spot_img

Expoziţia „Fata cu evantai verde sau Poveștile lucrurilor necuvântătoare“ a artistei Alma Redlinger, la Galeria ICR Viena

În perioada 8 martie – 7 aprilie 2017, Institutul Cultural Român de la Viena prezintă expoziţia „Fata cu evantai verde sau Poveștile lucrurilor necuvântătoare“ In Memoriam Alma Redlinger (8 martie 1924 – 2 februarie 2017). Vernisajul are loc miercuri, 8 martie, de la ora 18.30, la sediul ICR Viena (Argentinierstrasse 39, 1040), în prezenţa curatorilor Ana-Maria Altmann şi Fabio Gianesi şi a lui Ştefan Simion, nepotul Almei Redlinger.

„Alma Redlinger a fost un caz aparte în pictura modernă şi contemporană. Dincolo de longevitatea lucrativă, e de remarcat o trecere aproape fără niciun fel de greutate de la un stil la altul, începând de la epoca anilor ’40-’50, trecând prin perioada cubistă şi până la postmodernismul ultimelor sale lucrări. Avea o putere nebănuită de a sintetiza în mod foarte propriu aceste curente prin care a trecut, în acest fel fiind mereu Alma Redlinger.

Se remarcă o exactitate şi o mişcare a desenului la care se adaugă apoi culoarea, care aduce lumină, forţă şi perenitate tablourilor. Reuşea să creeze universuri, care altora le consumă mulţi metri pătraţi, în câţiva centimetri pătraţi de pânză. Am văzut majoritatea expoziţiilor din ţară după 1960, am fost în vechile sale ateliere şi regret că nu am ajuns, cum am promis, în noul atelier din Dorobanţi. A vrut, cu generozitatea care o caracteriza, să îmi dăruiască un tablou dintr-o expoziţie şi i-am spus: Nu, vin la dumneavoastră la atelier ca să îmi şi explicaţi de unde atâta vitalitate. Nu cred că Alma Redlinger nu mai e printre noi.“ (Radu Boroianu, preşedintele Institutului Cultural Român)

Alma Redlinger (8 martie 1924 – 2 februarie 2017) a urmat Academia liberă de pictură – „Şcoala lui M.H. Maxy“ (1940-1944), o academie evreiască de artă din Bucureşti și a absolvit în 1945 Academia liberă „Guguianu“, unde l-a avut profesor tot pe Max Hermann Maxy. Alma Redlinger a trăit şi a lucrat la Bucureşti. Artista a avut numeroase expoziții în România și pe plan internațional și a obținut multiple premii și distincții. Mai multe detalii despre artista Alma Redlinger şi despre lucrările acesteia pot fi accesate la www.almaredlinger.comro.wikipedia.org/wiki/Alma_Redlinger

Evenimentul din 8 martie este organizat în colaborare cu Ambasada României în Republica Austria şi marchează încheierea preşedinţiei române a Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului – IHRA (8 martie 2016 – 8 martie 2017).

„Lucrurile spun povești. Mereu aceleași – rareori unele noi, în funcție de cum le privim fiecare dintre noi. Aici o linguriță care ne vorbește despre ziua abia trecută, când împreună ne-am înmuiat madeleinele în ceaiul de tei. Dincolo o pipă care ne atrage atenția că lumea nu e ce pare a fi, topindu-se în aburul unui prezent trecător, sau o scoică amintind de zilele frumoase petrecute la malul mării, când ne încredințam gândurile, prefirate printre firele de nisip, spumei învolburate a valurilor.

Tragem cu ochiul prin gaura cheii la minunățiile Almei Redlinger, ca printr-un soi de ochean miraculos și plin de umor: prin fața ochilor ni se perindă filme mute, mici scenete, asemenea unor diorame pe care le recompunem fiecare în funcție de viața după care tânjim. Mânați de dorința de a afla expresia pură, manifestă în înțelegerea propriului sine.

Urmărind un fir intuitiv, imaginile expresive, pline de vigoare ale artistei investighează simboluri perene. Atelierul funcționează ca o Arcadie care stimulează individualitatea artistică; el se înfățișează – asemenea unei grădini închise – drept spațiu al unei liniști plăcute, învăluitoare, în care te poți abandona cu încredere libertății contemplative. Portretele Almei Redlinger poartă pecetea intimității și a unei calde familiarități; interioarele sale cu flori și plante sunt semnul unei întoarceri la natură. Privirea critică nu se transformă nicio clipă din detașare obiectivă în distanțare negativă, ea organizează pur și simplu procesul interior de investigare a propriului ego într-o proiecție exterioară.

Subiectele abordate ridică multitudinea formelor de manifestare a lumii la rangul de canon al onestității. Ele reflectă realitatea unei lumi  în care ordonarea și structura fiecărui lucru îi conferă acestuia propriul loc. Linii decorative și materialitate plină de culoare declină nemijlocit și fără umbră de falsitate trăirea în reprezentare, scoțând la iveală o profunzime de substanță.

Inventarul emoțional se restructurează în mod autentic, aflându-și expresia vizuală în forme pline de spontaneitate și în culori calde. O pensulație expresivă, necosmetizată, validează strălucirea  culorilor complementare juxtapuse și potențează contrastul generat de consistența lor nealterată de amestecuri. Plină de dinamism, Alma Redlinger rămâne constant credincioasă propriului stil: ancorată o viață-ntreagă în spontaneitatea sa inițială, ea dezvoltă o cromatică cu o voce puternică, sublimă. Trăirea individuală, hrănită de un dor neostoit, constituie piatra de temelie a fiecăreia din creațiile sale.

Evantaiul se deschide, se închide, rămâne locului. Și tot astfel rămân toate lucrurile, chiar și atunci când nu mai e nimeni în jur care să le știe povestea tăcută, fără de cuvinte.“ (Ana-Maria Altmann, Fabio Gianesi)

Expoziţia „Fata cu evantai verde sau Poveștile lucrurilor necuvântătoare“ poate fi vizitată la sediul Institutului Cultural Român de la Viena în perioada 8 martie – 7 aprilie, de luni până vineri, între orele 10.00 – 18.00. Intrarea este liberă.

www.rkiwien.at

www.facebook.com/RKIWien.ICRViena

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508

StatCounter - Free Web Tracker and Counter