Miercuri, 15 martie 2017, orele 19-21.30, la Club A, va avea loc o nouă ediție a Cafenelei critice : ” Antropologie de sus: cu drona deasupra pieţelor Europei”- Cătălin D. Constantin va vorbi despre proiectul său de cercetare ”Piaţa, loc simbolic al oraşului”.
Filolog la bază, cu un început de carieră în critica literară, specializat apoi în etnologie şi antropologie culturală, cu un doctorat în materie, urmat de un al doilea în arhitectură, încă-tînărul cercetător Cătălin D. Constantin predă antropologie culturală la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, unde este şi prodecan. Complementar celei de-a doua teze, intitulate Piaţa, loc simbolic al oraşului, a dezvoltat în ultimii ani un foarte interesant proiect de explorare fotografică a cît mai multor ipostaze ale toposului respectiv. Pentru a obţine imagini de maximă elocvenţă, anume de la înălţime, a cumpărat o dronă şi a realizat instantanee de sus, de deasupra pieţelor Europei, de unde statutul lor de nuclee urbane e cel mai bine pus vizualmente în valoare. A rezultat o expoziţie omonimă, cu spectaculoase imagini din 46 de oraşe, deja prezentată în mai multe locuri din Capitala noastră şi din preajmă, la Palatul Mogoşoaia, la Facultatea de Litere a Universităţii mari, la sediul din Palatul Suţu al Muzeului Municipiului Bucureşti şi la Observatorul Astronomic, în curs de itinerare şi în alte locuri din ţară şi din străinătate. Proiectul e deschis, Cătălin D. Constantin continuînd să cerceteze pieţele Europei prin contemplare de sus. Antropologul nu putea rata ocazia de a fotografia şi o mare piaţă din oraşul în care trăieşte, cea a Victoriei, plină-ochi de lume, în zilele de vîrf ale protestelor publice din luna februarie. Însă… drona sa a fost reperată de Poliţia Română ca un obiect zburător suspect, drept care posesorul său a fost temporar reţinut pentru lămuriri, „corpul delict” fiind confiscat (chiar drona, adică!). Cercetarea preliminară a cercetătorului antropolog e în curs*.
Despre excepţionalul său proiect de explorare a pieţelor europene – nu lipsit de riscuri, după cum se vede! – va fi vorba la Cafeneaua critică, unde Cătălin D. Constantin va oferi detalii, proiecţii, explicaţii, contextualizări.
Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.
Cafeneaua critică este un proiect de dezbateri culturale pe teme de actualitate. Prima serie s-a desfăşurat în anii 1990, la Cafeneaua Facultăţii de Litere a Universităţii Bucureşti. Seria a doua a debutat în noiembrie 2008 la Clubul TSC şi a continuat la Clubul A, la Club Control şi, din toamna lui 2011, din nou la Club A. În stagiunea 2016-2017 întîlnirile Cafenelei critice au loc miercurea seara.**
*
Cafeneaua critică
Miercuri 15 martie 2017
Club A
Bucureşti, Str. Blănari Nr. 14 (între Universitate şi Piaţa Unirii, vizavi de Sfîntul Gheorghe)
Contact: 0737-210.978 (Paul Radu)
www.cluba.ro
___________
* A fost formulată acuzaţia de conducere a unei aeronave neînmatriculate şi fără licenţă de navigabilitate, culpă pasibilă de amendă penală sau pedeapsă cu inchisoarea de la 3 la 6 ani, potrivit Codului aviatic civil din 1997, care se referă doar la avioane, nu şi la dronele civile disponibile comercial, căci în 1997 acestea… nu existau!
** Invitaţii „stagiunii” 2016-2017 şi participanţii la discuţii: Raluca Ciută, Roxana Bedrule, Andra Stoica (ArCuB), Svetlana Cârstean, Teodor Frolu (membri Curatorium Bucureşti 2021), Trevor Davis (consultant internaţional Bucureşti 2021) şi Claude Karnoouh, Radu Pitiş (despre Bucureşti 2021. Oraşul in–vizibil, proiect participant la competiţia pentru desemnarea Capitalei Culturale Europene 2021) (ediţia a 195-a); Alexa Visarion şi Vlad A. Arghir, Ştefan Firică, Mircea Florian, Mircea M. Ionescu, Alina-Gabriela Mihalache, Horea Murgu (despre FNT 2016; invitat special: Alexa Visarion) (ediţia a 196-a); Mihai Moraru şi Mircea Anghelescu, Iulian Băicuş, Cristina Bogdan, Nicolae Constantinescu, Cristina Dima, Adriana Iancu, Olga Jora, Nicolae Mecu, Cristian Moroianu, Oana Tinca (Mihai Moraru – 70) (ediţia a 197-a); Maria Manolescu & Romelo Pervolovici = Grupul 2META şi Iulian Băicuş, Gheorghe Constantin, Andreea Drăghicescu, Adrian Drăgoi, Radu Pervolovici, Izabela Renţea, Matei Stîrcea-Crăciun (ediţia a 198-a); William Totok, Elena-Irina Macovei şi Gabriel Andreescu, Sorin Antohi, Claude Karnoouh ş.a. (despre rezistenţa armată anticomunistă, din perspectivă critică) (ediţia a 199-a); Emil Constantinescu şi Ticu Alexe, Bebe Astur, Sorin Dimitriu, Ovidiu Enculescu, Ioan Iacob, Marius Oprea ş.a. (ediţia a 200-a); Petru Lucaci şi Magda Cârneci, Adrian Guţă, Gabriela Mateescu, Mihaela Miroiu (Petru Lucaci – 60, la Victoria Art Center, în expoziţia sa Depozit) (ediţia a 201-a); Călin Irimescu, Virgil Ruta, Mihai Ionescu, Mircea Florian, Florin Silviu Ursulescu, Doru Ionescu şi Gheorghe Constantin, Paul Grecu, Costin Petrescu, Olga Pop, Romeo Pop (Club A la 48 de ani) (ediţia a 202-a).