtman Erna, scenarista aceluiași film.
După proiecție regizoarea Kovács Zsuzsánna pune în scenă poeziile lui Radnóti în interpretarea actrițelor Ștefana Ionescu-Darzeu și Miriam Rizea.