spot_img

Organizații culturale importante din Ucraina, Serbia, Bulgaria și Republica Moldova îl susțin pe Radu Boroianu la conducerea ICR

AgențiadeCarte.ro vă prezintă scrisoarea de apreciere și de susținere pentru domnul Radu Boroianu la conducerea ICR din partea unor organizații culturale importante din Ucraina, Serbia, Bulgaria și Republica Moldova.

”SCRISOARE adresată domnului Radu Boroianu, Președinte al Institutului Cultural Român din București

Stimate domnule Președinte,

Cunoscându-vă ca personalitate a vieții culturale românești, dar și ca un bun cunoscător al realităților din comunitățile istorice din jurul României, ne adresăm Domniei Voastre prin această scrisoare, pentru a vă transmite mulțumirile noastre pentru inițiativele Institutului Cultural Român din București de a sprijini proiecte majore, de impact, pentru românii din vecinătatea României.   Noi, ca asociații reprezentative ale românilor din jurul frontierelor, care își aduc permanent contribuția la protejarea și promovarea identității noastre în statele de reședință, ne simțim datori sa vă transmitem susținerea și încrederea noastră că veți reuși să continuați în mandatul dumneavoastră, și în anii următori, programele de păstrare și promovare a  identității românești prin proiecte culturale și educaționale importante, de formare de lideri, de creare de instituții și de promovare a valorilor culturale românești în ansamblu.  Sub mandatul dumneavoastră, Institutul Cultural Român, direcțiile de specialitate și experții cu competențe în domeniu, și-au pus în valoare expertiza de a dezvolta parteneriate și colaborări benefice cu mediul asociativ românesc din vecinătate și de a fi alături de acestea prin proiecte care au acoperit spații mari și au produs efecte concrete, materiale ți imateriale, în societatea la care ne referim.  Artiști celebri din domeniul muzical sau teatral din România au ajuns pentru prima dată în zone în care viața culturală românească este cvasi-inexistentă, pentru prima dată artiști populari români din vecinătatea României s-au aflat în Țara-Mamă la festivaluri sau muzee reprezentative, în evenimente vizibile în spațiul public. Costume populare pentru ansambluri românești locale sau mobilier religios sculptat în lemn pentru biserica românească din vecinătate, amplasarea unor busturi ale unor personalități ale culturii române în statele din care au provenit sau în care și-au pus amprenta, premierea unor lideri români care participă activ la viața comunității, concerte cu mii de oameni, reprezentații teatrale cu mii de spectatori, cursuri de formare a zeci de dascăli care predau limba și istoria românilor în vecinătate, asumarea fermă a identității românești si a unui mesaj profund de susținere a spațiului cultural comun în care ne aflăm, alături de România, sunt doar câteva din obiectivele atinse de Institutul Cultural Român, sub mandatul dumneavoastră.  Mai mult, ați reușit în proiectele desfășurate să angajați parteneriate solide cu instituțiile de profil din administrația centrală și locală, iar ICR a fost locomotiva care a inițiat acest gen de colaborare, în beneficiul românilor de pretutindeni.

Pentru românii din jurul României, supuși permanent asimilării și deznaționalizării, este importantă continuitatea acestor politici care urmează cu strictețe strategia referitoare la problematica românilor de pretutindeni, la fel de

important cum este ca un conducător de instituție să înțeleagă și să își asume această direcție de acțiune cu impact major asupra comunităților noastre. Românii din comunitățile istorice au nevoie de această implicare în continuare.

Precizăm că vom face cunoscută această scrisoare și altor instituții publice din România, pentru că este deosebit de important pentru noi ca activitatea dvs. să continue în aceeași termeni.

Cu aleasă considerație și cele mai bune gânduri,

Centrul Cultural Român Eudoxiu Hurmuzachi din Cernăuți (Ucraina)

Fundația Culturală de Binefacere „Casa Limbii Române” din Cernăuți (Ucraina)

Uniunea Societăților  Românești „pentru Integrare Europeană” din Cernăuți (Ucraina)

Centrul Bucovinean Independent de Cercetări Actuale din Cernăuți (Ucraina)

Asociația Național-Culturală a Românilor din Regiunea Odesa “Basarabia” (Ucraina)

Comunitatea Românilor din Serbia

Congresul Românilor din Serbia

Uniunea Etnicilor Români din Bulgaria

Asociația “Tinerii Moldovei” (Republica Moldova)

Asociația “Răsăritul Românesc” din Chișinău (Republica Moldova)

3 aprilie 2017 ”

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508