spot_img

Despre carte, gimnastică, Cluj și nu numai. ”Together for Europe, together for gymnastics” – motto-ul inspirat al competiției

La un eveniment sportiv de importanța recent încheiatului European de Gimnastică de la Cluj nu se vine în ultima clipă. În primul rând că riști să stai mult la rând pentru a putea intra în sală (controlul bagajelor de către forțele de ordine fiind scrupulos) și să ratezi startul probelor; în al doilea rând pierzi ceea ce se întâmplă în spațiile înconjurătoare sălii de concurs propriu-zise. Ca orice eveniment din lumea de azi, atenția nu se mai îndreaptă strict către competitori. Totul e gândit ca cei care au plătit bilete să se simtă bine iar pentru ei, ”pachetul” ofertei este generos și cu o paletă largă.

În Sala Polivalentă de la Cluj, în spațiile circulare de la nivelul unu și doi au fost tombole organizate de sponsori, a fost mascota TVR cu care dorea toată lumea să se fotografieze, nu numai fiindcă era foarte simpatică, dar și pentru că Televiziunea publică, Official Broadcaster al evenimentului, făcea o performanță extraodinară; au  fost standuri de unde se puteau achiziționa de la insigne la tricouri, articole sportive până la costume de gimnastică; au existat locuri de joacă amenajate pentru copii, spații de savurat cafele…, posibilitatea să dai nas în nas cu marile legende ale gimnasticii românești.

Impresionant muzeul organizat la nivelul unu de către Televiziunea Română și Federația Română de Gimnastică cu ceea ce a însemnat de-a lungul timpului gimnastica românească, la loc de frunte fiind Cupa câștigată definitiv de Nadia Comăneci, după cele trei victorii obținute de ea la Campionatele Europene (așa era instituită tradiția în acei ani; vă mai amintiți de celebra cupă Jules Rimet de la fotbal?)

Dar, recunosc, cel mai mult am apreciat  prezența cărții și importanței ei la o competiție sportivă. Inspirată Editura Tracus Arte când s-a alăturat acestui proiect de consemnare și de ilustrare a istoriei gimnasticii românești. La standul Editurii bucureștene s-au perindat, pentru a acorda autografe în zilele competiției, Octavian Bellu, Ecaterina Szabo, medaliații echipei României, Larisa Iordache, Cătălina Ponor, Marian Drăgulescu, dar și Robert Benția, unul dintre cei mai importanți fotoreporteri din Europa, când vine vorba de gimnastică, disciplină căreia de altminteri îi datorează stabilirea sa în Islanda. Cartea se numește Inscripții pe columna gimnasticii, un omagiu adus gimnasticii românești și marilor ei performeri din toate timpurile de către jurnalistul Emanuel Fântâneanu.

Mult mai frumos decât la fotbal unde doar fanii unei echipe se bucură după fluierul final al arbitrului, la concursul pe aparate de la gimnastică, medaliile se împart între națiuni și se pun la gâtul acelor finaliști care, pe lângă talentul indiscutabil, miile de ore de antrenament, au șansa și stăpânirea de sine într-o măsură mai mare decât adversarii lor.

Așa se face, că, la Polivalenta din Cluj nu am întâlnit doar români fericiți, ci și francezi, britanici, italieni, maghiari, ucrainieni, ruși, greci, belgieni, spanioli, elvețieni cu zâmbete largi și steaguri în dotare. Naturalizarea unor sportivi născuți în alte țări începe să ia amploare și în gimnastică. Tehnicienii români și ruși care antrenează ”implementați” în multe colective tehnice de pe continent, migrarea în interiorul Europei dintr-o parte în alta (”olanedeza” Thorsdottir Eythora, născută la Rotterdam din părinți islandezi) fac astfel încât bucuria fiecărei medalii să fie ”sheruită” între cetățeni europeni pur și simplu.

Anii în care se intona ba imnul Rusiei, ba al României la Campionatele Europene s-au dus. Înainte de 1989 nu era vreun iubitor al gimnasticii din Europa care să nu recunoască  ”Trei culori cunosc pe lume”. La acest European de la Cluj, am avut surpriza ca în semnalul sonor care anunța intrarea în arenă a sportivilor să recunosc, în partea lui de inceput, câteva măsuri din vechiul nostru imn.

Dar despre medalii, rezultate, valoarea competiției, organizare, atmosferă, întâmplări, subiecte pentru noi cărți sunt deja multe rânduri scrise. Important este că fiecare a plecat cu câte ceva acasă de la Polivalenta din Cluj, o medalie, o insignă, o experiență competițională de neegalat și nu un ultimul rând, cazul meu, o carte excepțională pentru raftul plin de cărți cu și despre lumea fascinantă a sportului.

Mariana GORCZYCA

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508