Sâmbătă, 4 februarie 2017, ora 17.30, la CASA DE CULTURĂ „Friedrich Schiller”, KULTURHAUS (Str. Batiştei nr. 15, Sector 2, Bucureşti), va avea loc lansarea volumului „Natyasastra – Cartea Artelor” şi o reprezentaţie de dans clasic indian. Invitaţi de onoare: E.S. RAMESH CHANDRA, Ambasador al Indiei la Bucureşti şi doamna KATYAYINI CHANDRA. Prezintă: ELENA ANDRONACHE, studenta Amitei Bhose; CARMEN MUŞAT-COMAN, Director al Editurii Cununi de Stele şi studenta Amitei Bhose. Amfitrion: MARIANA DULIU, Director – Casa de Cultură „Friedrich Schiller”.
*
Reprezentaţie de dans clasic indian
„SHIVA NATARAJA – STĂPÂNUL DANSULUI COSMIC”
Concept şi coregrafie: Carmen COŢOVANU PESANTEZ
Interpretează: Grupul Centrului de Artă „Euterpe” – Alina ION, Iulia HARANGUS, Angelica FLOAREŞ
NATYASASTRA
Traducere din limba sanscrită de Amita Bhose și Constantin Făgețan, Bucureşti, Editura
Cununi de Stele, 2016.
Prima traducere a tratatului de artă dramatică în Europa.
În estetica indiană, receptarea artei are aceeași importanță ca și crearea ei. Natyasastra – tratatul de dramaturgie indiană – susține că arta, meșteșugul, învățătura, gândul sau înțelepciunea care n-au fost manifestate în teatru, nici nu există. Conform gândirii indiene, arta nu reprezintă un scop în sine, ci o cale a realizării unei experiențe lăuntrice, a regăsirii omului în propriul său suflet. Tradiția indiană socotește dramaturgia drept genul desăvârșit al literaturii, teatrul fiind o sinteză a tuturor artelor – muzica, pictura, sculptura, arhitectura și dansul.
Natyasastra este, în același timp, cartea fundamentală a esteticii indiene. Tratatul estetic Natyasastra se ocupă de toate aspectele literare, artistice și tehnice. Teatrul, cel mai eficace mijloc al comunicării mesajului artistic, explorează principiile estetice pe deplin. În cele 37 de capitole, textul descrie mitologia originii teatrului, stabilește și nuanțează conceptele de rasa (experiența estetică) și bhava (sentiment), precum și canoanele esteticii literare; tratează clasificarea pieselor de teatru, tipologia personajelor, structura piesei, prozodia și dialectologia în contextul dramaturgic, stilurile regizorale, distribuirea rolurilor, interpretarea prin rostire și gestică, expresiile faciale și mișcarea membrelor, tehnica dansului, principiile muzicii și folosirea instrumentelor muzicale. Nu neglijează nici discuțiile asupra costumației, machiajului sau a bijuteriilor, nici instrucțiunile amănunțite despre arhitectura scenei și a sălii.
Indicațiile formulate în Natyasastra au îndrumat generații de autori, regizori și actori în conceperea piesei și prezentarea spectacolului şi le-a oferit spectatorilor, de-a lungul secolelor, pregătirea necesară pentru aprecierea unei opere de artă. Prestigiul imens de care s-a bucurat Natyasastra în lumea indiană a făcut ca regulile codificate în ea să devină norma la care se vor raporta ideile estetice și producția artistică până aproape de secolul XX.
La finalul prezentării tratatului de artă dramatică Natyasastra, publicul este invitat să se bucure de o scurtă exemplificare interactivă a mudrelor (gesturile mâinilor) şi de o reprezentaţie de dans clasic indian „Shiva Nataraja – Stăpânul Dansului Cosmic”, în coregrafia lui Carmen Coţovanu Pesantez.
Motto: „O vin’ în părul tău bălai / S-anin cununi de stele” (M. Eminescu – „Luceafărul”)
ED ITURA CUNUNI DE STELE (Bucureşti), nume inspirat din „Luceafărul”, a fost înfiinţată în ianuarie 2009, pentru a publica opera scriitoarei, profesoarei şi traducătoarei AMITA BHOSE.
Exegetă a operei eminesciene, doctor în filologie, Amita Bhose (Calcutta, 1933 – Bucureşti, 1992) a creat o punte culturală între India şi România, fiind prima traducătoare a lui Eminescu în spaţiul asiatic şi cea care a făcut cunoscută literatura română în India.
Totodată, este singura traducătoare a lui Rabindranath Tagore direct din bengali (limba maternă a poetului şi a sa) în română. Amita Bhose a renunţat la tot şi s-a stabilit în România, ţară pe care „a iubit-o poate mai mult decât mulţi români şi a slujit-o cu inteligenţa şi condeiul ei.” (Zoe Dumitrescu-Buşulenga). Editura Cununi de stele, înființată de fosta sa studentă şi colaboratoare, Carmen Muşat-Coman, deţine exclusivitatea pentru publicarea cărţilor Amitei Bhose.
Colecția Amita Bhose: Eminescu şi India; Eminescu şi limba sanscrită; Eminescu şi Tagore; Cosmologia lui Eminescu; Proza literară a lui Eminescu şi gândirea indiană; Dialoguri cu Amita Bhose; Maree indiană. Interferenţe culturale indo-române; De la Durga puja la lumea lui Kalidasa; Manual de limba sanscrită (vol. I-III); Dicţionar de verbe sanscrit-român; Manual de limba bengali; Proverbe şi cugetări sanscrite; Proverbe şi cugetări bengaleze; Proverbe şi cugetari indiene; Sergiu Al-George văzut de noi, indienii; Radha şi Krisna; Povestea prințului Sobur – basme bengaleze; Natyasastra – tratat de artă dramatică.
Rabindranath Tagore: Scrisori rupte; Soarele din prima zi; Dragostea încurcă, dragostea descurcă; Amintiri; Cântecele dimineţii; Inspiraţia lui Valmiki. Buddha: Dhammapada. Temelia legii. Sudraka: Căruţa de lut.
Editor: Carmen Muşat-Coman
CENTRUL DE ARTĂ „EUTERPE”, Bucureşti, este o instituţie privată care a luat fiinţă în anul 2003. Centrul de Artă „Euterpe” desfăşoară multiple activităţi în domeniul artistic şi cultural, organizează evenimente şi oferă prestaţii artistice (concerte/recitaluri de muzică latino-americană, spectacole de dans clasic indian, flamenco, latino s.a.), participă la importante proiecte culturale, colaborând cu artişti de prestigiu din ţară şi din străinătate, precum şi cu alte instituţii de cultură, ambasade, companii, ONG-uri etc.