Sâmbătă 14 ianuarie 2017, ora 16 00 la sediul Consulatului General al României la Milano, Via Gignese 2, va avea loc o manifestare culturală dedicată Zilei Culturii Naționale și Zilei Poetului Mihai Eminescu (1850-1889), omagiere hotărâtă printr-un proiect de lege al Camerei Deputaților din Parlamentul României în anul 2010, care se bucură de o paletă largă de evenimente în România dar și diaspora.
Pornind de la cuvintele criticului literar Titu Maiorescu, care spunea referindu-se la Eminescu: ‘‘Pe cât se poate omenește prevedea, literatura poetica romană va începe secolul al XX-lea sub auspiciile geniului lui si forma limbei naționale, care și-a gasit in poetul Eminescu cea mai frumoasă înfaptuire pană astazi, va fi punctul de plecare pentru toată dezvoltarea viitoare a veșmantului cugetarii românești” – Ziua Culturii Naționale reprezintă nu doar un moment în care îl omagiem pe Mihai Eminescu, fiind și o ocazie de a reflecta asupra rolului culturii române, asupra limbii și identității, şi a proiectelor culturale de interes naţional.
În programul manifestării:
-Prezentarea volumului „Milano multietnica” ed. Meravigli, Milano, autori Donatella Ferrario si Fabrizio Pesoli; recenta ediție care se bucură de o largă apreciere, cuprinde un important și generos capitol dedicat comunității românești din Milano, una „dintre cele mai active comunități de străini din oraș “ în opinia celor doi jurnaliști, care pun în valoare importanța factorului latinității în dezvoltarea schimburilor culturale italo-române de-a lungul istoriei, dar și prietenia culturală existentă între mari personalități de origine română și italiană.
– Film documentar despre viața poetului Mihai Eminescu (realizat în anul 1914)
– Evocări despre viața și opera poetului național
– Moment muzical
Vor interveni:
Adrian GEORGESCU, consul general al României la Milano, Diana de MARCHI (președinte, Comisia Pari Opportunità – Primăria din Milano), Donatella FERRARIO (jurnalist), Fabrizio PESOLI (jurnalist), Florentina NIȚĂ (poetă), prof. Mariana PALIEV (Cursul de limbă, cultură și civilizație românească), Doina STRULEA (poetă, studentă la Università degli Studi di Milano), Violeta POPESCU.
Intrarea liberă în limita locurilor disponibile!