Joi, 9 februarie 2017, ora 19.00, la Atelier 030202 (Str. Sf.Vineri, nr.11, București), Bienala Internațională de Gravură Experimentală ediția a 7-a (IEEB7) cu tema ”Istorii Fabricate. Adevăr și ficțiune în istoria recentă” o are ca invitată pe artista Ana Hoffner (AT) care va susține o prezentare cu proiecție video: ”Persistența imaginii – Practica de Artă în vremuri de conflict”. Prezența artistei la București este posibilă cu sprijinul Forumului Cultural Austriac.
Screening & Talk: Joi, 9 februarie 2017, ora 19.00, Atelier 030202 (Str. Sf.Vineri, nr.11, București)
Persistența imaginii – Practica artistică în vremuri de conflict
Imaginile de criză, conflict și război par să ne bântuie. Ele lasă amprente puternice în memoria noastră însă eșuează, destul de des să activeze empatia, solidaritatea sau posibilitățile de acțiune. Care sunt regimurile timpului performat de imaginile repetitive ale violenței cu care ne confruntăm? Cum să le analizăm și să le înțelegem? Și cum sunt posibile practicile artistice care încearcă să le schimbe conținutul? Prin intermediul performance-ului, artei video și fotografiei, voi propune o rearanjare a dimensiunilor politice actuale ale imaginilor de conflict și ale temporalităților lor.
Ana Hoffner este angajată într-o practică artistică menită să dezvăluie momente conflictuale din istorie și politică și reperează dimensiuni queer în reprezentarea acestora. Performance-urile sale, instalațiile video și foto caută să introducă temporalități, relații și spațialități între perspective și amintiri ale unor imagini iconice prestabilite și evenimente cu un bogat conținut performativ.
Hoffner folosește mijloace de apropriere, cum ar fi repunerea în scenă a unor fotografii, interviuri și reportaje și desincronizarea corpului și a vocii, a sunetului și a imaginii. Ea* și-a încheiat studiile doctorale în Programul de practică al Academiei de Arte Frumoase din Viena în 2014.
Lucrările Anei Hoffner au fost expuse la Kunsthalle, Wiener Secession, Kunsthalle Exnergasse, Künstlerhaus Passage, Kunstraum Niederösterreich, Neuer Kunstverein, Tanzquartier, 21er Haus și MUMOK Cinema în Viena și la Künstlerhaus Graz, Salzburg Kunstverein, Künstlerhaus Büchsenhausen și Muzeul de Artă Modernă Klagenfurt. A mai expus la LACE (Los Angeles Expoziții Contemporane), Muzeul de Artă Contemporană din Banja Luka, Stedelijks, Muzeul Hertogenbosch, City Art Gallery Ljubljana, HDLU Asociația Croată a Artiștilor Zagreb, Kunstraum BethanienBerlin și Centrul Cultural din Belgrad.
Credit foto: imagine din istalația video „After the Transformation”, 2013, Foto: Yasmina Haddad.
Evenimentele IEEB7 se desfășoară în perioada 25 octombrie 2016 – 25 februarie 2017.
Programul IEEB7 poate fi accesat la www.experimentalproject.ro
Organizator
Experimental Project
Sponsori IEEB7
Erste Asset Management
Domeniile Sâmburești
Cu sprijinul: Barbara Baum, Viena
Parteneri: Institutul Goethe, Forumul Cultural Austriac, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București, Victoria Art Center, Muzeul National de Istorie Naturală Grigore Antipa , AlertStudio, Institutul de Istoria Artei “G. Oprescu” al Academiei Române, WASP/Working Art Space and Production, Asociația 4 Culture, Cărturești Carusel, Aiurart Spațiu de Artă Contemporană București, Atelier 030202