În perioada 9-16 martie 2017, Muzeul Național al Literaturii Române Iași va prezenta expoziția „Cadre de memorie. Obiecte care (ne) vorbesc” în Elveția, în cadrul celei de-a 5-a ediții a festivalului bienal „4+1 translatar tradurre übersetzen traduire”, festival ce are România ca invitat de onoare anul acesta. Expoziția are ca punct de plecare obiectul ca revelator al apartenenței noastre culturale și al relației noastre cu lumea. Lucrările grafice utilizează extrase din mărturiile publicate în patru dosare tematice în revista Dacia literară (patru numere consecutive în 2016), sub titlul „Cartea migrațiilor. Obiecte în exil”. Douăzeci și patru de autori de origine română au fost invitați să răspundă la o serie de întrebări despre locul obiectelor „nomade” în viața lor, în relația cu societatea de origine și cu cea de adopție.
În fiecare „cadru de memorie” textul și imaginea își răspund pentru a ilustra experiența migrației, pornind de la obiectele sugerate de mărturiile autorilor participanți la proiect. Expoziția pune în lumină ruptura temporală care a survenit în 1989 precum și „pragul” trecut individual, în funcție de anul plecării fiecărui autor. În timp ce relatările celor care au emigrat înainte de 1989 confirmă din plin ideea de ruptură și înstrăinare iremediabilă, începând din 1990 poveștile reflectă progresiv imaginea unei relații diferite cu Europa, cu lumea – o lume din ce în ce mai accesibilă, în care te poți mișca firesc și legitim.
Autorii plecați înainte de 1989, prezentați în expoziție, sunt: George Banu (Franța), Rodica Binder (Germania), Angela Bratsou (Grecia), Jan Cornelius (Germania), Dinu Flămând (Franța), Cătălin Dorian Florescu (Elveția), Norman Manea (SUA), Andrei Mihăilescu (Elveția), Basarab Nicolescu (Franța).
Autorii plecați după 1989 sunt: Gabriel Badea-Păun (Franța), Florin Bican (România/ Germania), Olimpia Bogdan-Verger (Elveția), Anca Fronescu (Olanda), Dana Grigorcea (Elveția), Cristina Hermeziu (Franța), Cristina Ion (Franța), Stefania Kenley (Marea Britanie), Jozefina Komporaly (Marea Britanie), Gabriela Lupu (Franța), Cătălin Pavel (România), Cristina Simion (Germania), Axia Marinescu (Franța), Ovidiu Nimigean (Franța), Irina Teodorescu (Franța).
Vernisajul expoziției va avea loc joi, 9 martie 2017, cu începere de la ora 18.00, în prezența scriitoarei Dana Grigorcea, în galeria de artă a primăriei orașului Coire/Chur, capitala cantonului trilingv al Grisunilor, în estul Elveției.
Proiectul este coordonat de Cristina Hermeziu și Monica Salvan, iar concepția grafică este semnată de Corneliu Grigoriu. Prezentarea expoziției în străinătate a fost posibilă cu sprjinul Asociației „Patrimoniu pentru comunitate”, a Ministerului Culturii și Identității Naționale și a fundației Pro-Helveția.
Program complet al festivalului se găsește aici: /www.chstiftung.ch/media/ filer_public/64/3e/643ef026-d575-46e8-9b33-c5146125243f/4plus1-programm-web-2017.pdf