În perioada 6 – 9 aprilie 2017, la Centrul Regional de Afaceri Timișoara (CRAFT), vizavi de Sala Olimpia, Bookfest Timișoara a pregătit un program de cinci stele ce cuprinde lansări de carte, proiecție de film și întâlniri cu cei mai remarcabili autori contemporani. Publicul timișorean se poate considera un răsfățat al evenimentelor culturale din prima parte a anului, pentru că agenda celei de-a șasea ediții a Salonului de Carte Bookfest Timișoara este una cu adevărat excepțională. În cele patru zile de sărbătoare culturală, vizitatorii vor avea ocazia să răsfoiască cele mai interesante noutăți editoriale și să găsească cele mai inspirate cadouri pentru cei mici, dat fiind că Sărbătorile Pascale vor fi la doar o săptămână distanță. Cu o ofertă de circa 25.000 de volume la cele mai bune prețuri și din cele mai variate domenii, la Bookfest Timișoara vor fi prezente unele dintre cele mai importante edituri din România, între care Humanitas, Polirom, RAO, Corint, Curtea Veche, ART, Nemira, Trei, Univers, ALL, Nomina, Univers Enciclopedic, dar și distribuitori de carte străină ca Okian sau Astro.
Sărbătoare Șerban Foarță la Bookfest Timișoara
Reputatul traducător și poet Șerban Foarță va fi, în prima zi de Bookfest Timișoara, protagonistul a două evenimente organizate de Editura Universității de Vest și de Biblioteca Județeană Timiș. Astfel, de la ora 17, Șerban Foarță își va prezenta volumul Un ev enorm şi delicat, Poeţi francezi ai veacului de mijloc, Tălmăciri şi glose, apărut la Editura Universității de Vest, o antologie din cei mai renumiți poeți francezi ai Evului Mediu, iar de la ora 18:00, Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel” va prezenta scurtmetrajul ȘerbAnno Domini – un documentar dedicat poetului bănățean. Alături de Șerban Foarță vor fi prezenți și directorul Bibliotecii Județene Timiș, Tudor Creţu, dar şi profesorul universitar Marcel Tolcea.
În a doua zi de Bookfest Timișoara, autoarea israeliană de origine română Riri Sylvia Manor își va lansa, de la 18.30, volumul biografic Bucuria de a nu fi perfectă – Memorii. București/Tel Aviv 1941–2015, apărut la editura Humanitas. Fiică a unui om de afaceri bucureștean, Riri Sylvia Manor a emigrat în Israel în 1960, unde a început o carieră științifică prodigioasă în domeniul neuro-oftalmologiei, pentru care a fost, de altfel, și decorată de statul Israel în 2015.
Viața lui Corneliu Zelea Codreanu, povestită de Tatiana Niculescu
Evenimentele editurii Humanitas vor continua sâmbătă cu o serie de lansări și întâlniri cu scriitori de excepție. Astfel, la ora 12:00, va avea loc lansarea celui mai recent volum al istoricului Lucian Boia – Un joc fără reguli, bestseller la Târgul de Carte Gaudeamus 2016. Vor participa alături de autor Cornel Ungureanu și Robert Şerban. Evenimentul va fi urmat și de o sesiune de autografe.
Apoi, la 13:00, va avea loc lansarea volumului Eu, Dracula și John Lennon, Povestirile unui trăitor și uluit observator în România comunistă și în mirificul Occident, de Jan Cornelius. Vor vorbi: Jan Cornelius şi Robert Şerban.
De la ora 13:30, vizitatorii vor putea asista la lansarea cărții Pelinul negru, de Ioana Nicolaie, un roman despre tragedia de la Cernobâl privită prin ochii unui copil. Volumul proaspăt apărut va fi prezentat, alături de autoare, de criticul literar Dan C. Mihăilescu şi de Lidia Bodea, directorul editurii Humanitas. În continuare, de la 14:15, un alt bestseller Gaudeamus 2016, volumul Inocenţii de Ioana Pârvulescu, va fi prezentat de autoare și de invitații săi, scriitoarea Adriana Babeţi, Dan C. Mihăilescu şi Lidia Bodea.
La ora 15:00, Denisa Comănescu, Dana Crăciun şi Mircea Mihăieş vor prezenta proiectul Hogarth Shakespeare, Jeanette Winterson – O paranteză în timp; Howard Jacobson, Shylock este numele meu. Evenimentul va fi umat la ora 15:45, de lansarea, în premieră națională, a volumului Mistica rugăciunii și a revolverului – Viața lui Corneliu Zelea Codreanu de Tatiana Niculescu, o docu-ficțiune originală care poartă cititorul prin cele mai importante momente din viața liderului legionar interbelic. Alături de autoare, vor vorbi publicistul Cristian Pătrășconiu şi Lidia Bodea.
Marele final al lansărilor Humanitas de sâmbătă va avea loc la ora 16:30 şi va consta într-o întâlnire a publicului cu Mircea Cărtărescu, cel mai premiat scriitor român contemporan.
Apoi, la ora 18:00, va urma lansarea volumului Întrebări puse La Punkt de Cristian Pătrăşconiu, volum apărut la Editura Universității de Vest. Alături de autor vor lua cuvântul Adriana Babeţi, Mircea Mihăieş, Vasile Popovici, Cornel Ungureanu, Ioan T. Morar, Robert Şerban, Smaranda Vultur, Daniel Vighi şi Dan Negrescu.
Cristian Tudor Popescu își prezintă Viața și opera
Și cea de-a patra zi de sărbătoare a cărții, care coincide în mod fericit cu Duminica Floriilor, va fi una plină pentru vizitatorii Bookfest Timișoara, care vor putea alege dintr-o multitudinde de lansări de carte și întâlniri cu cei mai îndrăgiți autori. Astfel, la ora 11:00, programul va începe cu lansarea volumului Periplu prin malefic, al autorilor Dana Percec şi Dan Negrescu, apărut la Editura Universității de Vest și care va fi prezentat de Adriana Babeţi şi Reghina Dascăl.
De la ora 12:00, Denisa Comănescu, Cristina Chevereşan, Robert Şerban vor prezenta cele mai noi cărți din colecția Raftul Denisei, a editurii Humanitas Fiction.
Editura Polirom va fi prezentă la Bookfest Timișoara cu o bogată serie de lansări de carte și ședințe de autografe: de la ora 13:00 va avea loc lansarea volumului De la Burebista la Iohannis. Istorii, analize, satire de istoricul Sorin Mitu, un observator plin de umor dar, în același timp, atent al întâmplărilor relevante din trecutul și prezentul românilor.
De la ora 13:30, scriitorul și traducătorul Radu Pavel Gheo își va lansa Disco Titanic, un roman local, al cărui personaj central este un patron de editură și erou al Revoluției din 1989 din Timișoara. Alături de autor, vor vorbi scriitoarea Adriana Babeți și editorul Bogdan-Alexandru Stănescu.
Începând cu ora 14:00, vizitatorii Bookfest vor putea să se întâlnească cu scriitoarea Aurora Liiceanu cu ocazia lansării celei mai recente cărți ale acesteia, intitulată Madlena. Vocea din dulap, apărută la editura Polirom. Invitați: Adriana Babeți și Adrian Șerban.
Următorul eveniment din seria Polirom va avea loc la ora 15:00, când celebrul jurnalist și scriitor Cristian Tudor Popescu va vorbi împreună cu Robert Șerban și Adrian Șerban despre cea mai recentă carte a sa, Viața și Opera, o colecție savuroasă de proze scurte care îl relevă publicului pe scriitorul Cristian Tudor Popescu, multă vreme pus în umbră de publicistul și comentatorul cu același nume.
În continuare, de la ora 16:00, va avea loc lansarea romanului Exitus, al jurnalistului și bloggerului Adrian Georgescu, volum apărut la editura Polirom. Invitați: Bogdan Munteanu și Bogdan-Alexandru Stănescu.
Ultima lansare a editurii Polirom va avea loc la ora 16:30 pentru volumul Scriitori la poliție, coordonat de scriitorul Robert Șerban.
Editura Universității de Vest va închide programul evenimentelor Bookfest cu două interesante lansări de carte. Astfel, la ora 17:00 va avea loc lansarea volumului G.I. Tohăneanu – Optimus Magister de I. Funeriu în cadrul căreia vor lua cuvântul scriitoarea Florica Bodişteanu şi profesorul universitar Marcel Tolcea, iar de la ora 18:00 va avea loc lansarea cărții Arhivele de folclor şi memoria culturală, a autoarei Maria Candale Grosu unde vor vorbi invitații Otilia Hedeşan şi Diana Mihuţ.
Programul complet al evenimentelor cât și eventualele modificări aduse acestuia pot fi consultate pe site-ul www.bookfest.ro
La fel ca la toate evenimentele Bookfest, intrarea publicului va fi liberă atât în cadrul Salonului de Carte, cât și la toate evenimentele programate pe durata acestuia. În toate cele patru zile, Bookfest Timișoara va putea fi vizitat între orele 10:00 și 20:00.
Salonul de Carte Bookfest Timișoara este organizat de Asociaţia Editorilor din România și Primăria Municipiului Timișoara.
Parteneri: Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Biblioteca Județeană Timiș și Universitatea de Vest din Timișoara.
Parteneri media: TVR Timișoara, Radio România Timișoara, HotNews, Press Alert, Banatul Azi.
Bookfest este cel mai important salon de carte din România și singurul eveniment al industriei editoriale care a reușit să capete o dimensiune internațională marcantă. La Salonul Internațional de Carte Bookfest de anul trecut (București, 1-5 iunie 2016) au fost prezente peste 200 de edituri, programul celor cinci zile cuprinzând peste 300 de evenimente, de la lansări şi dezbateri până la proiecţii cinematografice şi evenimente interactive. Invitat de onoare al acestei ediții a fost Israel, fiind prezente nume precum Zeruya Shalev, Fania Oz-Salzberger, Meir Shalev, Dror Mishani, Gil Hovav, Rony Oren. Începând din 2012, Bookfest s-a extins și în alte orașe din România: Timișoara, Cluj-Napoca, Iași, Tîrgu Mureș, Brașov, două ediții Bookfest de Crăciun la București cât și o ediție la Chișinău în 2016.