Asociaţia Istoria Artei desfăşoară, în cursul anului 2017, proiectul cultural „De la Marele Răzbel la Marea Unire: fapte de vitejie, consemnări, monumente”. Miercuri, 29 martie 2017, de la ora 18:30, sunteți invitați la Casa Rosetti, din str. M. Moxa nr. 5, pentru lansarea proiectului și evocarea generalului și istoricului Radu R. Rosetti cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la nașterea sa. Descendent al unei familii boierești moldovene de seamă, urmează carieră militară, fiind remarcat pentru faptele sale de vitejie în timpul războiului. De numele său se leagă înființarea Muzeului Național Militar, dar și importante studii de istorie militară; a fost directorul Bibliotecii Academiei Române și ministru al educației și artelor.
Casa Rosetti a fost proiectată de arhitectul Nicolae Ghika-Budești în 1908 și construită de antreprenorul italian Cesare Fantoli. Terenul a fost unul dotal, provenind din zestrea Ioanei Știrbey (1885-1914). Reședința maiestuoasă poartă amprenta stilului arhitectural moldovenesc, viziune împărtășită deopotrivă de proprietar cât și de architect.
Proiectul cultural vizează cercetarea, realizarea istoricului unor monumente de for public ridicate în onoarea eroilor, comemorarea eroilor și a faptelor lor, identificarea unor mărturii în scrisori, jurnale, arhive de familie, conceperea și publicarea unor materiale informative, identificarea unor probleme ale monumentelor de for public, propunerea unor soluții de protejare și promovare a patrimoniului, organizarea unor evenimente adecvate diferitelor categorii de vârstă.
Activitățile de valorificare a patrimoniului cultural material propuse sunt: organizarea de tururi ghidate, conferințe-comemorări, ateliere de istorie pentru copii, ateliere de lectură publică, ateliere de patrimoniu, realizarea unui blog http://marelerazbelmareaunire.blogspot.ro/ (3100 vizualizări în primele trei săptămâni), publicarea unui album care va fi distribuit gratuit publicului participant la evenimentele noastre.
Membrii echipei: Oana Marinache (coordonator), Ruxandra Nemțeanu, Cristian Scarlat, Alina Havreliuc, Cristian Gache, Florentina Udrea, Cezar Petre Buiumaci, Irina Macedonski, Roxana Istudor
Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Proiect cultural co-finanțat de Casa de cultură „Friedrich Schiller”, Asociația Stindard și doamna Mihaela Stoica.
Parteneri: Arhivele Naționale ale României, Muzeul Municipiului București, Asociația Bucureștiul Meu Drag
Detalii: asociatiaistoriaartei.blogspot.ro/