Marţi, 9 mai 2017, orele 16.00, la Centrul Socio-Cultural „Jean-Louis Calderon”, al Primăriei Sectorului 2, din str. J. L. Calderon nr. 39, are loc lansarea volumului de poezie „Testament pentru copilărie“, autoare Rodica Oniga. Lansarea va fi însoţită de momente de artă. La eveniment vor participa personalităţi ale vieţii literare printre care se numără: Lucian Chişu, Victor Atanasiu, Aureliu Goci, Nicolae Iliescu, Geo Călugăru, Emil Stanciu, Ion Dodu Bălan, Daniel Cristea-Enache.
Volumul Rodicăi Oniga, Testament pentru copilărie, apărut la Editura PRO Editură şi Tipografie, 2016, se include între curentele tradiţionalist şi post-post-modernitate.
Volumul este structurat în două părţi. Prima parte, numită Copilăria oricând, evocă tărâmul inocent al copilăriei. Însă, nu doar nostalgic. Ci, mai ales cu teama că acest univers mirific al omenirii ar putea să nu mai existe, să fie rupt din suflet, într-o societate lipsită de uman.
A doua parte parte a volumului, intitulată Nesomnul veşnic al cuvântului este dedicată poeziei, ca formă de exprimare existenţială, ca modalitate de răscolire şi reînnoire sufletească.
Rodica Oniga scrie poeme marcate de …o gândire intuitivă, creativitate şi imaginaţie poetică, calităţi pe care mizează autoarea. (Lucian Chişu)
Versurile ei sunt …cutreierate de întrebări existenţiale adresate sieşi, dar contingente cu veacul, cu stereotipurile şi frământările vieţii de zi cu zi, după cum remarca criticul literar, Lucian Chişu, în prefaţa volumului.
Autoarea stihurilor a declarat: Mă bucur de apariția celui de-al doilea volum, expresia concepțiilor mele despre univers. Au trecut 20 de ani de sedimentare, de cunoaștere și retrăire în mine și înafară. O rememorare a etapelor vieții între care cea mai năpăstuită a fost copilăria mea. O copilărie marcată de moartea mamei. Practic, o copilărie ruptă de suflet. Astăzi, văd acest spațiu minunat, la fel de încărcat de suferință, și sufăr de teama că el ar putea muri din lipsă de candoare, diafan, sensibilitate într-o lume prea complicată, lipsită tot mai mult de emoție și amar de haotică.
Rodica Oniga este poetă şi jurnalistă. S-a născut la 14 septembrie 1956, la Arad. Licenţiată în filologie. A debutat în revista liceului în anul 1974.
A participat la emisiuni literare la radio şi televiziune din anul 1976. A publicat poezii, eseuri în ziare, reviste, antologii.
A fost membră a cenaclurilor literare George Bacovia, Ienăchiţă Văcărescu şi Mihail Sadoveanu. I-au apărut poezii în antologii cum sunt: Clipa de faţă (1979), Ţară, vatră de eroi (1980 şi 1982), Urmaşii (1982), Cu pacea în aripi (1982), Interferenţe lirice (1982). A publicat în revistele Luceafărul, Literatorul, România literară, Albina, Familia, Convorbiri literare, Săptămâna, Cântarea României, Supliment literar-artistic al Scânteii tineretului, iar după 1990, în Suplimentul literar-artistic al Tineretului liber, ziarul Azi-Slast, săptămânalul Românul, Vocea României şi alte publicaţii. A activat ca redactor, reporter la cotidianele Tineretul liber, Meridian, Vocea României, Azi, Albina, Cronica Română, Independent, Flagrant, Monitorul, Cancan, Agenţia Mediafax şi Pro TV.
Scrie pentru ziarul online Jurnalul Bucureştiului poezii şi eseuri. A obţinut mai multe premii la concursuri de poezie, dintre care mai importante sunt:
Premiul ziarului Scânteia Tineretului la Festivalul-concurs Baladele Dunării, ediţia a III-a, Galaţi (1981);
Premiul revistei Cântarea României, la Festivalul de literatură Moştenirea Văcăreştilor – Târgovişte (1981);
Premiul întâi la Festivalul de literatură Tudor Arghezi, ediţia a II-a, Târgu-Jiu (1982);
Premiu la Festivalul interjudeţean de creaţie literară Interferenţe lirice, Slobozia (1982);
Premiul al II-lea la Concursul de poezie şi proză scurtă dedicat Revoluţiei române, organizat de Clubul Televiziunea 22 (1991).
În 1996 a debutat cu volumul de poeme „Întîmplare la marginea pămîntului”, la editura Ion Vinea.
Referiri despre autoare şi volumul lansat în 1996 au făcut: Nicolae Ţone, Sorin Preda, Constantin Stan, Henri Zalis, Marilena Ionescu, Victor Atanasiu, Florentin Popescu.