Marți, 11 aprilie 2017, ora 11.00, Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală lansează Revista ”Caietele Culturadata” vol.1/2016 și vol.1/2017 și publicația „Cartea Albă pentru activarea potențialului economic al sectoarelor culturale și creative din România”. Evenimentul va avea loc în Foaierul Aulei Ministerului Culturii (Bd. Unirii, nr.22, corp B, et. 1, sector 3, București). Studiile cuprinse în cele trei volume reprezintă subiectele de dezbatere pentru cea de-a doua parte a evenimentului, sesiunea științifică, organizată sub egida „Culturadata”, la care participă personalități ale lumii culturale, precum și reprezentanți ai mediului academic și de cercetare.
Revista „Caietele Culturadata”, un concept inedit în peisajul cultural din România, reunește o serie de studii și analize diverse pe teme de cercetare specifice culturii. În același timp, revista își propune să constituie un punct de reper pentru specialiștii din mediul cultural și academic.
Caietele Culturadata lansează seria bilingvă (română/engleză) a studiilor și analizelor pe teme culturale abordate într-o manieră interdisciplinară. Primul volum din 2016 cuprinde două studii: „Nevoile de formare culturală din instituțiile publice de cultură” și „Studiul privind piața de carte din România” (studiu pilot).
Volumul din 2017 prezintă, la rândul său, două studii. Primul dintre ele, „Vitalitatea culturală a orașelor” este o analiză realizată pe date colectate pentru cinci categorii de indicatori, pe perioada 2010-2015, la nivelul a 46 de orașe, fără a include municipiul București datorită caracterului său aparte. Primele poziții din topul de vitalitate realizat pentru perioada 2010-2015 cuprind orașe cu o vitalitate culturală constantă precum Cluj-Napoca, Sibiu, Târgu Mureș sau Miercurea Ciuc. Cea de-a doua cercetare cuprinsă în vol.1/2017 al Revistei, „Studiul privind specializările/meseriile din domeniul culturii”, identifică ocupațiile nou apărute în sectoarele culturale și creative prin analiza dinamicii pieței muncii și a nevoilor ce reies din activitatea culturală a organizațiilor. Astfel, au fost identificate 128 de ocupații noi care ar trebui să fie introduse în COR, cu nivel de studii și abilități aferente.
„Cartea Albă” își propune să reunească sub conceptul mai larg al Sectoarelor Culturale și Creative domenii care sunt tradițional orientate spre piață și, în consecință, predispuse să genereze dezvoltare economică, dar și cele mai puțin orientate spre piață care au însă un rol mai puternic din perspectivă socială. Astfel, studiul propune un model ce conține trei tipuri de sectoare ce reunesc 11 subdomenii. Potrivit analizei realizate, cifra de afaceri totală a sectoarelor culturale și creative a crescut în perioada 2011-2015 de la aproximativ 6 miliarde de euro la aproape 10 miliarde de euro. În aceeași perioadă, cea mai spectaculoasă creștere a fost cea a profitului: de la aproximativ 250 de milioane de euro în 2011 la 800 de milioane de euro în 2015. Cartea Albă marchează punctul zero al unui proces de valorificare programată a potențialului sectoarelor culturale și creative.
Evenimentul de lansare reprezintă o continuare a demersului INCFC de a contribui la dezvoltarea domeniului cultural și manifestarea unei preocupări constante pentru profesionalizare.
Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală, aflat în subordinea Ministerului Culturii, este singurul institut național care are ca obiective studierea, cercetarea și furnizarea de date statistice pentru domeniul culturii, precum și formarea continuă a celor care aleg o carieră în sectorul ocupațional – cultură. Pentru mai multe informații accesați: www.culturadata.ro.