Luni, 24 aprilie 2017, ora 18:00, la UNA Galeria (Str. General Constantin Budisteanu nr.10), va avea loc vernisajul expoziției ”DADA ROOTS”- expoziție cu lucrări ale studenților și absolvenților departamentului Fotografie și Imagine Dinamică, Universitatea Națională de Arte București. Curator: Radu Stern (Elveția) în colaborare cu Roxana Trestioreanu și Daniel Constantinescu.
Expoziţia a fost realizată cu ajutorul suportului financiar oferit de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
”Este deja obişnuit să se afirme că Dada există pentru totdeauna. În 2016, anul în care s-a sărbătorit centenarul Dada, această frază a fost peste tot, un element indispensabil în ritualul de celebrare cu care lumea artei contemporane a onorat ‚părinţii’ fondatori din Cabaret Voltaire. Cu toate acestea, ne-am dorit să verificăm şi am testat validitatea acestei afirmaţii asupra tinerei generaţii de artişti – studenţi şi alumni ai departamentului de fotografie şi imagine dinamică din Universitatea Naţională de Arte Bucureşti. Ei ne-au convins: da, este adevărat, Dada nu a murit în 1918 în Zürich, este încă foarte prezentă în creaţia artiştilor tineri.
Explicaţia? Deşi se vorbeşte adesea despre dadaism, Dada nu este un „ism“, la fel ca toate celelalte „isme“, nu este un stil ale cărui caracteristici formale ar putea fi descrise cu exactitate, ci este o mişcare. Este chiar mai mult, o stare de spirit!
În ciuda aniversării, expoziţia rezultată este concepută ca un omagiu dar şi ca o investigaţie care încearcă să pună în lumină spiritul Dada şi influenţa sa asupra celei mai tinere generaţii de artişti români. Această expoziţie nu vrea să realizeze doar o unitate formală, ceea ce ar fi fost contrar spiritului Dada, ci să exprime persistenţa şi relevanţa Dada la nivel conceptual. Prin urmare, lucrările prezentate sunt foarte diferite una de cealaltă, dar ele au în comun atitudinea experimentală, atât de tipică pentru Tzara şi alţi dadaişti – de la folosirea unei simple pinhole-camera la lucrări video complexe.
*Expoziţia DADA ROOTS, într-o formulă amplă, a fost prezentată la Centrul de Artă Contemporană din Torun Polonia în perioada 5 decembrie 2016-3 februarie 2017. ”
Parteneri: Institutul Cultural Român Varşovia, Administraţia Fondului Cultural Naţional, CENTRUL DE ARTĂ CONTEMPORANĂ TORUN / ART ZNAKI CZASU ÎN TORUN.