Am văzut de două ori „Silence”, filmul de 159 de minute regizat de Martin Scorsese după romanul cu acelaşi nume scris de Shūsaku Endō. Cu cadre lungi şi picturale, parcă din gravurile maeştrilor din Ţara Soarelui Răsare, poate cea mai rafinată imagine dintre filmele nominalizate la recentul Oscar, “Silence” te provoacă să îţi oferi mai multe posibile răspunsuri atunci când Providenţa pare că tace şi pare că lasă istoria încremenită între îndoctrinare şi apostazie. Aceleaşi întrebări despre condiţia umană faţă cu intoleranţa religioasă te pun pe gânduri, vizionând filmul lui Scorsese, pe nedrept ne luat în seamă la premiile Academiei Americane de Film. În Japonia anului 1639, vânătoarea misionarilor iezuiţi, veniţi din Portugalia, este răsplătită pentru 150 de arginţi. Japonezii convertiţi de aceşti iezuiţi sunt numiţi Kirishitans şi asupra lor se exersează inimaginabile cazne până când aceştia ajung să calce cu tălpile pline de noroi pe o icoană a Maicii Domnului sau pe cea a Mântuitorului. Kirishitans îşi trăiesc şi îşi împărtăşesc credinţa pe ascuns, gata mereu de supliciul şi iadul de pe pâmânt ca un fel de plată pentru Raiul promis şi pentru Marea Linişte din lumea de dincolo. După 378 de ani, Kirishitans sunt vânaţi şi aruncaţi în aer fie în Egipt sau Franţa, fie în imaginarul unei lumi în care corectitudinea politică, consumismul şi post-adevărul ne fac tot mai singuri şi tot mai îndepărtaţi de luminile şi idealurile Umanismului!
E de ajuns doar să zapezi ori să vezi, în succesiunea lor ameţitoare, titlurile rele de la televizor sau puse pe pereţii virtuali. Răul ia formele cele mai concrete şi cele mai vizibile. Şi de fiecare dată există o justificare, există cineva care să îl ia drept standard sau pavăză. Iubirea creştinească pare cotropită de acest Rău metamorfozat în compromis sau capitulare. Doar conştiinţa că exersarea Binelui şi a Iubirii sunt tot atâtea forme de îndumnezeire, doar această conştiinţă ne mai poate asigura o centură de apărare interioară.
Kirishitans sunt cei 38 de morţi în cele două biserici creştine copte din Egipt, cea din oraşul Tanta şi cea din Alexandria. Morţi în Duminica Floriilor, chiar înainte de vizita Papei Francisc în Egipt ce va avea loc între 28-29 aprilie 2017.
Kirishitan este preotul Jacques Hamel, în vârstă de 84 de ani, ucis în atacul de la biserica St Etienne-du-Rouvray din Franţa, anul trecut.
Kirishitans sunt românii ucişi în atentatele de la Paris, Kandahar sau Londra.
Kirishitans sunt toţi cei care ştiu că Învierea Domnului, Iubirea aproapelui şi Judecata de Apoi fac parte din planul divin!
Sărbători Luminate!
Dan Mircea Cipariu