Ca în fiecare an, ICR Lisabona este şi în 2017 unul dintre cei mai importanţi parteneri ai Sărbătorii Francofoniei din capitala Portugaliei. Astfel, la festivitățile din acest an din Lisabona (25–26 martie 2017), va fi prezentată cu sprijinul instituției noastre spectacolul “Candid” în viziunea regizorului Cristian Pepino, şi a trupei de actori a Teatrului Ţăndărică. Spectacolul va avea loc sâmbătă 25 martie la orele 21.30, la Teatro Meridional din Lisabona. “Candid” al lui Cristian Pepino este un spectacol alert, plin de culoare şi ritm, jucat într-un amalgam de limbi, lucru care dă o deosebită savoare montării şi care, pe lângă mijloacele clasice ale animaţiei, foloseşte tehnica proiecţiei digitale. Nuvela lui Voltaire este “citită” cu inventivitate şi umor de regizor, iar esenţa fiecărei întâmplări sintetizează de fapt ideile umaniste despre putere, libertate, iubire, război. Trimiterile din subtext, subliniate cu talent şi dexteritate în mânuirea păpuşilor-personaje de către tinerii artişti Mihai Dumitrescu, Liliana Gavrilescu, Georgiana Dinescu, Roxana Vişan şi Marin Fagu, îndeamnă la o reflecţie mai atentă asupra condiţiei umane, o reflecţie însă făcută cu seninătate şi (auto)ironie.
Sărbătoarea Francofoniei din Lisabona a devenit o sărbătoare populară în Lisabonaşi reuneşteîn acest an momente artistice propuse de Andorra, Belgia, Canada, Coasta de Fildeş, Egipt, Elveţia, Franţa, Georgia, Luxemburg, Maroc, România şi Republica Moldova, Senegal, Tunisia şi Uruguai. Prin consistenţa evenimentului propus, “Candid”al Teatrului”Ţăndărică”se detaşează ca moment central al manifestării.
Teatrul de păpuşi şi marionete ”Ţăndărică” a fost fondat în 1945 fiind, de atunci, de patru ori gazda FestivaluluiInternaţional al Teatrelor de Păpuşi şi Marionete (1958, 1960,1965 şi 1998). În 1978 Teatrul Ţăndărică a câştigat Premiul Erasmus pentru contribuţia importantă la formarea profilului estetic al teatrului de păpuşi contemporan. A întreprins numeroase turnee, a participat la festivaluri pe aproape toate continentele, obţinând şi numeroase premii (între care Marele Premiu la festivalurile de la Tolosa şi Praga) de creaţie şi interpretare. Ca o formă de rezistenţă artistică împotriva regimului comunist au rămas celebre Nocturnele de la Ţăndărică. În timp, au fost montate spectacole memorabile precum Micul prinţ, Cartea cu Apolodor, Motanul încălţat, Pinocchio, Harap Alb, Cele trei neveste ale lui Don Cristobal, Peter Pan, Ninigra şi Aligru, Petrică şi lupul, Tyl Eulenspiegel, Don Quijote, Visul unei nopţi de vară, Adunarea păsărilor, Furtunaetc. De asemenea, la Teatrul Ţăndărică s-au jucat pentru prima dată opere cu păpuşi – Cenuşăreasa, Bastien şi Bastienne şi Bărbierul din Sevilla, iar lista regizorilor care au lucrat cu păpuşarii de la “Ţăndărică” include nume răsunătoare precum Liviu Ciulei, Silviu Purcărete, Radu Penciulescu, Cătălina Buzoianu, Cristian Pepino, Victor Ioan Frunză, Felix Alexa, Ion Caramitru ş.a.
Din anul 2008 teatrul Teatrul de Păpuşi şi Marionete Ţăndărică a devenit Teatrul de Animaţie Ţăndărică. În 2016, Teatrul Ţăndărică a prezentat la Teatro da Trinidade din Lisabona, în cadrul Festival de Teatro da Almada, piesa “Adunarea păsărilor” de Farid Udin Attar.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.