spot_img

Cristian Mungiu va fi sărbătorit la Iași: 10 ani de la Palme d’Or

Ediția a VIII-a a Festivalului Serile Filmului Românesc s-a lansat la București miercuri, 19 aprilie 2017,  cu invitație deschisă către cinefili de a veni la Iași, în „Țara Filmului Răsare”. Festivalul începe pe 10 mai și îi este dedicat regizorului Cristian Mungiu. Iașiul devine, pentru cinci zile și seri de film românesc, Cinefilia – Țara Filmului Răsare, iar organizatorii invită publicul iubitor de film la un regal de filme românești.

Festivalul Serile Filmului Românesc (SFR) a fost lansat la nivel național, într-o conferință de presă găzduită de Teatrul Național „I. L. Caragiale” din București. Alături de Andrei Giurgia, directorul festivalului, invitați la conferință au fost Irina-Margareta Nistor, Ambasador cultural al festivalului, Andrei Apreotesei, directorul Ateneului din Iași, partener cultural al SFR, Alexandru Giboi, director general Agerpres, și actorii Adrian Titieni, Manuela Hărăbor, Tania Popa, Ileana Popovici, Diana Cavallioti și Emanuel Pârvu.

Un regal de filme românești, cu regizorul Cristian Mungiu și prietenii, în luna mai, la Iași

„Încerc să fac în așa fel încât să afle cât mai multă lume despre acest festival. Pot spune despre SFR că este un festival regal – la zece ani de la Palme d’Or-ul lui Cristian Mungiu, pe care am avut ocazia să-l comentez, începe într-o zi de zece. Dacă tot au inventat și un cuvânt – Voluntăresc – și dacă tot vă spuneți Artis, și dacă tot am fost azi la Smart FM, ar trebui să vă spuneți Smartis, pentru că sunteți smart”, a precizat Irina-Margareta Nistor, ambasador cultural al festivalului. De-a lungul anului oamenii mă întreabă «când începe festivalul?». Anul acesta începe pe 10 mai, de ziua regalității, și se împlinesc și 10 ani de la 432.

Irina-Margareta Nistor a mai spus că este foarte  bucuroasă să redescopere în fiecare an că sunt și alți voluntari față de cei pe care îi știe și că se simte ca o mamă eroină pentru că sunt atâția copii în jurul ei: „E o ocazie de a-i cunoaște și altfel”.

Directorul festivalului, Andrei Giurgia, a precizat aspectele care au făcut festivalul să crească, să se maturizeze și să devină tradiție într-un Iași care trebuie să fie, până la urmă, capitală culturală a României. Andrei Giurgia a mai spus că la Ateneul din Iași se vor întâmpla cele mai importante proiecții ale festivalului și că felul în care Iașul va respira în luna mai trebuie să fie filmic.

Ateneul din Iași – investim în festivalul SFR și în marele ecran din Iași

Andrei Apreotesei, directorul Ateneului din Iaşi, instituţie ce este partener cultural oficial al festivalului, a mărturisit: „În România sunt modele alături de care cred că fără nicio problemă putem crește, avem ce învăța de la ele”. Andrei Apreotesei a îndemnat oamenii să susțină filmul românesc și a mai precizat: „La Iași vom înființa primul cinematograf de stat din Iași, o investiție de 100.000 de euro, pentru care deja se fac demersuri. În timpul festivalului vom avea acest sistem în probe, iar inaugurarea se va face în luna iulie”.

Andrei Apreotesei a mai spus: „Ne-am izbit de foarte mulți care spuneau că nu avem nevoie de un astfel de festival, că de ce avem nevoie de atât de mulți bani că un proiector nu costă atât de mult. Anul acesta reșim să acordăm o sumă importantă SFR-ului. 130 de mii de lei. Dar e o sumă mică, comparativ cu ceea ce poate face SFR-ul pentru Iași și pentru români. Vreau să cred că această generație de aur continuă, sunt modele alături de care putem crește, avem ce învăța de la ei. E un gest de normalitate ceea ce facem noi. Să nu uitați ce reprezintă Iașul pentru Romania și istoria Romaniei. Să redăm Iașului frumusețea și importanța lui”.

Amintiri de la filmări, cu și despre regizorul Cristian Mungiu

Tania Popa, care face parte dintre invitații regizorului Cristian Mungiu la SFR, a povestit despre prima întâlnire cu Cristian Mungiu: „A fost când am mers să dau probă pentru filmul Occident. Sunt foarte încântată că am lucrat cu Cristian. După părerea mea, toate filmele lui Cristian Mungiu sunt filme bune și inteligente. Mă consider o norocoasă pentru că am lucrat cu Cristian, pentru că mie îmi plac regizorii calmi, drăguți. E foarte inteligent, știe să lucreze cu actorul, să îl facă să se simtă foarte bine, și atunci dai ce e mai bun din tine. Nu îl cunoașteam pe Cristian Mungiu, am intrat într-o cameră, a venit un domn drăguț, m-a întrebat dacă vreau un ceai, mi-a pus scenariul pe masă, și eu m-am relaxat, am început să fiu stăpână pe mine. Am început să vorbesc cu acel domn și să mă laud, poate ajunge și la regizor. Și după ce am terminat cu lauda, domnul îmi zice, iartă-mă, putem să începem proba? Și mi-am dat seama atunci că este regizorul Cristian Mungiu. Cred că așa am și luat proba pentru că în clipa următoarea eram actrița din Occident, timidă. Eu am făcut roluri mari în filme mici la Cristian, și roluri mici în filmele mari ale lui Mungiu, care au fost premiate”. Tania Popa a povestit despre întâmplările dragi ei din timpul filmărilor: „Atât de rău îmi pare că nu am făcut making off. Se filma camionul plin cu găini, în interiorul camionului eram eu cu Vlad Ivanov, nu ne vedeam decât printr-o crăpătura de afară și mimam o conversație intimă. Exact când se dădea motor și noi încercam să mimăm, toate găinile, în cor, începeau să cotcodăcească, iar pe noi ne umfla râsul. Și am făcut încercarea asta de minim 15 ori”.

Adrian Titieni: „Un festival care în sfârșit este susținut de autoritățile locale. Aș vrea să nu uităm pentru ce suntem aici, dincolo de festival, colaborarea cu Cristian Mungiu a fost una sublimă, lucru care aș vrea să fie contaminant. Îi mulțumesc domnului Cristian Mungiu că     l-am întâlnit în această carieră și care mi-a dat destule lecții pe care aveam senzația că le știu. Am înțeles că o viață întreagă învățăm și de multe ori drumul e mai important decât ținta. Vreau să vă mulțumesc pentru invitație, mă simt onorat să fac parte din această circumstanță. Mă bucur pentru fiecare semn de normalitate care se întâmplă […] oamenilor care înțeleg și practică acest concept, faptul că apare un cinematograf de stat în Iași, unde probabil au fost vreo cinci. Iată, după atâția ani, ne întoarcem la bunele practici, un festival care în sfârșit e susținut așa cum trebuie de autoritățile locale. Aceste lucruri mă bucură și sunt semne foarte clare că ușor, ușor începem să cochetăm cu normalitatea”.

Diana Cavallioti: „Ma bucur foarte tare să fiu prezentă într-un eveniment care îl are pe Cristian Mungiu drept figură centrală. Am lucrat cu Cristian Mungiu înainte de a fi premiat cu Palme Dor la Cannes, în 2007. Pentru mine a fost un început de drum, nu terminasem încă facultatea, eram în anul IV, mi-a dat un pumn de încredere că poate va fi bine de acum încolo, ceea ce pentru un tânăr absolvent e foarte important.

Generații și generații de actori și regizori români, în evenimente speciale la SFR 2017

Ileana Popovici: „Mă gândeam acum, când am făcut filmul Reconstituirea, era o scenă când stăteam sus și așteptam să filmeze și mă întrebam oare cum o să fie la premiera filmului, cum o să se uite lumea la noi, iar lucrul ăsta s-a întâmplat, din păcate, abia acum trei ani la Iași, iar tinerii aceștia ne-au invitat la Iași și au făcut premiera filmului Reconstituirea. A fost un lucru mai mult decât emoționant și ni s-a dat ceva pentru sufletul nostru, un moment care ne-a fost furat la vremea aceea. Pentru mine, acest festival înseamnă enorm. Le-am rămas de atunci prietenă și m-am oferit să fiu și eu voluntar. Anul ăsta, pe 13 mai, mi s-a făcut un cadou extraordinar de frumos pe care sincer, îl așteptam din partea Televiziunii Române, unde am lucrat 40 de ani. Vreau sa îi mulțumesc domnului Mungiu, pe care nu îl cunosc, dar pe care abia aștept să îl cunosc la Iași, pentru că dânsul a ales filmul”.

Manuela Hărăbor: „În urmă cu mai puțin de 11 ani, m-am întâlnit ultima dată cu Adrian Pintea, și i-am zis că dacă tot facem 20 de ani de la Pădureanca, să ne adunăm să facem o petrecere. Câteva luni de zile mai târziu a murit. Apoi am zis cu Șerban Ionescu să facem la 25 de ani. A murit și el. Ne împuținăm. Anul trecut a murit și Manuela Bursuc. Anul trecut mi-a încolțit ideea că trebuie să facem ceva în memoria celor care s-au dus din distribuția filmului Pădureanca. Proiecția de la Iași va fi în memoria lui Adrian și a lui Șerban, uite, poate așa nu o să mă simt singură. Eu reprezint vechiul cinema românesc pentru că nu am apucat să lucrez cu vreun regizor tânăr”.

Andrei Giurgia: „Anul acesta în festival avem secțiuni pe care Cristian Mungiu ne-a îndrumat să le avem: Documentar, Cele mai bune filme românești, Noul Cinema Românesc, Caravana Zilele Filmului Românesc. Cel mai important este că ne vom reîntâlni la Iași, în mai, când Țara Filmului Răsare – Cinefilia, va fi plină de actori și regizori români dragi, cunoscuți, apreciați și pe care trebuie să-i cunoască cei tineri și pe care să-i prețuim cu toții”.

AGERPRES la SFR 2017

Alexandru Giboi, director general Agerpres: „Pasiunea cu care lucrează Andrei și Corina sunt debordante și pot să spun că sunt ca două muze pentru mine. Vom avea și două filme documentare la Iași, în premieră la un asemenea festival de anvergură, primul este Descoperă România cu Peter Hurley, despre irlandezul care apreciază România mai mult decât unii dintre noi. Cel de-al doilea este Tărâmul dintre ape, ce urmărește mai multe etnii din Delta Dunării. Sper să fiți alături de SFR și să veniți în număr cât mai mare la Iași. Anul trecut am fost pentru prima dată și m-a încântat enorm. Nici nu mai știam de câți ani suntem parteneri. Am crescut împreună acești 4 ani și ne-am bucurat să vedem acest festival SFR. Anul acesta Agerpres o să fie și mai prezent în cadrul SFR. Pe lângă expoziția cu fotografii din arhivă, o să descoperim împreună anumite momente din istoria filmului, a teatrului românesc”.

Agenția Națională de Presă Agerpres va avea o expoziție specială în cadrul ediției a VIII-a a festivalului, care va fi constituită din momente speciale ale cinematografiei din România, în special cu momente importante din viața profesională a regizorului Cristian Mungiu.

Detalii despre SFR: www.festivalsfr.ro

Facebook: www.facebook.com/serilefilmuluiromanesc/

Video: www.youtube.com/channel/UC3c8z-RMEX6ZPdWAyUhN4zQ

Parteneri SFR 2017

Inițiat de Asociația Studenților Jurnaliști

Organizat de ARTIS

Finanțat de Primăria Municipiului Iași

Partener cultural oficial: Ateneul din Iași

Recomandat de Prima TV

Susținut de: Dacin Sara, Institutul Cultural Român, Universitatea „Petre Andrei” din Iași, Europa FM

Tipărit de Printco

Mașina Oficială: Ford (Ford ATI Iași)

Partener Academic: Universitatea „Al. I. Cuza” Iași

Promovat în rețeaua Wink

Parteneri oficiali: Palas Mall, Cafeneaua Piața Unirii, Teatru Fix

Parteneri instituționali: Muzeul Național al Literaturii Române Iași, Casa de Cultură a Studenților, Inspectoratul Școlar Județean Iași

Partener media principal: AGERPRES

Parteneri media oficiali: Viva FM, Iași TV Life, Radio România Cultural, Zile și Nopți, Evenimentul Regional al Moldovei.

Parteneri: Caravana Zilele Filmului Românesc, Polirom, Teo’s Cafe, Cărturești Iași, Filicori Zecchini Iași, Aeroportul Iași, Cafeneaua Noastră, HBO, Teatrul „Luceafărul”, Restaurant Escape, Mr. House, Restaurant Buena Vista, Ioniță Carmen Angeluș Production, Sticăria, Kompostor, Federația Comunităților Evreiești din România, Grande Optique, Hart Gallery

Accesorizat de: Mihaela Iacob

Monitorizat de Zelist Monitor

Coafat de Aurelian Ion

Parteneri Media: Timpul, Iași Fun, Radio România Iași, 1Music Channel, Ziarul de Iași, Apollonia TV, 360 uaic.ro, inoras.ro, Pălărisme, CineFAN

Sponsori: Veolia, Bellaria, Select Group, Casa de vinuri Huși, Underground, Cuib, Atelierul Doamnei P, Vivo, Moldflora, Cake Expert, Little Texas, Azalee, Papucei, Cotnari, Arcadia, Vodafone

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508