Duminică, 26 martie 2017, ora 19.30, la București/ Teatrul LUNI de la Green Hours și luni, 27 martie 2017, ora 19.00, la Sibiu / Teatrul pentru Copii și Tineret ”Gong”, se va juca spectacolul ”Înaintea Erei Noastre”, cea mai recentă co-producție a companiilor de teatru independent Teatrul LUNI de la Green Hours & Frilensăr. Spectacolul vorbește despre cei mai tineri cetățeni ai României de la granița dintre milenii.
Într-un loc uitat de lume, o comunitate mică, deconectată de la realitate, trăiește ca înainte de ’89. Într-o clasă de școală din locul uitat de lume, pe peretele de la Răsărit, e o fotografie a tovarășului Nicolae Ceaușescu, care pentru ei este încă în fruntea țării.
Înaintea Erei Noastre — un spectacol, de fapt, despre fiecare dintre noi și despre cum am ajuns – și rămînem! – aici. Aici, în prezentul parcă fără de sfîrșit dintre ”comunism” și ”democrație”, aflat în permanentă și confuză tranziție între noi și ”ăilalți” și într-o necontenită cursă după hrana de azi – însă cu ochii în urmă, înspre așa-zisul (dar certul) ”salar” de ieri.
Spectacolul, al cărui concept poartă semnătura lui Daniel Chirilă (actor, regizor & spirit social), aduce împreună șase tineri actori vrednici de luat în seamă ai erei noastre:Alina Mîndru, Maria Veronica Vârlan, Ovidiu Cosovanu, Tiberiu Enache, Tudor Morar, Dumitru Georgescu.
”Înaintea Erei Noastre” – o comédie care, deși neprezentată ca atare, are în fapt fapt caracterul unui manifest.
”Portretul a fost coborât de pe perete. În locul lui, a fost înălţat tv-ul. E ceea ce s-a întâmplat în multe dintre satele şi oraşele pustiite ale acestor 27 de ani. E ceea ce a dus la ‘ertevizarea’ de care azi ne e silă. Acestor oameni, acestor compatrioţi trăind, deşi alături de noi, de fapt, mult înapoia noastră, le datorăm, în primul rând, înţelegere şi compasiune. E ceea ce reuşeşte să transmită spectacolul lui Daniel Chirilă, de la care cei mai mulţi dintre spectatori pleacă, seară de seară, înspre Piaţa Victoriei maturităţii şi solidarităţii noastre. Pasul următor se cuvine să-l facem spre ei, spre cei pe care i-am abandonat, lăsându-i în noapte, cu hoţii.” – Mihai Brezeanu (LiterNet)
Ziua Mondială a Teatrului a fost creată de Institutul Internațional de Teatru, în cadrul Congresului Mondial de la Viena, în anul 1961 și a fost sărbătorită prima oară în 1962, la 27 martie, ziua în care se deschidea stagiunea Teatrului Națiunilor din Paris.
Detalii despre cele 2 evenimente aici: